Descoperă în articolul de mai jos ce trebuie să faci dacă descoperi că ai mucegai în locuință. Ce trebuie să faci, pas cu pas.
Multe familii se confruntă cu mucegai, mai ales în sezonul rece. Iată cu ce se spală mucegaiul în doar câteva minute.
Mucegaiul este o adevărată problemă atunci când este detectat în interiorul casei și trebuie acționat imediat, deoarece sporii se dezvoltă și suprafața afectată se poate mări în fiecare zi. În plus, mucegaiul este o adevărată problemă și pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Mucegaiul este o ciupercă ai cărei spori sunt prezenți în aer. Există numeroase ciuperci care duc la apariția mucegaiului. Cele mai comune cauze sunt un mediu cald și umiditatea crescută. Mucegaiul din locuință nu este același lucru ca mucegaiul care se află pe alimente.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță rosturile de la gresie
Cele mai întâlnite tipuri de mucegai de interior sunt Penicillium, Cladosporium, Alternaria și Aspergillus.
În cele mai multe cazuri, mucegaiul se dezvoltă în baie, în bucătărie sau pe balcon, dar dacă sunt infiltrații de apă în locuință, mucegaiul se poate dezvolta și în alte locuri din casă.
Primul pas pentru a scăpa de mucegai este ca locuința să fie izolată corect, iar transferul de umiditate din interior către exterior să se facă în mod corect.
Citeste si: Aplica acest spray natural prin casa si scapa pentru totdeauna de mucegai! Costa sub cinci lei
De asemenea, un specialist va detecta și dacă există infiltrații de apă în locuință. Dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că hidroizolația locuinței nu a fost făcută corect și trebuie luate măsuri imediat.
Nici mediul cald și nivelul de umiditate ridicat nu trebuie neglijate. Mucegaiul este întâlnit mai ales în sezonul rece, atunci când există o diferență considerabilă între temperatura din interior și cea din exterior.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Din păcate, sporii de mucegai se înmulțesc rapid și pot supraviețui o perioadă destul de lungă de timp, așa că trebuie luate măsuri imediate după ce constați că ai mucegai în casă.
Sporii inhalați pot da naștere unor reacții alergice și se pot dezvolta boli la nivelul căilor respiratorii.
În cazul în care simți miros de mucega i în locuință, caută cu atenție sursa.
Înainte de a începe să cureți mucegaiul, specialiștii recomandă purtarea unui echipament de protecție. Astfel, nu uita de o mască de protecție, de ochelari de protecție și de o pereche de mănuși, pentru a nu intra în contact cu mucegaiul.
Cu ce se spală mucegaiul
Una dintre cele mai folosite soluții pentru a scăpa de mucegai este o combinație de borax, oțet și apă.
Ai nevoie de 2 linguri de borax, o jumătate de cană de oțet și 2 căni de apă fierbinte. Amestecă ingredientele, pune-le într-un recipient cu pulverizator și aplică pe zonele afectate.Altă soluție eficientă este combinația următoarelor ingrediente: o cană cu apă, o cană cu oteț, o jumătate de cană de suc de lămâie, două linguri de bicarbonat de sodiu și o lingură de apă oxigenată. Pune ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și aplică pe zona afectată de mucegai.
În timp ce pulverizezi, folosește un burete de bucătărie pentru a șterge și apoi o cârpă curată, pentru a șterge excesul de soluție. Mai pulverizează soluție, lasă să acționeze timp de 10 minute și șterge cu o cârpă curată. Nu clăti și lasă suprafața afectată să se usuce peste noapte.
Nu folosi aceeași cârpă pentru a șterge mucegaiul din mai multe zone ale casei, deoarece riști să înmulțești sporii. Aruncă imediat cârpa cu care ai șters în locuință. Încearcă să nu aerisești camera în timpul nopții dacă aplici soluția și, de asemenea, nu trebuie să folosești apă ca să clătești.
Cum previi apariția mucegaiului în casă
Pentru a preveni apariția mucegaiului în casă, folosește un higrometru pentru a controla nivelul de umiditate din locuință. Trebuie ca umiditatea să se situeze între 30 și 50%. Dacă simți că este prea mare umiditatea, poți folosi un dezumidificator electric sau unul care clasic. În plus, poți apela și la plante care absorb umiditatea, precum Spathiphyllum, Chamaedorea, iedera, Feriga ori Tillandsia.