Iată cum puteți integra ovăzul în programul vostru alimentar, în combinații delicioase.
Ovăzul este de fapt o cereală integrală, care poate înlocui un mic dejun sănătos și plin de nutrienți. În general, se prepară sub formă de porridge(terci), fiind introdus adesea în diete, de nutriționiști, în combinație cu fructe sau unt de arahide.
Ovăzul conține fibre dietetice și minerale, care au proprietatea de a ne proteja de infecții și afecțiuni cardiovasculare, îmbunătățind vizibil aspectul pielii atunci când îl folosim pe post de scrub.
Fulgii de ovăz sunt preferații nutriționiștilor, fiind recomandați în special pentru micul dejun. Sunt ușor de integrat, întrucât se pot consuma rapid alături de produse lactate, aducând un aport semnificativ de nutrienți în organismul tău.
Cu ce se mănâncă fulgii de ovaz
Valori nutriționale pentru o jumătate de cană de fulgi de ovăz
- Fosfor: 41% din necesarul zilnic recomandat
- Magneziu: 34% din necesarul zilnic recomandat
- Cupru: 24% din necesarul zilnic recomandat
- Fier: 20% din necesarul zilnic recomandat
- Zinc: 20% din necesarul zilnic recomandat
- Acid folic: 11% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B1: 39% din necesarul zilnic recomandat
- Vitamina B5: 10% din doza zilnică recomandată
- Calorii: 65 kcal
Citeste si: Clatite sanatoase cu banane si ovaz- Reteta pentru pofticiosi
Cu ce alimente putem mânca ovăzul
Fulgii de ovăz sunt extrem de versatili, putând fi consumați atât în combinație cu preparate dulci, cât și sărate.
Fulgi de ovăz cu lapte
Fulgii de ovăz pot ține locul cerealelor clasice. Într-un bol cu lapte cald sau rece (puteți folosi lapte de soia, lapte vegetal sau lapte de cocos dacă vă doriți un aport caloric redus), adăugați o jumătate de cană de fulgi de ovăz(65 kcal) și pentru a intensifica aroma, puteți presăra la final un praf de scorțișoară sau câteva nuci.
Astfel, gustarea va deveni mult mai consistentă și mai aromată.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Fulgi de ovăz cu iaurt
Fulgii de ovăz pot fi combinați cu un pahar de iaurt, în care puteți adăuga o linguriță de miere și o banană sau fructe de pădure.
Feliile de banană, în combinație cu ovăzul, pot face minuni pentru persoanele care se confruntă cu stresul și anxietatea.
Acest amestec trebuie consumat imediat după ce a fost realizat, întrucât fulgii de ovăz se vor înmuia în iaurt și gustul nu va fi la fel de bun.
Citeste si: Cum prepari terciul de ovaz pentru o digestie buna
Omletă cu fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se potrivesc la fel de bine cu ouăle. Astfel că, omleta cu ovăz este o variantă excelentă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.
Omleta se prepară în modul clasic, cu mențiunea că fulgii de ovăz trebuie adăugați înainte de a turna amestecul în tigaie. Vă recomandăm să consumați acest preparat alături de roșii cherry, pe care puteți să le aromatizați cu puțin coriandru.
Shake cu fulgi de ovăz și fructe
Ovăzul poate fi integrat cu succes într-un shake de fructe extrem de bogat în vitamine și nutrienți.
Astfel că, într-un blender, puteți adăuga 2 linguri de ovăz, un măr, o jumătate de banană, 1 linguriță de miere și 200 ml de apă. La final, puteți presăra și un praf de scorțișoară pentru a intensifica aroma.