Posturile rânduite de Biserica Ortodoxă Creștină sunt de multe feluri, unele mai dure, altele mai îngăduitoare, toate fiind menite să îi aducă cinstire lui Dumnezeu. Află câte tipuri de post există și ce înseamnă postul aspru:
Postul creștinesc prevede înfrânarea, pentru o perioadă de timp, de la mâncărurile de dulce precum carnea de orice fel, brânza, laptele, grăsimile și băuturile alcoolice. Toate acestea sunt menite să întărească sufletul și să consolideze sănătatea organismului nostru. În funcție de practici, posturile sunt de mai multe feluri. Descoperă, în rândurile de mai jos, câte tipuri de post există și ce înseamnă postul aspru:
Citeste si: CITEȘTE: Care e cel mai sănătos lapte vegetal. Perfect pentru post și nu numai
Tipuri de post
Potrivit Bisericii Ortodoxe, creștinii recunosc cinci tipuri pricipale de post și anume cel ușor, postul comun, cel integral, postul particular și postul aspru, toate având specificații diferite. Iată ce presupune fiecare tip de post în parte și care ste cel mai lung și aspru din an:
Postul ușor
În vocabularul popular se mai numește și „dezlegare”, mai exact atunci când se îngaduie consumarea peștelui, vinului, și untdelemnului. Astfel de dezlegări se acordă în cadrul sărbătorilor mai importante care cad în timpul posturilor de durată, când e prescris post aspru sau post comun.
Postul comun
În perioada postului comun se admite consumarea mâncarilor gătite din alimente de origine vegetală (inclusiv untdelemnul), excluzându-se orice aliment de proveniență animală.
Postul comun este poate cel mai practicat de către credincioși.Postul integral
Postul integral, cunoscut de credincioși drept post negru, constă în abținerea completă de la orice fel de mâncare și băutură pe o perioadă de timp stabilită de la început. Postul integral poate avea o mulțime de beneficii asupra organismului, însă doar atunci când are loc un aport adecvat de lichide.
„Aşa se spune în popor „postul negru” la postul ca ajunare, adică nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua. Faptul că, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, la post i se spune „negru”. În cărţile liturgice, nu ai să găseşte această denumire a postului. Preoţii au preluat din popor această denumire şi, o folosesc atunci când recomandă ca cineva să ajuneze. Consider că nu este greşit, dacă folosim şi acest termen, este mai expresiv, reliefează mai accentuat sensul de ceva greu sau ceva aspru”, a spus Parintele Ilarion Argatu.
Citeste si: CITEȘTE: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Postul particular
Postul particular sau personal este ținut de fiecare credincios în parte, după nevoile sale proprii și în afara posturilor prescrise de Biserică.
Postul aspru
Postul aspru este cel în care se îngăduie consumul de hrană uscată o singură dată pe zi, seara. Alimentele acceptate sunt: pâinea, fructele uscate, semințele și legumele.
De asemenea, posturile mai sunt clasificate și în funcție de numărul de zile: pot fi de două zile pe săptămână, mai exact miercurea și vinerea, sau posturi care se întind pe mai multe zile, cel mai mare din an fiind chiar Postul Paștelui.
Postul Mare sau Postul Paștelui ține șapte săptămâni, timp în care credincioșii nu au voie să mânănce carne, ouă, produse lactate sau vin.
Citeste si: Felicitări text de PAŞTE- 2 mai 2021. Urează "Paște fericit!" celor dragi din familie dar și prietenilor!
Ce nu ai voie să faci în Postul Mare
Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung din an. Postul Paștelui va începe, la ortodocși, pe data de7 martie și se va încheia pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. Pe de cealaltă parte, la catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.
- nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- nu se cântă și nu se dansează.
- nu se consumă carne, ouă, lapte și brânză.
- nu se bea alcool și nu se fumează.
- nu se consumă pește decât în ziua cu dezlegare.
- în Săptămâna Patimilor se ține post aspru, iar în Vinerea Mare se ține post negru.
- este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.