Vezi mai jos ce se mănâncă de post miercurea și vinerea, până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea și câteva idei de preparate.
Mulți credincioși aleg să țină post miercuri și vineri și nu se abat de la acest obicei. Pe lângă faptul că aceste persoane merg des la biserică, se roagă, fac fapte bune pentru cei din jurul lor, acestea țin și un post alimentar.
În practica creștinismului, există patru posturi mai peste an: cel mai lung are loc primăvara, fiind postul Paștelui și durează 7 săptămâni. Al doilea post are loc vara, înaintea prăznuirii Sfinților Petru și Pavel și perioada variază.
Cel de-al treilea post are loc înainte de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului și se desfășoară între 1 și 15 august.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți mânca ovăzul
Călugărul Ilie Galaction, de la Mănăstirea Sihăstria din România, începând cu anul 1918, ţinea cu sfinţenie postul.
Miercurea şi vinerea postea până seara, la ceasul când ieşeau stelele. Atunci îşi făcea cruce, cerea iertare de la ceilalţi fraţi, lua anafură şi mânca.
‒ Părinte, i-a zis ucenicul lui, ziua este mare, iar tu eşti în vârstă şi neputincios. Nu este mai bine să mănânci mai devreme?
‒ Odată, a răspuns acela, un sfânt a văzut că duceau un mort la groapă.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
În aceste zile de post, preoții recomandă ca starea interioară, acțiunile și cuvintele rostite să fie în concordanță cu momentele de însemnătate pe care le implică postul alimentar.
În zilele de miercuri și vineri, persoanelor care țin post le este interzis să consume: păsări de curte sau carne de orice fel, pește(doar în unele zile ale postului este permis), ouă, lactate, unt, produse lactate fermentate, smântână, brânzeturi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sunt permise în zilele de post următoarele alimente:
-legume în diferite moduri preparate, murături
- fructe, fructe uscate, nuci
-fasole, năut, produse din soia
- ciuperci
-pâine, produse de patiserie fără unt
- pește și alte tipuri de carne (numai în zilele permise).
Alimentația în zilele de post este extrem de importantă, deoarece trebuie să asigure toți nutrienții necesari bunei funcționări a organismului. Așadar, într-o zi de post, trebuie asigurat necesarul de carbohidrați, de proteine și de minerale, așadar alegerea alimentelor este foarte importantă.
Contrar părerilor multor persoane, zilele de post pot afecta în mod considerabil silueta din cauza faptului că mulți consumă cantități mari de carbohidrați în aceste zile.
Așadar, pentru zilele de post de miercuri și vineri poți consuma mai multe alimente sățioase și gustoase. Unul dintre cele mai simple preparate este orezul cu legume.
Orez cu legume
Ingrediente
Legumele pot fi proaspete sau congelate: ciuperci, ardei, morcov, mazăre, conopidă, broccoli.
Aveți nevoie de:
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
2- 3 cepe sau o legătură de ceapă verde
75 de ml de ulei de floarea soarelui
500 de grame de legume la alegere
250 de grame de orez
1 litru de apă.
Ceapa se călește într-o cratiță care nu le lipește cu uleiul și cu un praf de sare. Se lasă până devine sticloasă. Se adaugă rădăcinoasele tocate cubulețe(țelină, păstârnac, pătrunjel și morcovul). Se adaugă și ciupercile și celelalte legume și se lasă la sotat. Se pune și orezul și se lasă la călit timp de 3 minute, apoi se adaugă apă fierbinte și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă timp de 18- 20 de minute sau cât timp scrie pe punga de orez. Se completează cu sare și cu piper după gust, iar la final se pune pătrunjel tocat fin.
Supă cremă de legume
Este o rețetă perfectă pentru zilele de post și se prepară extrem de rapid. Pentru această rețetă, ai nevoie de legumele preferate precum morcovi, țelină, pătrunjel, cartofi, broccoli, conopidă, gulie, ceapă, roșii, ardei. Cu cât sunt mai multe ingrediente, cu atât supa va avea un gust mai plăcut. După ce se fierb legumele, se pasează cu ajutorul unui blender. Cel mai adesea, supele cremă se îngroașă cu cartof. Supa cremă de ciuperci este, de asemenea, binevenită în zilele de post și are un gust intens dacă se folosesc ciuperci proaspete.
Mai poți consuma în zilele de post ciorbiță de fasole, ciuperci la cuptor, supă cremă de linte, fasole verde cu ustoroi, mâncare de mazăre.