Ce înseamnă ochi grei, cum să scapi de ochi obosiți și care sunt cauzele din cauza cărora apare această afecțiune. Iată în rândurile următoare.
Atunci când vine vorba despre ochii obosiți, cei mai mulți specialiști recomandă odihna și evitarea folosirii calculatorului ori a telefonului mobil. După o zi grea la serviciu, multe persoane au ochii obosiți și simptome specific ochilor obosiți. Din fericire, există câteva lucruri care te pot scăpa de această senzație neplăcută. Iată ce spune un cunoscut medic oftalmolog despre această afecțiune.
Ce înseamnă faptul că ai ochi obosiți
Ochii obosiți sunt un semn al oboselii musculare și, involuntar, ajungem să ne frecăm la ochi pentru a scăpa de această senzație. Oboseala ocular este rareori o afecțiune gravă, iar dacă se ține cont de câteva sfaturi simple, aceasta poate dispărea în scurt timp.
Ce simptome au ochii obosiți
Atunci când apare oboseala ochilor, cele mai multe persoane resimt următoarele simptome: senzația de mâncărime, roșeața, iritațiile, ochii uscați sau umezi, vederea încețoșată și o sensibilitate crescută la lumină.
Orele lungi petrecute în fața calculatorului urmate de ochi uscați și dureri de cap pot fi semnele oboselii oculare și pot părea banale, însă pot ascunde uneori afecțiuni grave.
Citește și: Ce este preeclampsia și cum o poți trata. ,,Este bine ca tensiunea să fie măsurată”
Medicul oftalmolog Grigorios Triantafyllidis a vorbit în cadrul unui interviu TV despre oboseala ochilor și despre ce este de făcut în această situație.
„ Trebuie să ne gândim că toți ne suprasolicităm ochii zilnic. Stăm cu orele la calculator, citim mult, conducem mașina și lucrul acesta are repercusiuni asupra vederii, asupra ochilor. Trebuie să ne gândim că dacă suprasolicităm ochii, aceștia reacționează ca simptomatologie: se înroșește, deci avem o hiperemie conjunctivală cum descriem noi. Putem să avem senzație de prurit, senzație de arsură, de multe ori ajunge până la dureri oculare sau dureri de cap.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Când pacientul acuză semne de oboseală oculară, tinerii și pacienții mai în vârstă trebuie să facă o vizită la medicul oftalmolog. Atunci, noi trebuie să verificăm câteva lucruri. Trebuie să vedem dacă pacientul are vicii de refracție, ne interesează în mod deosebit referitor la oboseală oculară dacă are hipermetropie sau astigmatism, două vicii de refracție care accentuează oboseala oculară.
Dacă la oboseala oculară depistăm un viciu de refracție, primul lucru pe care trebuie să îl facem este prescripția de ochelari. Adică ochelari pentru hipermetropie sau ochelari pentru astigmatism, așa pacientul vede mai clar și obosește mai greu.
În plus, putem să utilizăm picături care ajută la lubrifierea oculară, mai ales la cei care mult la calculator, mai mult de 8 ore zilnic. Lacrimile artificiale care ajută la lubrifierea oculară și la atenuarea oboselii oculare.
Citește și: Totul despre meningită, afecțiunea care te poate distruge în 24 de ore
Primul lucru este prevenția. De multe ori există și o sensibilitate la lumină care accentueză fenomenul oboselii. În acest caz, trebuie să ne gândim la ochelari de soare, la lentile fotocromice sau colorate.
Doar dacă sunt asociate vicii de refracții, atunci ne putem la chirurgie laser, e o variantă opțională, nu ne ajută neapărat la sensibilitatea la lumină, dar ne poate ajuta la corectarea viciilor de refracție”, a dezvăluit specialistul oftalmolog.
Citește și: 5 obiceiuri care cresc nivelul de estrogen din organism
Cum scapi mai ușor de ochii obosiți
Pauze acomodative din oră în oră
Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu aceste probleme. Efortul ocular amplifică oboseala oculară. Medicii recomandă să facă pauze acomodative, din oră în oră, câteva minute, să se uite la un obiect la distanță, un fel de gimnastică oculară.
Distanța față de calculator
Distanța față de calculator să fie între 50- 70 de cm. Lumina trebuie să fie în spate și să nu vină în față.
Lumina naturală
Medicii recomandă lumina naturală în cazul în care lucrăm la calculator.