Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Ce se pune în apa de mir a bebelușului
Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Citește mai jos ce se pune în apa de mir a bebelușului și ce trebuie să conțină trusou scăldătoare.

Venirea pe lume a unui bebeluș vine cu o mulțime de responsabilități pentru părinți și pentru cei din jurul său, care se asigură că micuțul va avea un start bun în viață și va fi protejat.

În mod tradițional, a doua zi după botez se face ceea ce se numește popular „scoaterea din mir a copilului” sau „scalda copilului”. Nașii și părinții trebuie să aibă grijă de ce se pune în apa de mir a bebelușului.

Ce se pune în apa de mir a bebelușului

La 40 de zile de la naștere are loc botezul bebelușului. În această zi, lumea află numele copilului. Ritualul este oficiat de către preot, în prezența nașilor și a martorilor. Mircea Eliase scria că „botezul este esențial un rit inițiatic, sacerdoțiul comportă o inițiere”.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Din cele mai vechi timpuri, Sfânta Taină a Botezului a fost actul prin care cineva devenea membru al Bisericii. Botezul este condiția principală pentru a primi celelalte Taine. Ceremonia se concentrează în jurul celui mai important moment, acela al cufundării pruncului de trei ori în apă, în numele Sfintei Treimi. Cele trei scufundări simbolizează cele trei zile petrecute de Iisus Hristos în mormânt. În acest fel, copilul renaște la o nouă viață, în Iisus Hristos.

Baita dupa botez baiat
Baita dupa botez baiat, ce se pune in apa[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Părinții și nașii țin post înaintea acestui moment, nașii se leapădă și rostesc în biserică și Crezul. După Botez, pruncului i se dă Taina Sfintei Împărtășanii, ca renașterea spirituală dobândită prin botez să fie împlinită și prin împărtășirea cu trupul și cu sângele lui Hristos.

În această zi, bebelușii de sex masculin sunt trecuți și prin altar. În plus, preotul îl unge cu mir pe prunc. Acest moment are loc la finalul botezului, iar Taina ungerii cu Sfântul Mir ori Mirungerea este unul dintre cele mai importante momente ale Sfintei Taine a Botezului.

Ce se întâmplă cu bebelușii botezați în aceeași apă

În Bucovina și Moldova, mai mulți copii care se botează în aceeași apă sfințită se consideră frați de botez și li se interzicea să se căsătorească între ei.

În plus, în Muntenia se credea că nu numai copiii botezați în aceeași apă sunt frați, ci și cei botezați de către aceiași nași.

A doua zi după petrecerea de botez, nașii vin la scalda copilului. Nașa este cea care se ocupă de acest ritual, potrivit tradiției. Ea îi aduce prosop, săpun, șampon, ulei, haine și scutece copilui, precum și o păturică și jucării. De multe ori, scalda are loc în aceeași zi cu botezul, iar ceea ce este cel mai important, este faptul că nimeni nu are voie să îl sărute pe bebeluș până după botez, pentru

a „nu-i lua mirul”.

 

După scaldă, nașa trebuie să îl ungă pe bebeluș cu ulei din cap până în picioare, pornind de la frunte și până la călcâie. În tot acest timp, trebuie ca lumânarea de la botez să fie aprinsă permanent, iar apa rămasă în cădița în care a fost spălat bebelușul să fie aruncată la rădăcina unui copac.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Ce se pune în apa de mir: bănuţi de aur sau argint, uleiuri parfumate, petale de flori, orez, grâu, flori de tei, fulgi, un ou, puţină miere, o verighetă sfinţită, ulei de la biserică, busuioc, lapte, apă sfinţită, sare. Toate aceste obiecte sunt puse pentru a-i aduce celui mic sănătate, noroc și prosperitate.

Ce se pune in apa la scaldat
Ce se pune in apa la scaldatul bebelusului[Sursa foto: Unsplash]

Toate persoanele de gen feminin aflate la eveniment își asumă rolul de ursitoare și îi fac urări bebelușului, să crească mare, sănătos, deștept și frumos.

Trusou scăldătoare- Ce trebuie să conțină

În plus, nașii pregătesc pentru bebeluș o serie de lucruri de care micuțul are nevoie: de la hăinuțe și încălțăminte, bijuterii(cercei pentru fetiță și lănțișor sau brățară pentru băieți), produse de îngrijire pentru băiță și după băiță, precum și jucării.

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce semnificație are numele ANA

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Nur Fettahoğlu, care dă viață personajului Özge în serialul Inimă rebelă, pasiune nebănuită! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță dincolo de platourile de filmare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies