Grâul pentru colivă se fierbe ușor, dacă urmați câțiva pași simpli. Rețeta nu este deloc complicată, așa că puteți să faceți și dumneavoastră colivă pentru cineva drag, trecut în neființă.
Coliva tradițională se face, în primul rând, din grâu și nucă. Ca să vă iasă ca la carte, trebuie să știți exact cum se și cât se fierbe grâul, pentru că, până la urmă, acesta este cel mai important ingredient pentru colivă.
Grâul pentru colivă, cât și cum se fierbe
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui hârtia de copt
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierbi sarmalele. Sfaturi pentru cele mai bune sarmale
De ce se înmoaie coliva
Încă din cele mai vechi timpuri, românii obișnuiesc să prepare colivă, pentru sufletele celor adormiți. Este mai mult decât un desert. Îl putem considera un desert ritualic, pe care oamenii îl duc la biserică și îl împart, în memoria persoanelor care au decedat.
Nu există nicio pomenire a morților sau nicio pomană fără colivă. Este adevărat că acum puteți cumpăra colivă gata preparată, dar cel mai bine ar fi să o faceți dumneavoastră acasă, mai ales dacă ați pierdut pe cineva drag.
Rețeta de colivă este una rapidă. Cel mai important aspect este fierberea grâului. Dacă știți cum să faceți corect acest lucru, atunci nu aveți cum să dați greș.
Așadar, pentru aproximativ 300 de grame de arpacaș din grâu, trebuie să folosiți un litru de apă. Oamenii de la sate au un întreg ritual pentru a fierbe grâul pentru colivă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Acesta trebuie spălat în nouă ape reci. Ultima apă trebuie să rămână perfect curată.
Dacă folosiți grâu, trebuie să știți că acesta fierbe mult mai greu, spre deosebire de arpacaș. De asemenea, grâul trebuie lăsat la înmuiat peste noapte, înainte de a-l pune la fiert.De aceea, ideal este să folosiți arpacaș din grâu. Acesta este, de fapt, un grâu decorticat. Coliva se va prepara mult mai rapid cu arpacaș.
Ingrediente colivă:
- 300 de grame de arpacaș din grâu
- un litru de apă rece
- sare
- 200 de grame de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 150 de grame de nucă măcinată
- 100 de grame de nucă tăiată
- 50 de grame de stafide înmuiate în esență de rom
- coajă rasă de lămâie
Ingrediente pentru colivă- decor:
- nucă măcinată fin
- bomboane mici și colorate
- cacao
- miez de nucă
Cum se prepară corect coliva
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierbe năutul. Ce beneficii are năutul
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierbe carnea de vită. Ce beneficii are carnea de vită
Când se pune zahărul la colivă
După ce spălați arpacașul în nouă ape, îl puneți la fiert într-o oală mai mare. În momentul în care vedeți că începe să fiarbă, adăugați sare, după care aveți grijă să îndepărtați spuma care se formează la suprafață.
Apoi dați focul mic, acoperiți oala cu un capac și lăsați arpacașul să fiarbă. Amestecați din când în când, ca să nu se lipească de fundul oalei.
Procesul de fierbere durează aproximativ 40 de minute. Veți ști că este gata, atunci când veți vedea că toată apa s-a evaporat. Apoi adăugați zahărul și mai fierbeți câteva minute.
După aceea, lăsați arpacașul să se răcească. Ideal ar fi să-l lăsați așa peste noapte, pentru ca arpacașul să absoarbă absolut tot lichidul din oală.
Răsturnați arpacașul fiert într-un castron, puneți coaja de lămâie rasă peste el, adăugați nuca măcinată, cât și nuca tăiată la cuțit, zahărul vanilat și stafidele înmuiate în esența de rom.
Puteți pune și oricare alte fructe confiate, dacă vă plac. Amestecați foarte bine compoziția și puneți-o într-o formă de tort sau modelați-o pe platoul pe care vreți să aveți coliva.
Deasupra puneți nucă măcinată fin, ornați cu bombonele și cu bucăți de miez de nucă și din cacao, faceți o cruce, cu ajutorul unei forme specifice.