Iată cu ce putem înlocui folia de aluminiu și de ce nu este recomandată în cazul conservării alimentelor calde.
Adesea, gospodinele folosesc hârtia de staniol pentru a acoperi tava cu preparate, pe care o introduc în cuptor, în speranța că prăjitura sau friptura în cauză se va rumeni mai repede, fără a fi conștiente de faptul că aluminiul din această hârtie poate fi extrem de toxic pentru organism.
„Este cât se poate de incorect – atenționează nutriționistul, întrucât este favorizat transferul de substanțe nocive sub puterea căldurii. Aluminiul din
Folosind hârtia de copt obții aproximativ aceleași rezultate și înlături pericolul de transfer al acestui element chimic dăunător’’, conchide aceasta.
Citeste si: DECOPERĂ: 4 Reţete cu AVOCADO pentru slăbit. Ce beneficii are acest fruct în diete şi nu numai
Cu ce înlocuim folia de aluminiu
Iată cu ce puteți înlocui folia de aluminiu în bucătărie:
-Nu încălzi sau depozita alimentele calde într-o folie de aluminiu, aceasta poate fi utilă numai în cazul alimentelor reci. Înlocuiți folia de aluminiu cu vasele din sticlă sau cu acele caserole care se găsesc la tot pasul, mai ales în supermarketuri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Nu depozita roșii, citrice sau condimente în folia de aluminiu
-Înlocuiește folia de aluminiu cu hârtia pergament în cazul alimentelor preparate la cuptor și astfel vei fi sigur că alimentele nu vor fi contaminate cu particule de aluminiu în timpul coacerii.
-Nu folosi vase din aluminiu pentru a găti diverse preparate. Specialiștii recomandă vasele din oțel inoxidabil, care rezistă în timp.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă untul de arahide
De ce este toxică folia de aluminiu
Studiul intitulat „Evaluarea riscului utilizării foliei de aluminiu în prepararea alimentelor”, care a fost inițiat în anul 2012, demonstrează faptul că, sub influența căldurii pe care o degajă preparatele, folia de aluminiu formează anumite particule care pot ajunge în alimente, dăunând grav sănătății.
Cercetătorii Fathia Saleh Mohammed și Essam Zubaidy au descoperit particule de aluminiu în alimentele preparate cu acest tip de folie.
Citeste si: DECOPERĂ: Cum se mănâncă avocado și ce proprietăți nutritive are
„Cu cât temperatura de preparare a alimentelor este mai ridicată cu atât procesul de levigare este mai accentuat. Procesul de levigare înseamnă transportul particulelor de aluminiu de pe suprafața foliei în alimente cu ajutorul aburului creat în vasul de gătit. Folia nu este potrivită pentru gătit, mai ales dacă la cuptor avem preparate care conțin, printre alte ingrediente roșii, citrice sau condimente. Nu recomandăm nici depozitarea în frigider a sucurilor de roșii sau a salatelor de fructe acoperite cu folie de aluminiu. Este interzisă acoperirea cu această folie a legumelor și fructelor care au o aciditate ridicată”, a declarat doctorul Essam Al. Zubaidy, din cadrul Universității Americane din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, unul dintre autorii studiului.