Cozonacul reprezintă, fără îndoială, desertul preferat al multor oameni, mai ales de sărbători. Există însă o anumită temperatură la care acesta trebuie să fie copt.
Nu există sărbătoare fără cozonaci și pentru că tot se apropie Crăciunul, acum este momentul perfect ca să aflați câteva trucuri care vă vor fi extrem de utile. Oricine vrea să aibă pe masă un cozonac pufos, bine crescut și aromat, care să ne amintească de mirosul dulce din bucătăria bunicii.
Trucuri pentru un cozonac de nota 10
Cat timp se coace cozonacul
Cozonacul nu este neapărat greu de făcut, dar cu toate acestea, nu orice gospodină se încumetă să încerce să gătească acest preparat. Există câteva trucuri ca să obțineți cozonacul perfect, din toate punctele de vedere.
Orice cozonac care se respectă trebuie să fie crescut foarte bine, nu să aibă aspectul unui chec. Pentru a reuși acest lucru, căldura joacă un rol foarte important.
Nu deschideți niciun geam și nicio ușă. Un alt aspect important îl reprezintă făina pe care o folosiți, mai exact calitatea acesteia. La țară, femeile foloseau făină proaspăt măcinată la moară. Acum, la oraș, acest lucru este greu de obținut, așa că va trebui să vă orientați spre ofertele din supermarket.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Făina trebuie să fie de foarte bună calitate. Vedeți că veți găsi pe rafturi făină pentru cozonaci. Chiar dacă este puțin mai scumpă, merită. După aceea, urmează drojdia. Trebuie să folosiți din cea uscată, pe care o veți dizolva în apă călduță înainte să o folosiți.
Încercați să luați ouă de la țărani, pentru a obține o culoare perfectă la cozonac. Înainte, bunicile foloseau și un pic de untură. În acest fel, aluatul devenea fraged. După ce ați pus toate ingredientele, trebuie să vă apucați de frământat. Acest procedeu este cheia succesului.
Aluatul de cozonac se frământă cel puțin 40 de minute. La final, trebuie să fie lipicios, dar să nu rămână pe mâini.
Cum se coace cozonacul
La ce temperatură se coace cozonacul
În momentul în care aluatul este gata, pregătiți tava sau tăvile. Niciodată să nu umpleți tava de cozonac până sus, pentru că aluatul va crește și riscați să dea pe dinafară. Ideal ar fi să umpleți o treime din tavă.
Unul dintre lucrurile cele mai importante îl reprezintă coptul cozonacului. Bineînțeles că depinde de cuptorul fiecăruia, dar există câteva trucuri universal valabile.
În cazul în care cuptorul dumneavoastră este electric, trebuie încălzit la 200 de grade și de-abia apoi băgați cozonacul.Nu setați niciodată o temperatură mare de la început, pentru că riscați să ardeți cozonacul. 175 de grade este suficient. Dacă aveți cuptor clasic, trebuie să puneți o tavă mai mare cu apă sub tăvile de cozonac. În acest fel, nu aveți cum să mai ardeți cozonacul. În plus, nu deschideți niciodată ușa cuptorului atunci când faceți cozonaci. Aceștia vor fi gata în aproximativ o oră.