Cum a apărut brânza cu mucegai, de ce este apreciată în toată lumea și cine nu are voie să o consume.
Brânza cu mucegai este considerată de multe persoane din întreaga lume o adevărată delicatesă. Iubitorii de lactate fine pur și simplu o iubesc și o consumă simplă sau alături de alte preparate fine. Iată cu ce se mănâncă brânza cu mucegai.
Brânza cu mucegai este o brânză moale, învelită într-o crustă de mucegai. Aceasta este o clasificare generală a brânzei de vacă, de capră sau de oaie care conține culturi de Penicillium, astfel că pe brânză apar niște puncte de culoare albastră.
Se spune că brânza cu mucegai a apărut dintr-o greșeală. Conform unei legende, un cioban a mers într-o peșteră și a mâncat la prânz brânză de oaie cu pâine. A lăsat-o acolo, iar câteva luni mai târziu a găsit-o cu mucegai pe ea. Gustând-o, și-a dat seama că este delicioasă.
În prezent, cea mai cunoscută brânză cu mucegai este brânza Roquefort.
O altă brânză cu mucegai îndrăgită în toată lumea este Gorgonzola. Aceasta este de origine italiană, se prepară din lapte de vacă, nedegresat, sare și se adaugă și o cultură de mucegai.
A fost produsă pentru prima dată în Gorgonzola, un sat din provincia Milano. Există două tipuri de gorgonzola: sărată și dulce.Bleu d'Auvergne este un alt tip de brânză cu mucegai, fiind o specialitate cu denumire de origine protejată și încă din secolul al XIX-lea este produsă în regiunea Auvergne, având un gust extrem de puternic.
Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 Idei de aranjare
Și englezii produc brânză cu mucegai, iar cea mai cunoscută dintre ele este Stilton, care se produce satul Stilton din Marea Britanie, începând cu secolul al XVIII-lea. Este produsă din lapte de vacă și are un gust puternic, o textură moale, fiind în topul preferințelor consumatorilor de brânză cu mucegai din întreaga lume.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Nici spaniolii nu s-au lăsat mai prejos și au început și ei să producă brânză cu mucegai, iar cel mai cunoscut sortiment al lor este Cabrales. Acesta se realizează din lapte nepasteurizat de vacă, are denumire de origine protejată și se produce doar în zona Asturias, în cantități limitate.
Citeste si: Salata de vara cu nuci si Gorgonzola, dupa reteta lui Jamie Oliver!
Brânza cu mucegai albastru beneficii
Brânza cu mucegai este indicată și benefică organismului uman, având cantități importante de calciu, fosfor, sofiu și proteine. În plus, mucegaiul este penicilina naturală, un important antibiotic indicat în tratamentul infecțiilor cu germeni sensibili, precum faringita, bronșita, pneumonia, amigdalita.
Persoanele care au alergii trebuie să știe faptul că aceste brânzeturi cu mucegai pot declanșa alergii, așa că trebuie consumate cu mare grijă.
De asemenea, persoanele alergice la penicilină trebuie să evite consumul brânzeturilor cu mucegai.
Înainte de a fi consumate, specialiștii recomandă scoaterea lor de la frigider și păstrarea la temperatura camerei timp de 30 de minute, pentru a simți pe deplin aroma specifică a acestui tip de brânză.
Nutriţionistul Charlotte Stirling-Reed a declarat pentru HuffingtonPost: „ Brânza este un aliment care trebuie să existe într-o dietă sănătoasă, având în vedere conţinutul de calciu, zinc şi alte minerale esenţiale, dar menţionez că trebuie consumată cu moderaţie, nu mai mult de 30 de grame pe zi, din cauza nivelului ridicat de grăsimi şi a numărului mare de calorii”.
Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai
Brânza cu mucegai poate fi consumată alături de nuci, struguri, rodii, poate fi asociată și cu pâine sau biscuiți sau poate fi lăsată să se topească pe paste ori pe carnea făcută la grătar.
Acest tip de brânză cu gustul mai puțin picant se asociază cu vinuri albe, în timp ce variantele picante se recomandă să fie servite cu vinuri roșii. Se pot servi vinuri precum Zinfandel, Cabernet, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.