La ce oră facem baie bebelușului

Prima baita
Prima baita a bebelusului

Vezi mai jos ce se pune în apa de baie a bebelușului și la ce oră facem baie bebelușului, dar și cum se face acest lucru, pas cu pas. De ce să ții cont.

Venirea pe lume a unui bebeluș implică o mulțime de responsabilități, iar una dintre ele este legată de îmbăierea copilului. Iată la ce oră facem baie bebelușului și cum se face acest lucru.

Așa cum bine știm, bebelușii sunt extrem de sensibili, așa că trebuie să avem mare grijă în legătură cu temperatura apei, dar și cu produsele de baie folosite.

Pediatrii recomandă folosirea apei călduțe, în niciun caz a apei fierbinți și limitarea timpului de spălare la maximum 10 minute.


Pediatrii mai atenționează și că uleiurile naturale de protecţie sunt înlăturate prin spălare excesivă, iar pielea ajunge să se usuce, așa că este nevoie de o hidratare suplimentară.

La ce ora facem baie bebelusului
La ce ora facem baie bebelusului, ce spun pediatrii[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce înseamnă când visezi un copil mic

„Pielea bebelușului este de cinci ori mai subțire decât cea a unui adult și are nevoie de protecție.

Spălarea zilnică duce la sensibilizare, la uscare și la predispoziția spre eczeme”, spun medicii citați de Academia Americană de Pediatrie.

La ce oră facem baie bebelușului

O spălare excesivă duce la deteriorarea stratului protector al pielii corpului, așa că este foarte important ca părinții să țină cont și de acest lucru.

„Spălarea excesivă duce la o deteriorare a stratului protector al pielii copilului.

În primele săptămâni de viață copiii au o piele crudă, neformată suficient, instabilă. Acesta este momentul în care este atacat cimentul celular, care leagă celulele între ele și de unde încep problemele”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Baia bebelusului
Baia bebelusului, cum se realizeaza[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Un dezavantaj al spălării zilnice a bebelușului este faptul că pielea ar putea deveni mult prea curată, iar nivelul de PH s-ar dezechilibra și nu s-ar mai putea proteja de infecții.

Pentru spălarea pielii bebelușului, se recomandă folosirea apei curate și a unor produse hipoalergenice, special testate pentru pielea copiilor. Deoarece bebelușii tind să aibă pielea atopică, se recomandă cât mai puține produse de îngrijire sau produse special formulate pentru pielea bebelușilor.

Aceste produse nu trebuie să aibă parfumuri și trebuie folosite în cantitate extrem de mică, deoarece pot usca pielea.

Citeste si: CITEȘTE: Listă de cumpărături pentru maternitate


Cât despre cel mai bun moment pentru a spăla bebelușul, acest lucru ar trebui făcut atunci când copilul este treaz și nu plânge. În primul rând, ai grijă ca în cameră să fie cald, iar micuțul să nu resimtă niciun disconfort.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pentru spălarea bebelușului, ai nevoie de o cădiță specială pentru ca bebelușul să stea cât mai confortabil, prosop, cotonete de bumbac, scutece și hăinuțe curate.

Evită spălarea copilului imediat după ce a mâncat sau dacă este înfometat ori iritat. Apa se verifică introducând cotul în apă sau cu ajutorul unui termometru de baie. Apa nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius.

În încăperea în care se realizează baia bebelușului, temperatura trebuie să fie între 22 și 25 de grade Celsius. Începi spălarea bebelușului prin spălarea ochilor cu grijă. Folosește două cotonete de vată pentru fiecare ochi.

Ce se pune in apa de baie a bebelusului
Ce se pune in apa de baie a bebelusului, sfaturile pediatrilor[Sursa foto: Unsplash]

Pentru a curăța urechile, folosește tot o bucată de vată, dar nu curăța și interiorul urechilor. Continuă cu fața, gâtul și mâinile bebelușului în același mod, apoi usucă-le tamponând ușor cu un prosop. Spală apoi copilul în zona genitală cu vată și cu apă călduță. Așază c opilul în cădiță cu mare grijă, sprijinindu-i capul și șoldurile, susținându-l cu o mână. Ai mare grijă să nu lași copilul nesupravegheat. După 10 minute, scoate bebelușul din apă și usucă-l cu atenție cu un prosop, prin tamponare. Pentru un somn mai bun, poți să îi faci un masaj copilului.

Mulți părinți preferă să spele bebelușul înainte de somn, însă depinde de tine să stabilești cea mai bună oră, pentru ca micuțul să nu simtă niciun fel de disconfort. 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

DESCOPERĂ: Cât timp păstrezi laptele formulă în biberon

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies