Carnea de curcan are foarte puține calorii și e recomandată de către medici în mai toate dietele. Află cum să pregătești cea mai sănătoasă rețetă și la ce temperatură se coace curcanul.
Carnea de curcan fără grăsimi și piele, gătită la cuptor, ajută la reducerea colesterolului și la menţinerea sistemului imunitar. O cantitate de doar 100 grame de carne de curcan conține aproximativ 160 grame de calorii, vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină și acid pantotenic. Mai mult decât atât, carnea de curcan mai are în compoziția sa minerale precum fier, zinc, potasiu, fosfor și seleniu.
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coc BRIOȘELE
Ce beneficii are carnea de curcan
Are un aport crescut de proteine
Carnea de curcan reprezintă o sursă considerabilă de aminoacizi esențiali. 100 grame de carne de curcan oferă organismului nostru 32 de grame de proteine, mai exact un procent de 65% din aportul zilnic recomandat.
Previne cancerul
Datorită cantității considerabile de seleniu, mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului imunitar, carnea de curcan ajută în lupta cu radicalii liberi din organism.
De asemenea, carnea de curcan este o bogată sursă de vitamine B3, astfel că o singură porție oferă până la 36% din aportul zilnic recomandat de vitamine.
Citeste si: Sfecla rosie, un aliment minune. La ce te ajuta
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Îmbunătățește calitatea somnului
Carnea de curcan conține o substanță numită triptofan, care este utilizat de creier pentru a produce serotonină, un neurotransmițător care îmbunătățește starea de spirit și este benefic pentru persoanele care suferă de insomnie.
La ce temperatură se coace curcanul
Friptura de curcan la cuptor se numără printre cele mai populare feluri de mâncare atunci când vine vorba despre organizarea meselor festive. Indiferent că este porc, oaie, vită sau iepure, friptura la cuptor va fi întotdeauan piesa de rezistență a mesei, deci trebuie neapărat să încerci să prepari această delicatesă. Cu siguranță îi vei da pe spate pe invitați!
Pentru a prepara cea mai gustoasă rețetă de curcan, ai nevoie de o bună organizare a timpului, pentru că întreg procesul îți va lua câteva ore bune. Timpul de coacere estimat este undeva la aproximativ 2 ore și 30 de minute, la 180 de grade, însă trebuie să ții cont că ar trebui să lași curcanul și la marinat. În rândurile de mai jos ți-am pregătit o rețetă delicioasă de curcan la cuptor, pe care cu siguranță o vei repeta și cu altă ocazie!
Citeste si: Cum să faci o pizza de casă sănătoasă!
Curcan la cuptor cu portocale
Ingrediente:
- 50 g unt
- 2 portocale
- 2 mere
- Ulei
- Apă
- 3 căţei de usturoi
- Sare
- Piper
- Boia dulce
- O ceaşcă vin alb
Mod de preparare:
Pentru început, ai nevoie de o tavă mare, cu pereți înalți. Unge suprafața acesteia cu unt și pune curcanul umplut cu portocalele tăiate în patru şi cu merele cu tot cu coajă. Se pregăteşte apoi exteriorul, prin ungere cu unt, sare, piper, boia dulce şi usturoiul pisat.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu ANANAS. Cum poți slăbi 5 kg în 5 zile
Usturoiul se poate tăia bucăţi mici şi înfige sub pielea curcanului. La final, pune vinul, apa şi uleiul. Se mai pun bucăţi de unt atât în interior, cât şi pe exterior pentru a se frăgezi mai bine şi a se coace uniform.
Înveleşte toată tava cu folie de aluminiu și bagă la cuptor timp de o oră jumătate, la 180 de grade. După ce se coace, se scoate folia şi se mai lasă la cuptor preț de încă o oră. Pune sucul din tavă peste curcan din 10 în 10 minute.
După ce au trecut cele 2 ore și jumătate, oprește cuptorul și mai lasă-l pentru încă jumătate de ore dacă vrei să fie mai uscată carnea. Se serveşte cu piure, ciuperci înăbuşite cu unt, legume la grătar, cartofi natur sau orez.