Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. „În general, vorbim despre un abuzator și o victimă”

Relatie toxica
Cum recunosti o relatie toxica

Ce spun specialiștii despre relația toxică. Iată care sunt indiciile care îți arată că ești într-o relație toxică, dar și cum ieși dintr-o relație toxică.

Toxicitatea într-o relație este un subiect extrem de sensibil pentru multe cupluri și adesea se depășește într-un cabinet de terapie. Atunci când o relație nu mai este armonioasă și nu mai există înțelegere între parteneri, această relație se poate transforma într-o relație toxică.

Dr. Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț, a dezvăluit în cadrul unui interviu TV cum îți poți da seama că ești într-o relație toxică.

Toxicitatea este rezultatul incompatibilității persoanelor implicate într-o relație și afectează într-un mod mai mic sau mai mare.

Cum ne dăm seama că suntem într-o relație toxică

„O relație toxică trece foarte ușor sub radar, nu ne dăm seama că este o relație toxică. Dar ce înseamnă? Este o relație în care doi parteneri, și aici ne referim la cupluri, nu sunt pe picior de egalitate.

Unul este abuzat și este victimă, iar celălalt este abuzator. Cel care se simte abuzat simte că nevoile lui nu sunt satisfăcute, nu este bine condiționat, nu este respectat, este umilit. Deci toate lucrurile acestea le simte victima.

Cum iti dai seama ca esti intr-o relatie toxica
Cum iti dai seama ca esti intr-o relatie toxica, iata care sunt semnele[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Este bine sau nu să îi cunoști amanta? „Pentru un bărbat este o sancțiune”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Abuzatorul are comportamente care cumva o fac pe victimă să se simtă în felul acesta. Și de multe ori ne întrebăm, poate că este o perioadă care o fi supărat, o fi nervos, o fi nervoasă, pentru că există de ambele părți abuzul și câteodată ei între ei își schimbă rolurile. Însă, cum ne dăm seama că relația noastră este o relație toxică? Și aici aș veni cu trei exemple de relație toxică și care ar putea să ne un indiciu.

Primul indiciu ar fi că orice conflict, în loc să rezolve o problemă, așa cum ar fi într-o relație normală, să găsim o soluție la o problemă, abuzatorul îți arată cât ești tu de greșit, cât de greșit faci lucrurile de fiecare dată, cum din cauza ta se întâmplă lucruri în așa fel încât, tu, ca și victimă, ajungi să nu mai ai curajul să vorbești despre probleme, pentru că ți-e frică să nu se declanșeze un scandal.

La un moment dat, dinamica se schimbă. Însă, în general, vorbim despre un abuzator și o victimă.

Al doilea indiciu că ești într-o relație toxică este atunci când partenerul te umilește, te reduce, te face să te simți mereu mai puțin decât ești, când sunteți împreună sau de față cu familia. Când tu tot timpul ești atent ce vorbești, ce spui ca să nu îl superi, să nu îl enervezi, să nu îți dea o replică, o glumă proastă de față cu copiii, de față cu familia, de față cu prietenii.

Și atunci ajungi să te comporți ca și cum ai călca pe coji de ouă. Exact aceasta este expresia, adică tot timpul ești în gardă, ești într-o tensiune.

Citeste si: Cum rezolvăm probleme din cuplu. „Este ceva care îmi stimulează simțurile”

Test relatie toxica
Cum afli ca esti intr-o relatie toxica[Sursa foto: PixaBay]

Iar o a treia caracteristică a relației toxice este când e foarte rece, când e foarte cald.

Atunci ajungi la capătul puterilor și spui că nu îți mai trebuie, atunci abuzatorul vine cu dovezi de iubire, îți arată cât de mult contezi pentru el, ceea ce te face să te gândești că ți s-a părut. Lucrul acesta te ține acolo într-o relație toxică, fără să îți mai dea voie să ieși”, a dezvăluit consilierul în divorț.

De asemenea, specialistul a amintit și de faptul că abuzatorul încearcă să o izoleze pe victimă de persoanele care îi dau sfaturi victimei. Abuzatorul vede acest lucru și poate crea o barieră între victimă și prietenii săi ori membrii familiei de la care poate primi sfaturi și îi îndepărtează pe toți cei care pot pune punct abuzului.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Casnicie toxica
Casnicie toxica, iata cum o recunosti[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce poți să faci atunci când te simți singură

Din păcate, multe dintre victime ajung să îi mintă pe cei din jur și spun că a fost un caz izolat, că se poate schimba totul, pentru că la un moment dat victimele ajung să creadă și ele minciunile pe care le spun celorlalți.

 

Cum ieși dintr-o relație toxică

În primul rând, trebuie să conștientizezi că te afli într-o relație, iar acest lucru se realizează în urma monitorizării relației.

Specialistul recomandă ca victima să le ceară ajutorul celor din jurul său. Poate căuta un consilier, un grup de suport, pe cineva din exterior. O idee bună este și reconectarea cu familia, cu prietenii și să îți recâștigi încrederea în tine.



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Cum să nu îți mai pese de un bărbat căruia nu îi pasă de tine

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies