Bezelele sunt un desert preferat în special de către copii. Însă v-ați întrebat vreodată la ce temperatură se coc, pentru a ieși cu adevărat perfecte?
Odată ce ați început să faceți bezele chiar la voi acasă, nu veți renunța la această modalitate simplă și delicioasă. Aflați din rândurile următoare la ce temperatură se coc bezelele, dar și o rețetă foarte simplă pe care o puteți prepara.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă AFINELE
Ce sunt bezelele
Bezeaua reprezintă un desert tradițional care este preparat prin baterea albușului de ou cu zahăr, câteodată adăugându-se și lămâie, oțet sau cremă de tartru. Acest desert provine din bucătăriile elvețiene, franceze, poloneze și italiene.
Pentru a reuși să legăm compoziția, putem adăuga ca agent de legare, sarea, făina sau gelatina, la ou. Secretul pentru a prepara niște bezele reușite, ține de formarea vârfurilor rigide prin denaturarea proteinei care se află în albușurile de ou.
Pentru a oferi o aromă deosebită bezelelor se poate folosi vanilie, o cantitate mică de suc de mere sau portocale. Dacă veți recurge la anumite extracte din aceste arome, care se bazează pe infuzie de ulei, acest exces de grăsime nu va permite albușurilor de ou să formeze spuma de care avem nevoie.
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coc FURSECURILE
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
La ce temperatură se coc BEZELELE
Pentru a obține bezele perfecte, trebuie să fie coapte la o temperatură de 100-140 de grade Celsius. În cazul în care temperatura este mai mică, bezelele vor deveni crocante din cauza faptului că se va evapora în mod treptat umiditatea care se află în ele.
Pe de altă parte, nici temperatura mai ridicată nu este bună, din cauza faptului că va provoca arderea albușului care se află la suprafață, fapt ce va duce la crăparea bezelei și la obținerea unei nuanțe maronii. În plus, pentru ca bezelele să nu crape, nu trebuie să deschideți ușa cuptorului, cel puțin în prima jumătate de oră.
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coc BRIOȘELE
Rețetă de bezele rapide cu doar patru ingrediente
Ingrediente
Veți avea nevoie, așa cum spune și rețeta, de doar patru ingrediente. Aceste ingrediente sunt: albuș de ou 105 g), zahăr (210 g), zeama de lămâie sau oțet (o linguriță) și un praf de sare.
Mod de preparare
Într-un castron, vom pune albușurile și zahărul, dar și praful de sare, cam cât luăm cu două degete. Amestecăm toate aceste ingrediente. Între timp, vom pune pe foc un vas cu apă, în care ar putea să încapă castronul cu albușuri. Apoi vom continua să amestecăm albușurile pe bain-marie, astfel zahărul se va dizolva, compoziția ajungând la o temperatură de 68-70 de grade Celsius.
NU trebuie sub nicio formă ca aceste grade să depășească 70, pentru că va provoca coagularea albușului.Este nevoie să obținem o cremă destul de groasă, iar când acest lucru s-a întâmplat, vom lua crema și o vom bate cu un mixer. Se începe de la cea mai mică viteză, până creștem treptat la cea mai mare viteză. Adăugăm apoi zeama de lămâie (sau oțetul), pentru ca albușul să devină spumă mai repede.
În plus, dacă vă doriți ca bezelele să aibă culori diferite, puteți împărți cantitatea în mai multe boluri în care adăugați un strop de colorant alimentar, în funcție de ce culori preferați. Vom obține o spumă fermă pe care o vom pune în niște poșuri cu care vom forma bezelele direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Le puteți face în funcție de ce dimensiuni vă plac, mai mici sau mai mari.
Puneți apoi tava la cuptor, la o temperatură de 100 de grade Celsius, la cuptorul electric cu ventilație, timp de două ore. Când timpul a trecut, stingeți focul și mai lăsați-le încă o oră în cuptor pentru a se usca. În cazul în care aveți cuptor pe gaz, coaceți bezelele la foc minim.
În prima oră nu umblăm la cuptor, pentru că altfel riscăm ca bezelele să crape. După ce ați lăsat aceste bezele încă o oră în cuptor, le puteți păstra în cutii de plastic. Le puteți consuma simple sau sub formă de decor pentru torturi și prăjituri.
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coc MACARONS