Află care sunt alimentele cu un conținut ridicat de fier și cât de important este acest mineral pentru organismul nostru.
Fierul este un mineral vital pentru organismul nostru, având o funcție extrem de importantă în corp. Acest element produce o mare parte dintre celulele roșii din sânge. Specialiștii recomandă un consum de 18 mg de fier pe zi.
Trebuie să știți însă că fierul nu este ușor de digerat, întrucât doar un procent de 10% din acest element poate fi absorbit de corp.
Simptomele deficitului de fier includ:
- ten palid,
- lipsă de energie
- somnolenţă
- performanță mentală slabă,
- o dispozitie proastă,
- piele aspră,
- dureri de cap,
- respirație accelerată,
- cearcăne
- fire de păr despicate.
Citeste si: Care sunt alimentele bogate în vitamina D și ce beneficii are „vitamina soarelui” pentru organism
De ce este important fierul în dietă
Fierul susține sistemul imunitar, are rol antioxidant în organism și stimulează funcția reproductivă, conform specialiștilor. De asemenea, poate contribui la procesul de ardere a grăsimilor, fiind un aliat în lupta cu kilogramele.
Fierul este vital pentru combaterea anemiei și a oboselii, luptând împotriva tulburărilor cardiovasculare.
„Fierul este implicat în funcții ale eritrocitelor (celulelor roșii), transportul oxigenului și al dioxidului de carbon. Are rol în imunitate, dar și în activitatea sistemului nervos central, îmbunătățind funcția cognitivă.”( Dr. Iren Alexoi, medic nutritionist)
Ce alimente conțin fier
Alimente de origine animală care conțin fier
Ficatul
Ficatul este un produs de origine animală cu un conținut extrem de ridicat de fier.
În funcție de originea acestui preparat, cantitatea de fier poate să varieze.- ficat de gâscă: 30 miligrame
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- ficat de porc: 22,1 miligrame
- ficat de vițel: 7,9 miligrame
Citeste si: Alimente pe care sa le consumi si garantat vei avea parte de energie toata ziua!
Carnea de vită
Carnea de vită, în special mușchiul, reprezintă o sursă de fier importantă, 85 de grame de friptură asigurând organismului aproximativ 2,1 miligrame de fier.
Peștele gras
Macroul și sardinele sunt extrem de bogate în fier, având și un conținut important de Omega3.
Gălbenușul de ou
Gălbenușul de ou poate conține până la 7,2 miligrame de fier și în combinație cu albușul vă ajută să asimilați mult mai rapid fierul.
Citeste si: Ce sa mananci ca sa nu te ingrasi
Ce legume conțin fier
Spanacul
Spanacul ocupă prima poziție în topul legumelor bogate în fier.
Broccoli
Broccolli are un conținut ridicat de fier, dar și de vitamina K, vitamina C și magneziu, substanțe care ajută la asimilarea rapidă a fierului în organism.
Fructe care conțin fier
Pepenele verde este un fruct bogat în fier, având un gust deosebit. O singură felie de pepene are în conținut aproximativ 3 miligrame de fier.
Alte fructe bogate în fier: caisele uscate, prunele, stafidele.
Citeste si: Ce alimente te ajută împotriva insomniei. Ce trebuie să consumăm pentru a adormi mai ușor