Deși nu este un aliment sănătos, zahărul este unul dintre cele mai utilizate alimente. Dar nu ar fi mai bine dacă tot putem să îl înlocuim, să o și facem?
Pentru a scoate din alimentație zahărul și a beneficia de o viață mai sănătoasă, ți-am pregătit câteva recomandări cu care poți înlocui acest aliment, în rândurile următoare.
Citeste si: CITEȘTE: Ce să mănânci ca să slăbești repede și sănătos. Care sunt alimente cu cele mai puține calorii.
Zahărul, un aliment nociv
Nu degeaba se spune la televizor „Evitați excesul de zahăr!”. Chiar dacă este nu aliment foarte folosit, puțini știu cât rău poate aduce organismului. Multe studii susțin faptul că sucurile și băuturile în general, care conțin zahăr, pot deveni foarte nocive pentru creier. Un alt lucru negativ legat de zahăr, este faptul că ne poate afecta inclusiv comportamentul emoțional.
Atât în cazul adulților, dar mai ales în cazul copiilor, consumul de zahăr trebuie redus considerabil, pentru a nu afecta în vreun mod sănătatea mintală sau funcțiile cognitive.
Astfel, produsele naturale reprezintă o variantă de 10 ori mai bună de a le consuma, în comparație cu sucurile și băuturile care conțin zahăr. Pe lângă faptul că o să mâncăm mai sănătos, ne va ajuta și la sănătatea creierului.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă PAPAYA
Cu ce se înlocuiește zahărul
Chiar dacă anumite persoane obișnuiesc să înlocuiască zahărul cu îndulcitorii artificiali, nici acesta nu sunt considerați o soluție prea bună. Pentru a alege o variantă sănătoasă, vom enumera 8 ingrediente naturale mult mai sănătoase, cu care veți putea înlocui zahărul în alimentația voastră.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Sirop de agave
Acest sirop are gustul asemănător cu mierea și se folosește deseori pentru ceai, cerealele de la micul dejun sau chiar la prăjituri. Trebuie să aveți în vedere totuși, dacă țineți o dietă, trebuie consumat cu moderație, pentru că are în compoziția sa multă fructoză și pentru a nu ridica glicemia.
Se recomandă și pentru că ne poate întări sistemul imunitar și ne poate ajuta la tratarea inflamațiilor. Acest sirop de agave este cu aproximativ 25% mai dulce decât zahărul, tocmai din acest motiv, se obișnuiește să se adauge într-o cantitate mai mică.
Sirop de arțar
Acesta se folosește de cele mai multe ori în rețetele de prăjituri, clătite, napolitane sau înghețate.
Se recomandă și dacă doriți să beneficiați de îmbunătățirea imunității, la prevenirea aterosclerozei prin scăderea colesterolului, iar în același timp are și antioxidanți.
Sirop de curmale
Acest sirop conține fier, magneziu și potasiu și se poate folosi pentru a îndulci orice preparat. Acesta poate să fie achiziționat și dintr-un magazin naturist, dar poate să fie preparat și în casă.
Trebuie doar să lași curmalele la hidratat, timp de 20 de minute, asta după ce ai îndepărtat sâmburii. La 200 de grame de curmale, adaugi o cană mare de apă și pui tot în blender. La final poți adăuga chiar și aromă de vanilie sau scorțișoară. Acest sirop se poate folosi pentru aluatul de tort sau pentru prăjituri.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce înlocuim pofta de dulce
Alți înlocuitori pentru zahăr
Stafidele pot înlocui și ele zahărul, dacă ne dorim un gust dulce în rețetele pe care le preparăm. Putem adăuga o ceașcă de stafide, asta numai dacă vă plac. De asemenea, un alt înlocuitor este reprezentat de scorțișoară care te ajută să îți stimuleze sistemul imunitar, în timp ce îți îndulcești băutura (cafea). Că tot am precizat cafeaua mai puteți folosi și laptele drept înlocuitor al zahărului. Zahărul de cocos este mult mai inofensiv decât cel normal. Acesta se folosește în smoothie-uri sau sucuri de fructe stoarse. Chiar dacă are un gust mai intens, puteți folosi și mierea (în cantități scăzute). Aceasta conține nenumărate beneficii, printre care și vitaminele B2 și B6.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui PÂINEA. Ce alternative poți găsi cu ușurință