Iată mai jos cu ce se potrivește cel mai bine friptura de miel la cuptor și care este garnitura pentru miel la cuptor cea mai bună.
Friptura de miel la cuptor este una dintre cele mai apreciate mâncăruri, mai ales pe masa de Paște. Sunt însă multe persoane care gătesc acest tip de preparat și în afara sărbătorilor pascale și se gândesc ce garnituri sunt potrivite pentru această carne.
Spre deosebire de berbecuț sau oaie, carnea de miel este o carne pe cât de delicioasă, pe atât de greu este de digerat.
Garnitura pentru miel la cuptor
Garnitura sănătoasă pentru miel
„Mieii cu o greutate sub 15 kg au un conţinut foarte mare de apă şi de colagen, care este toxic pentru ficat. Colagenul nu se digeră, nu produce ficatul enzimă necesară pentru a fi descompus în organism. Dacă punem la socoteală că foarte multă lume vine după o perioadă de post şi se aşază la masă, consumul de carne de miel prea tânăr poate crea neplăceri de ordin digestiv. Rămâi undeva cu 5 kilograme de carne dintr-un miel sub 15 kg, pentru că el conţine foarte multă apă. Asta înseamnă că din miel rămâi cu 30%. E recomandat să fie cumpăraţi de la o greutate de 18-20 de kilograme în sus, când deja randamentul se schimbă, adică creşte, iar cantitatea de colagen scade”, afirmă medicul veterinar Vasile Deac.
Carnea de miel are numeroase beneficii pentru sănătate.
Conține acizi grași omega 3, complexul B, minerale precum fier, zinc, fosfor și calciu, precum și doar 35% grăsimi saturate atunci când este pregătită fără ulei. Medicii recomandă introducerea în alimentație a acestui tip de carne deoarece este una dintre cele mai bogate surse de proteine ușpr digerabile, iar aminoacizii facilitează producția de energie. În plus, previne instalarea bolilor cardiace.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
100 de grame de carne de miel are 200 de calorii, 19.7 grame proteine, 12.7 grame lipide și 0.3 grame carbohidrațu, așa că nu este tocmai indicat persoanelor care țin dietă.
Citeste si: Cum să mâncăm de Paște ca să nu ne îngrășăm. Sfaturile nutriționistului
Garnitură friptură miel
Chef-ul Adi Hădean recomandă în cazul fripturii de miel legumele crude sau salatele verzi.
O altă garnitură preferată poate fi piureul de spanac. Pentru patru porții, este nevoie de 2 kilograme de spanac proaspăt, zeama unei lămâi, 100 de grame de usturoi copt în teci și 50 de ml de ulei extravirgin. Se opărește spanacul timp de 15 secunde cu apă și sare, după ce a fost spălat foarte bine. Se scoate în apă cu gheață. Se scurge apa și se usucă frunzele cu un șervet de bucătărie. Se toacă frunzele și se pun într-un blender. Se stoarce peste el zeama de lămâie, se adaugă uleiul, sarea și piperul după gust. Se adaugă și usturoiul copt timp de 30 de minute la 180 de grade și se mixează timp de câteva secunde. Se poate încălzi acest piure înainte de servire.
Citeste si: Cea mai bună rețetă de baiț pentru friptura de miel
Garnitura pentru miel la cuptor
De asemenea, se poate pregăti o garnitură de legume. Pentru această garnitură cu legume și cașcaval, ai nevoie de:
- 1 ardei gras roşu
- 1 ardei gras galben
- 300 g conopidă
- 300 g broccoli
- 200 g mazăre
- 250 g caşcaval ras
- 250 ml supă strecurată de legume
- sare
- piper
Se curăță și se spală bine toate legumele. Se opăresc și se așază într-o tavă termorezistentă. Se toarnă supa strecurată de legume. Se condimentează cu sare și cu piper, după gust. Se ține la cuptor timp de 40 de minute. Cu cinci minute înainte, se presară cașcavalul ras și se lasă să se rumenească. Se scot legumele de la cuptor ș se lasă să se răcească puțin.
Ce spun nutriţioniştii despre carnea de miel
" Mielul sau iedul intra la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe. C ând se vinde mielul trebuie să aibă copitele despicate şi capul ca să vezi dintii. Este foarte important să nu aibă sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cât este mai mic cu atât conţine mai multe purine care fac mai greu digerabil, fiind o opţiune foarte periculoasă în special pentru persoanele bolnave de gută. Este indicat să cumperi un miel sau bucăţi dintr-un miel care să aibă în jur de 10- 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai puţin indigesta decât cea mai fragedă", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.