Iată ce combinații delicioase poți face având ca ingredient principal carnea de vită.
Carnea de vită este cea mai importantă sursă de proteine de origine animală (conține aminoacizi esențiali), fiind bogată în fier și vitamina B. De ani buni, carnea de vită a devenit preferata românilor, în detrimentul puiului sau porcului, fiind gătită în fel și fel de combinații.
Beneficiile consumului de vită
Beneficiile consumului acestui tip de carne sunt multiple:
-reduce nivelul colesterolului
-împiedică formarea țesutului adipos
-ajută la refacerea masei musculare, fiind recomandată persoanelor care fac sport de performanță sau merg la sală
Carnea de vită este foarte gustoasă asezonată cu o garnitură pe măsură, astfel că un antricot la grătar sau un tenderloin, în completare cu o porție de cartofi prăjiți, satisface orice gust.
Citeste si: Cea mai simplă rețetă pentru Lahmacun. Un preparat turcesc delicios!
Cu ce merge friptura de vită
Steak cu piure și vin alb
Dincolo de controversele create, cartoful este cel care echilibrează steak-ul, atunci când vorbim despre carnea de vită black angus. Genul acesta de carne, alături de un piure cu usturoi și un pahar de vin alb, nu are pereche printre rețetele chefilor.
Friptură de vită cu spumă de spanac
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
O uimitoare combinație gastronomică este friptura de vită la cuptor cu o spumă de spanac clasică, care are în compoziție smântână și nucșoară.
Citeste si: Sapte feluri de mancare speciale pe care merita sa le incerci
Black Angus și salată coleslaw
Una dintre vedetele garniturilor pentru carnea de vită black angus este fără doar și poate salata coleslaw cu brânză cedar și ceapă verde, alături de o cupă de șampanie.
Friptură rare pe pat de piure de mazăre
Cele mai pretențioase gusturi nu pot fi satisfăcute decât cu o „friptură rare”, pe românește „în sânge”, pe un pat de piure de mazăre iute cu piper alb, asezonat cu un vin roșu intens dulceag cu nuanțe rubinii.
Citeste si: Cum se face carnea de hamburger. Asta e rețeta folosită de toate restaurantele
File de vită a la grill, măsline, ciuperci și mozarella
Fileul de vită a la grill este, cu siguranță, un preparat „de fițe” și se potrivește perfect cu o garnitură de măsline, ciuperci și mozzarella.
Rasol de vită cu legume
Un fel de mâncare gustos, dar mai ales sănătos, este rasolul de vită cu legume și sos de hrean.
O altă ciudățenie a gastronomiei este friptura cu fustă(fleica), făcută din vrăbioară, care conține o mare cantitate de fier și se asortează de minune cu un pilaf de orez brun și roșii coapte.
Bucătăria clasică internațională recomandă vita flambată cu sos de ciuperci și curry, care are avantajul timpului scurt de gătire.
Citeste si: Ce sa mananci ca sa fii sanatos, indiferent de varsta
Ce trebuie să știi dacă vrei să gătești vită
Citeste si: Cum se prepară cea mai bună friptură de miel la ceaun
Noi, românii, suntem, din cele mai vechi timpuri, mari consumatori de carne de vită și de aceea, vă dezvăluim câteva secrete:
-carnea de vită trebuie ținută la temperatura camerei timp de 30 de minute înainte de preparare
-pentru fripturi suculente, carnea trebuie ștearsă în prealabil cu un șervețel și apoi pusă pe grătar sau în tigaie
-carnea de vită nu se înțeapă și nu se întoarce cu furculița
-cuptorul trebuie preîncălzit la 250 de grade înainte de a introduce carnea de vită
-după ce a fost gătită, carnea trebuie să se liniștească timp de cel puțin 15-25 de minute pentru a rămâne suculentă