Află detalii neștiute despre viața uneia dintre cele mai importante figuri feminine din istorie, Maria Tereza a Austriei.
Maria Tereza a Austriei, pe numele real, Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich), cunoscută și ca Maria Theresia, a trăit între anii 1717 și 1780, fiind conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece(1740-1780).
Dintre titlurile pe care le-a deținut de-a lungul timpului Maria Tereza, cele mai importante sunt: titlul de Regină a Boemiei, de Arhiducesă a Austriei, Regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Nu a fost încoronată ca și conducătoare a Sfântului Imperiu Roman, dar este cunoscută sub titulatura de împărăteasă datorită căsătoriei cu Francisc Ștefan de Lorena (Franz Stephan von Lothringen), care a devenit împărat romano-german în anul 1745 sub numele de Franz I Stephan.
Citeste si: Cine au fost Bonnie și Clyde. Povestea uluitoare a celor mai cunoscuți tâlhari din toate timpurile
Copilăria Mariei Tereza
Maria Tereza a Austriei s-a născut pe 13 mai 1717 la Viena, în Palatul Hofburg, la scurt timp după ce fratele mai mare al acesteia, arhiducele Leopold, a murit.
Tatăl Mariei Tereza, împăratul romano-german Carol al VI-lea, își dorea un moștenitor de sex masculin pentru a prelua tronul. Venirea pe lume a împărătesei a fost o reală dezamăgire pentru acesta, întrucât femeile nu aveau la acea vreme drept de succesiune.
„Maria Tereza a fost mereu complexată de feminitatea ei.
Citeste si: DESCOPERĂ: Donatella Versace// Cine este sora lui Gianni Versace
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Maria Tereza a fost căsătorită cu Împăratul Francisc Stephan
Mariajul Mariei Tereza a fost un subiect intens dezbătut încă din perioada copilăriei sale. În adolescență, împărăteasa a fost promisă lui Leopold Clement de Lorena, care urma să ajungă la Viena pentru a o cunoaște personal pe aceasta, însă planurile au fost date peste cap, întrucât Leopold a murit din cauza variolei.
Francisc Stephan a devenit astfel favorit în cursa pentru mâna arhiducesei Maria Tereza, dar tatăl acesteia a luat în considerare mai multe variante, diferențele religioase determinându-l să dea înapoi.
În anul 1725, împăratul a logodit-o pe Maria Tereza cu Carol al Spaniei.
Francisc Ștefan a rămas însă la curtea imperială până în anul 1729.
Francisc Stephan a primit ulterior Marele Ducat al Toscanei după ce Gian Gastone de' Medici, Mare Duce de Toscana, a murit, neavând descendenți. A urmat nunta pe 12 februarie 1736.
„Maria Tereza intra cu bărbaţii pe poartă castelului, că atunci era canal de apă în jur, şi, după ce petrecea cu ei, dacă îi plăcea, îi ducea într-o camera de la etaj şi îi poftea să între acolo. După ce bărbatul îi trecea pragul, împarateasa trăgea de o manetă şi se desfăceau podelele şi omul cădea în nişte săbii ce erau aşezate cu vârful în sus”, ar fi o legendă răspândită de localnici.
Citeste si: AM AFLAT: Cine a fost MARYLIN MONROE. Biografie: data nașterii, căsătorii, moarte
Adevărul despre moartea Mariei Tereza a Austriei
„Maria-Tereza a murit nu într-un grajd, sub copitele vreunui armăsar, ci singură, în patul ei, în seara zilei de 5 noiembrie 1780. Potrivit mărturiilor, de care nu ne putem îndoi, ale apropiaților săi, în acea zi împărăteasa s-a sculat dis-de-dimineață, și-a băut cafeaua și s-a tolănit înapoi în așternuturi, pregătindu-se a citi corespondența. După trei ore, șambelanul său, nedumerit că încă nu fusese chemat de împărăteasă, ca de obicei, a intrat în camera ei și a găsit-o în pat, în stare de inconștiență.”
Dacă am întreba, la întâmplare, 100 de români, care cunosc amănunte despre viața împărătesei habsburgice Maria Tereza, 90 dintre aceștia ar răspunde cu siguranță astfel:
„Da. Maria Tereza a fost împărăteasa zoofilă, care a murit iubindu-se carnal cu un armăsar imperial în grajdurile vieneze!”
„Da. A fost cea care l-a numit pe Samuel Brukenthal guvernator al Transilvaniei. ”
„Da. Împărăteasa care, după ce făcea dragoste cu câte un soldat grănicer în castelul de la Boița, îl punea să jure în fața unei icoane a Maicii Domnului că va ține secretă această „faptă”. Când soldatul se apropia de icoană, împărăteasa acționa o pârghie care deschidea o trapă sub picioarele „împricinatului” de ocazie. El cădea printr-un fel de fântână cu coase și…apoi ajungea în apele învolburate ale Oltului, pierzându-i-se definitiv urma”.
Citeste si: PERSONALITATE: Cine este Andreea Marin. Biografie: data nașterii, căsătorii, divorțuri, iubit, copil
Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute mituri despre împărăteasa habsburgică Maria Tereza.