Iată care sunt băuturile pe care le poți consuma dacă îți dorești să renunți la cafea.
Fără cafea nu vă puteți ridica din pat dimineața? Ajungeți la serviciu și primul gând este să așezați o cană de cafea pe birou? După masa de prânz simțiți nevoia de o cafea aromată cu lapte și zahăr în loc de desert?
Cafeaua este o licoare-minune care te hipnotizează cu aroma ei puternică și nu te poți dezice de ea sub nicio formă.
În urma studiilor, specialiștii au afirmat că, prin consumul de cafea, se poate stimula metabolismul și se pot arde calorii, atenția va fi îmbunătățită și, de asemenea, pot fi prevenite anumite boli neurodegenerative sau chiar diabetul.
Citeste si: 6 beneficii ale matcha care te vor face să vrei să îl bei în fiecare zi
Când devine cafeaua dăunătoare?
Trebuie să țineți însă cont de faptul că anumite obiceiuri pot transforma cafeaua într-o băutură de-a dreptul toxică. De exemplu, cafeaua neagră, simplă, nu conține calorii, însă dacă veți adăuga zahăr și lapte, nu se va schimba doar gustul cafelei, ci și aportul de calorii, aceasta devenind o bombă calorică. Cafeaua va deveni o băutură hipercalorică, care favorizează obezitatea.
De asemenea, consumul excesiv de cafea poate să dăuneze grav sănătății. Orice doză care depășește necesarul de 1-2 cești de cafea pe zi poate duce la efecte nedorite. Dacă abuzați de cafea sau de alte băuturi cu un conținut ridicat de cofeină, puteți să vă confruntați cu atacuri de panică, insomnii, palpitații, stări de neliniște sau chiar convulsii.
În cazul persoanelor care devin dependente de cafea, pot apărea dureri puternice de cap (migrene), amețeli, confuzie în lipsa ei, această dependență fiind extrem de agresivă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De asemenea, consumul excesiv de cafea poate provoca un deficit de minerale. Cofeina are rolul de a diminua absorbția fierului la nivel digestiv și astfel se va crea un mediu prielnic pentru anemie, capacitatea rinichilor de a stoca magneziu, zinc sau calciu fiind afectată.
Citeste si: Beneficiile cafelei pentru sănătate – tu le știai?
3 băuturi care pot înlocui cafeaua
1. Smoothie energizant
Sucurile verzi sunt cele mai bune variante pentru a înlocui cafeaua, întrucât vă vor aduce un plus de energie datorită multitudinii de nutrienți și antioxidanți din conținutul lor.
Este extrem de important ca atunci când preparați un smoothie să vă asigurați că 95% din lichid provine din legume (spanac, pătrunjel, varză, tije de țelină, castravete, salată verde etc.), iar restul de 5% din fructe.
Citeste si: Scrub natural pentru corp cu zaț De cafea| Cea mai bună rețeta de scrub cu zaț de cafea!
2.Shake proteic
Deși multe persoane consideră că un cubuleț de ciocolată sau o prăjitură este soluția atunci când se simt epuizate și lipsite de vitalitate, studiile recente au arătat că proteinele sunt cele care stimulează creierul în mod real.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susțin că aminoacizii din proteine sunt cei care au capacitatea de a activa celulele orexine din creier. De asemenea, studiile anterioare au arătat că glucoza sau consumul de zahăr nu face altceva decât să provoace un blocaj la nivelul celulelor orexine, aceasta fiind cauza somnolenței resimțite.
3.Ceai Matcha sau Matcha Latte
Citeste si: Otrava la 1 leu! O bei in fiecare dimineata!
Matcha este de fapt un ceai verde japonez care a devenit din ce în ce mai popular în Europa în ultimii ani. Matcha se comercializează sub formă de pulbere de ceai verde și se dizolvă în apă, asemenea unui pliculeț de cafea solubilă. Astfel, va rezulta un cocktail plin de antioxidanți, vitamine și minerale, fiind o alternativă excelentă pentru cafea.
De asemenea, Matcha Latte este o băutură delicioasă care îți va aduce un aport semnificativ de energie, întrucât este echivalentul a 1/5 din cafeina pe care o regăsim într-o ceașcă de cafea.
Un avantaj semnificativ: energia din ceai se va elibera lent în organism, pe parcursul a 6-8 ore, spre deosebire de șocul pe care cafeaua îl produce în organismul tău printr-un boost rapid de energie.