Sosul de soia se potrivește perfect cu multe preparate, dar ce se întâmplă dacă, din diverse motive, suntem nevoiți să îl înlocuim? Află ce beneficii are soia și cu ce alte legume poți înlocui acest sos pentru a beneficia de aceleași valori nutritive:
Originară din Asia, soia face
Această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, astfel că medici recomandă testări pentru stabilirea intoleranței. De asemenea, izoflavonele din soia, care pot imita acțiunea hormonilor feminini, ar putea favoriza apariția unor tulburări endocrine, mai ales în rândul femeilor aflate la menopauză. Ei bine, în rândurile de mai jos am făcut o listă cu cele mai bune produse cu care poți
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se înlocuiește laptele condensat
SOIA- Beneficii
Consumul de soia este recomandat de medici în cazul persoanelor care suferă de reumatism, diabet, hepatită, surmenaj, convalescență, dislipidemii, ateroscleroză, hipertensiune arterială, obezitate și cardiopatie ishemică.
La capitolul valori nutriționale, o cantitate de doar 90 de grame de boabe de soia conține: 127 kilocalorii, 11,12 grame proteine, 5,76 grame grasimi, 9,95 grame carbohidrati și 3,8 grame fibre.
De asemenea, există mai multe tipuri de soia și anume cea verde, cu boabe ce se aseamănă cu lintea, dar care au un conținut mai redus de proteine, roșie și galbenă, aceasta din urmă fiind cea mai răspândită și populară variantă de soia, iar din ea sunt obținute alimente precum: lapte, tofu și deserturi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se înlocuiește zahărul
Sănătatea inimii
Soia a fost asociată cu niveluri mai sănătoase ale colesterolului, ceea ce poate ajuta la scăderea riscului de boli cardiace. Cercetătorii au făcut o analiză amplă pentru a vedea efectele pe care le are soia asupra nivelului colesterolului. Așadar, s-a constatat faptul că boabele de soia au redus semnificativ colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.
Înlocuiește cu succes alimentele proteice
Soia poate imita gustul cărnurilor și lactatelor, însă este bine să optezi pentru produse cât mai puțin prelucrate și modificate genetic. Unele alimente sunt obținute prin fermentare și sunt excelente pentru flora intestinală. Printre cele mai cunoscute se numără miso, un produs specific japonez obținut din soia fermentată și sare. Iaurtul cu soia este un înlocuitor al laptelui de origine animal.
Previne obezitatea
Oamenii de știință au analizat boabele de soia pentru a vedea efectele suplimentelor cu izoflavone din acestea asupra greutății corpului la femeile aflate în post-menopauză. Izoflavonele din soia sunt compuși care se găsesc în mod natural și care au proprietăți similare cu estrogenul. Așadar, suplimentele cu izoflavone din soia au rezultat într-o scădere semnificativă a greutății corpului femeilor.
Oase mai puternice
Un studiu nou a investigat impactul pe care îl are soia din alimentație asupra rezistenței oaselor în cazul femeilor aflate în post-menopauză. Astfel, femeile ar putea observa o îmbunătățire a rezistenței oaselor, prin includerea unor alimente integrale bazate pe soia, cum ar fi tofu și laptele de soia.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce înlocuim oul în perișoare
Cu ce se înlocuiește sosul de soia
Miso Paste
Miso Paste, un produs de soia fermentat, este utilizat pe scară largă în bucătăria japoneză. Pasta poate fi adăugată la supe, ramen și glazuri. Acesta poate fi diluat cu puțină apă și oțet pentru a înlocui sosul de soia, însă trebuie folosit în cantități mici deoarece poate fi puternic. Majoritatea formulelor de miso paste sunt vegane și fără gluten.
Tamari
Tamari este înlocuitorul care imită cel mai mult sosul de soia, dat fiind faptul că ambele rețete sunt similare în ceea ce privește fermentația. Sosul de soia este făcut cu soia și grâu, iar Tamari este pur și simplu soia, așa că tinde să fie mai fin, mai bogat și fără gluten. Are același profil aromat ca sosul de soia, dar mai puțin sărat.
Sosul Worcestershire
Sosul Worcestershire conține de obicei oțet, zahăr, usturoi, ceapă, hamsii și condimente. Este puțin mai aromat și mai dulce decât sosul de soia, dar condimentele te pot ajuta să ajungi la un gust asemănător cu cel al sosului de soia.
Oțetul Umeboshi
În magazine, acest tip de sos este de regulă etichetat ca „Oțet de prune Ume”. Oțetul Umeboshi este rezultatul fermentării prunelor în saramură. Acesta funcționează bine ca înlocuitor datorită faptului că imită perfect notele de aromă ale sosului de soia. Poate fi descris și ca degustare acră sau fructată.