Nu ai mâncat niciodată Gulaș?! Ei bine, acest articol este pentru toţi cei care să încerce aceasta delicioasă mâncare. Ce este gulașul și cum îl poți prepara.
Dacă nu ai încercat niciodată gulaș, pentru că nu ai știu cum se prepară, acum este momentul să înveți.
Gulaşul este una dintre mâncărurile tradiţionale și celebre ale maghiarilor.
Acest preparat se regăseşte adesea în zona Ardealului.
Ce este gulașul
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe BULGURUL
În Ungaria, rețeta originală este cea cu vita, viţel sau mânzat, dar acum se folosesc şi alte feluri de carne, precum porc, pui, curcan, miel, oaie.
Totuși, există diferite moduri în care gulașul poate fi preparat.
Cu ce se mănâncă gulașul
Dacă nu ai încercat niciodată vreo rețetă de gulaș, ar trebui să o faci, deoarece este delicioasă și bogată în proteine.
Iată câteva rețete, care te-ar putea ajuta să aduci bucătăria maghiară la tine acasă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: 4 Tipuri de dressing pentru salata ta de legume
Reţeta clasică de gulaș unguresc tradițional
Deși pare o rețetă grea, datorită timpului de preparare și a ingredientelor, dacă vei urma pașii, vei fi extrem de surprins.
Ingrediente gulaș unguresc tradițional
- 1 kg carne de vită/mânzat/viţel;
- 70 ml ulei;
- 2 cepe roşii mari;
- 5 cartofi nu foarte mari;
- 4 morcovi;
- 1 roşie mare;
- 1 ardei gras verde;
- 7 căţei de usturoi;
- pătrunjel, frunze de ţelina, condimente (sare, piper, paprikă).
Mod de preparare gulaș
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
Bate ouăle, pune sarea şi toarnă treptat, cam 80-90 de g de faină. Amestecă bine ingredientele, până obții un aluat pe care îl poți frământa un pic, ca să-l modelezi ușor.
După ce ai terminat cu alatul, vei prepara gulaşul: toaca ceapă mărunt și călește-o 1-2 minute. Adaugă carnea, toarnă apa şi lasă totul la fiert, pentru aproximativ două ore, adăugând din când în când câte o cană cu apa. După aceea, adaugă toate zarzavaturile şi usturoiul, după ce carnea a fiert deja o oră.
Rețetă de gulaș cu ciuperci și carne de porc
Aceasta este una dintre rețetele gulaș, care se bucură de un success colosal, mai ales în zona Ardealului.
Mult succes!Ingrediente gulaș cu ciuperci și carne de porc
- 1 kg carne de porc;
- 500 g ciuperci;
- 4 cepe;
- 5-6 caţei usturoi;
- 4 linguri pasta de tomate;
- 1 linguriţa boia de ardei dulce;
- 60 ml ulei;
- 2-3 crenguţe de rozmarin verde;
- piper, sare.
Mod de preparare gulaș cu ciuperci și carne de porc
Trebuie să călești ceapa, usturoiul, ciupercile tăiate bucăţi mari. Apoi adaugă pasta de tomate şi două căni de apă. Adăugă carnea, călită separat, sarea, piperul, foile de dafin, boiaua; acoperă cu un capac și lasă totul la fiert 40 de minute. Adaugă apă, dacă vezi ca gulaşul scade mult. Când este gata, decorează cu crenguţele de rozmarin.
Citeste si: DESCOPERĂ: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
Rețeta de gulaș din carne de porc și de vită
Rețeta asta este de-a dreptul delicioasă. Nu doar că vei fi încântat, dar îți vei dori să o repeți lunar.
Ingrediente gulaș din carne de porc și de vită
- 250 g pulpa de vită/mânzat/viţel;
- 250 g pulpa porc;
- 250 g ceapă;
- 600 ml apa;
- 3 linguri unt topit;
- 4-5 căţei de usturoi;
- 1 linguriţa oţet;
- 1 linguriţa faina;
- 250 g roşii decojite;
- 300 g cartofi;
- 2 linguri smântână;
- 5-6 foi de dafin;
- boia dulce şi iute, piper, sare.
Mod de preparare gulaș din carne de porc și de vită
Taie carnea cubuleţe şi adăugă peste ea piperul. Topeşte untul şi căleşte carnea în el, doar cât să prindă un pic de culoare. Pune usturoiul tăiat, nu pisat şi ceapă, mărunţită. Adaugă boiaua, oţetul, roşiile decojite, sarea, frunzele de dafin şi 600 ml de apă și lasă amestecul la fiert, o oră şi un sfert. Apoi adaugă cartofii tăiați cubulețe și fierbe încă 15 minute. La final amesteca faină cu un pic de apă şi pune-o peste gulaş.
Acum că deții foarte multe informații despre gulaș, nu-ți rămâne decât să încerci una dintre aceste rețete.