Dacă ți-ai pierdut certificatul de naștere sau trebuie să îl eliberezi pentru un nou-născut, este bine să știi în cât timp se poate face acest lucru, dar și care sunt documentele necesare pe care trebuie să le prezinți. Află, în rândurile de mai jos, în cât timp se eliberează certificatul de naștere
Tuturor ni se întâmplă să rătăcim sau să pierdem documente și acte foarte importante precum certificatul de naștere, cel de căsătorie sau buletinul, însă există rezolvare pentru toate aceste situații neplăcute. În cazul în care v-ați pierdut sau v-a fost furat certificatul de naștere, nu intrați în panică! Aveți posibilitatea de a obține un duplicat după acest act fără prea mari bătăi de cap. Dacă este vorba despre certificatul constatator al nașterii, în cazul unui nou-născut, lucrurile sunt cu atât mai simple.
Citeste si: CITEȘTE: În cât timp poți scăpa de celulită
În cât timp se eliberează certificatul de naștere
Pentru a intra în posesia unui nou certificat de naștere, trebuie să aveți, în primul rând, un act de identitate valabil. Cu acesta trebuie să vă prezentați la Serviciul de Stare Civilă, instituție unde completați o cerere în baza căreia se eliberează un certificat de naștere nou.
Certificatul constatator al nașterii este primul document pe care părintele trebuie să îl primească. Acesta se întocmește și se eliberează în cadrul unității medicale în care a avut loc nașterea, iar mai apoi se va elibera și certificatul de naștere al copilului.
Citeste si: CITEȘTE: În cât timp poți rămâne însărcinată
Acte necesare pentru înregistrarea naşterii
- certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular tip, care trebuie să poarte număr de înregistrare, dată certă,- sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
- certificatul de căsătorie (original şi fotocopie), după caz;
- sentinţa definitivă/ certificatul de divorţ (original şi fotocopie);
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- actul de identitate al mamei (original şi fotocopie);
- actul de identitate al declarantului (original şi fotocopie), după caz.
Acte necesare în cazul în care ați pierdut certificatul de naștere:
Primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să mergeţi la primăria la care certificatul de naştere pierdut a fost înregistrat sau la cea unde aveţi domiciliul trecut în act.
Ulterior, soliciaţi și completați cererea tip pentru a vă putea fi duplicat certificatul de naştere. În această cauză, veți fi nevoit să explicaţi care este motivul pentru care aveţi nevoie de aceste lucruri.
Pe lângă cerere, vă mai trebuie şi actul de identitate, atât în original, cât şi în copie, precum şi dovada achitării unei taxe de timbru.
Atenție! Pierderea documentelor oficiale se sancţionează cu amendă ce variază între suma de 100 şi 200 de lei.
În cât timp se eliberează certificatul de naștere la nou-născuți
În cazul eliberării certificatului de naștere al copilului, termenul în care se poate face înregistrarea variază astfel:
- 15 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață
- 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort
- 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat până al termenul de 15 zile
- 30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în unitătea medicală
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce salariu are o poliţistă din România? Câţi lei ajunge să câştige cu tot cu bonusuri
În cât timp se eliberează certificatul de naștere în cazul în care a fost furat
La fel ca în cazul în care v-ați pierdut certificatul de naștere, se poate elibera la cerere duplicatul actului. Acesta se eliberează pe loc și nu se va percepe nicio taxă.
Ulterior, cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de naștere, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.
În cazul în care certificatul de naștere v-a fost furat, este necesar să veniţi cu dovada de la Poliţie ca aţi reclamat fapta. În acest caz nu se percep sancțiuni.