Ce spun specialiștii despre relația toxică. Iată care sunt indiciile care îți arată că ești într-o relație toxică, dar și cum ieși dintr-o relație toxică.
Toxicitatea într-o relație este un subiect extrem de sensibil pentru multe cupluri și adesea se depășește într-un cabinet de terapie. Atunci când o relație nu mai este armonioasă și nu mai există înțelegere între parteneri, această relație se poate transforma într-o relație toxică.
Dr. Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț, a dezvăluit în cadrul unui interviu TV cum îți poți da seama că ești într-o relație toxică.
Toxicitatea este rezultatul incompatibilității persoanelor implicate într-o relație și afectează într-un mod mai mic sau mai mare.
Cum ne dăm seama că suntem într-o relație toxică
„O relație toxică trece foarte ușor sub radar, nu ne dăm seama că este o relație toxică. Dar ce înseamnă? Este o relație în care doi parteneri, și aici ne referim la cupluri, nu sunt pe picior de egalitate.
Unul este abuzat și este victimă, iar celălalt este abuzator. Cel care se simte abuzat simte că nevoile lui nu sunt satisfăcute, nu este bine condiționat, nu este respectat, este umilit. Deci toate lucrurile acestea le simte victima.
Citeste si: Este bine sau nu să îi cunoști amanta? „Pentru un bărbat este o sancțiune”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Abuzatorul are comportamente care cumva o fac pe victimă să se simtă în felul acesta. Și de multe ori ne întrebăm, poate că este o perioadă care o fi supărat, o fi nervos, o fi nervoasă, pentru că există de ambele părți abuzul și câteodată ei între ei își schimbă rolurile. Însă, cum ne dăm seama că relația noastră este o relație toxică? Și aici aș veni cu trei exemple de relație toxică și care ar putea să ne un indiciu.
Primul indiciu ar fi că orice conflict, în loc să rezolve o problemă, așa cum ar fi într-o relație normală, să găsim o soluție la o problemă, abuzatorul îți arată cât ești tu de greșit, cât de greșit faci lucrurile de fiecare dată, cum din cauza ta se întâmplă lucruri în așa fel încât, tu, ca și victimă, ajungi să nu mai ai curajul să vorbești despre probleme, pentru că ți-e frică să nu se declanșeze un scandal.
Al doilea indiciu că ești într-o relație toxică este atunci când partenerul te umilește, te reduce, te face să te simți mereu mai puțin decât ești, când sunteți împreună sau de față cu familia. Când tu tot timpul ești atent ce vorbești, ce spui ca să nu îl superi, să nu îl enervezi, să nu îți dea o replică, o glumă proastă de față cu copiii, de față cu familia, de față cu prietenii.
Citeste si: Cum rezolvăm probleme din cuplu. „Este ceva care îmi stimulează simțurile”
Iar o a treia caracteristică a relației toxice este când e foarte rece, când e foarte cald. Atunci ajungi la capătul puterilor și spui că nu îți mai trebuie, atunci abuzatorul vine cu dovezi de iubire, îți arată cât de mult contezi pentru el, ceea ce te face să te gândești că ți s-a părut. Lucrul acesta te ține acolo într-o relație toxică, fără să îți mai dea voie să ieși”, a dezvăluit consilierul în divorț.
De asemenea, specialistul a amintit și de faptul că abuzatorul încearcă să o izoleze pe victimă de persoanele care îi dau sfaturi victimei. Abuzatorul vede acest lucru și poate crea o barieră între victimă și prietenii săi ori membrii familiei de la care poate primi sfaturi și îi îndepărtează pe toți cei care pot pune punct abuzului.
Citeste si: Ce poți să faci atunci când te simți singură
Din păcate, multe dintre victime ajung să îi mintă pe cei din jur și spun că a fost un caz izolat, că se poate schimba totul, pentru că la un moment dat victimele ajung să creadă și ele minciunile pe care le spun celorlalți.
Cum ieși dintr-o relație toxică
În primul rând, trebuie să conștientizezi că te afli într-o relație, iar acest lucru se realizează în urma monitorizării relației.
Specialistul recomandă ca victima să le ceară ajutorul celor din jurul său. Poate căuta un consilier, un grup de suport, pe cineva din exterior. O idee bună este și reconectarea cu familia, cu prietenii și să îți recâștigi încrederea în tine.