Chiar dacă acest tip de carne (de miel) face parte din categoria de carne roșie, care nu este cea mai recomandată pentru consum, este una dintre cele mai sănătoase.
Carnea de miel conține multe proteine, minerale (fier, zinc, calciu, seleniu, potasiu, cupru și magneziu), dar și vitamina B. Dacă este consumată moderat, carnea de miel poate aduce cu până la 28 de grame de proteine la 100 de grame de carne, ceea ce înseamnă că aportul proteic este unul bun. De asemenea, în compoziția ei regăsim grăsimile săturate, cât și nesaturate. La 100 de grame de carne, conține aproximativ 330 de calorii.
Beneficii pentru sănătate- carne de miel
Datorită faptului că deține toți cei nouă aminoacizi de care avem nevoie în organismul nostru, carnea de miel ajută la menținerea unei mase musculare, mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă. Se recomandă consumul în mod regulat, doar dacă dețineți un stil de viață sănătos, dar și dacă aveți un program constant de sport.
Datorită acizilor grași Omega-3 pe care îi are în compoziția ei, carnea de miel ajută aspectul îmbătrânit al pielii să întinerească, reduce ridurile, dar și petele apărute odată cu înaintarea în vârstă. Trebuie menționat și faptul că ajută împotriva anemiei (crescând numărul de globule roșii), datorită cantității de fier pe care o conține.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă friptura de iepure
Cum se alege carnea de miel
Se recomandă ca mielul să fie achiziționat viu și să cântărească aproximativ 14 kilograme. În mod contrar, poate avea o cantitate mai mare de proteine, ceea ce înseamnă că este mai greu de digerat.
Tot specialiștii recomandă ca prepararea cărnii de miel să se facă fie la cuptor, fie la abur, dar niciodată prăjită.
De asemenea, trebuie să se evite combinarea acesteia cu orice carbohidrat (orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă). În schimb, se poate consuma alături de legume.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum se păstrează carnea de miel
Odată achiziționată, carnea de miel trebuie să fie depozitată.
Citeste si: CITEŞTE: Cu ce se mănâncă BURGERUL
Contraindicații pentru carnea de miel
Carnea de miel nu trebuie consumată în mod excesiv, pentru că poate duce la creșterea nivelului colesterolului seric, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate. Astfel, consumul excesiv poate duce la boli de inimă, hipertensiune arterială sau diabet.
Se recomandă ca persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichilor, pancreasului sau ficatului pot consuma carnea de miel în cantități mici.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi
Rețetă de friptură de miel cu condimente și legume
Ingredientele necesare: o pulpă de miel, o căpățână de usturoi, 2 lămâi (zeama), cimbru verde, rozmarin verde, miere (2 linguri), 2 morcovi, fasole verde, 4 cartofi, 6 ciuperci, vin alb (un pahar), susan, 4 felii de bacon, sare și piper.
Modul de preparare: se spală bine carnea, se crestează din loc în loc și se pune usturoi, crenguțe de cimbru, rozmarin verde, sare și piper. Apoi se stropește cu zeama de la lămâie și se pune în cuptor (timp de o oră), cu o cană de apă.
După acest interval de timp, se scoate și se unge cu un amestec format din miere, cimbru, rozmarin și peste se adaugă susan. Apoi în tavă, adăugăm și cartofii cuburi, ciupercile și vinul. Se pune la cuptor întreg conținutul.
În ceea ce privește morcovul, acesta se taie (sub formă de baghete) și cu fasolea verde se formează niște buchetele pe care le vom rula în jurul feliilor de bacon. Se pun într-o tigaie și se prăjesc în ulei încins.
Modul de servire: Se poate servi (în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte) alături de garnitura de cartofi și ciuperci, dar și de buchețelele de bacon cu legume.
Timpul de preparare: 70 de minute
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierb RACII