Vezi mai jos ce nu trebuie să lipsească din lista de cumpărături de Crăciun, în cazul în care se dorește o masă bogată.
Pentru că de sărbători aproape toate magazinele se închid, iată mai jos lista de cumpărături de Crăciun pentru a nu omite nimic și pentru a avea tot ce trebuie în casă în aceste zile.
De Crăciun, fiecare român își dorește să aibă casa frumos decorată, dar și o multitudine de preparate culinare pe masă. A devenit o tradiție ca pe masa de Crăciun să există anumite preparate care ne aduc aminte de copilărie și pe care le transmitem din generație în generație.
Ce trebuie să ai pe masa de Crăciun
Lista de cumpărături pentru Crăciun
Pentru cozonac aveți nevoie de mai multe ingrediente ca să iasă pufos și aromat. Astfel, nu uitați să cumpărați de la hypermarket: făină 000 pentru cozonaci, de bună calitate, zahăr tos, zahăr pudră, ouă, miez de nucă, drojdie proaspătă, sfafide, cacao, rahat, esențe de rom și de vanilie, lapte, unt, ulei și hârtie de copt.
În cazul în care nu vreți să lipsească piftia de pe masa de Crăciun, aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru a o prepara: picioare de porc, rasol de port, urechi, usturoi, foi de dafin, piper și sare.
Masa de Crăciun nu poate fi fără friptură. De sărbătorile de iarnă, românii obișnuiesc să consume friptură de porc, însă, dacă vreți varietate, puteți alege și pui ori gâscă sau chiar curcan, în funcție de preferință.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cadouri de SECRET SANTA sub 50 de lei. 5 idei care să te inspire
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pentru salata de boeuf, aveți nevoie de mai multe ingrediente pe care le puteți cumpăra de la piață ori de la magazin: cartofi roșii, mazăre la conservă sau mazăre congelată, rădăcină de țelină, morcovi și rădăcină de pătrunjel, precum și de ouă, muștar, lămâie și ulei de floarea soarelui pentru maioneză, dar și de castraveți murați și de gogoșari. Pentru carne, puteți alege carne de vită sau carne de pui, după preferință. Dacă doriți să decorați salata, aveți nevoie și de frunze de pătrunjel, frunze de mărar, măsline și gogoșari.
Citeste si: CITEȘTE: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală
Nu există sărbători de iarnă fără sarmale, așa că orice gospodină care se respectă pregătește o oală serioasă. Pentru a prepara sarmale, aveți nevoie de: carne de porc și carne de vită tocate, costiță afumată, varză acră, bulion ori pastă de tomate, cimbru, orez și piper. Dacă faceți sarmale în foi de viță, atunci trebuie procurate și acestea de la magazin.
De pe masa de Crăciun nu pot lipsi aperitivele, așa că pe farfuria cu aperitive puteți cumpăra cârnați proaspeți, șorici, tobă, lebăr, cașcaval, brânză, măsline, murături, roșii, castraveți, ardei gras și salată verde pentru decorarea platourilor. În plus, pentru sarmale, nu uitați nici de ardeiul iute și de smântână.
Mâncare tradițională de Crăciun la români
Nici fructele nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, pentru a ajuta la digestie. Puteți alege fructele preferate ale invitaților. Nu dați greș cu struguri, citrice și banane.
Ca băuturi, românii consumă de Crăciun sucuri, vin, țuică, palincă, apă minerală și cafea. Puteți adăuga și șampanie, în cazul în care vreți ca pe masa de sărbători să existe și un tort.
Nu uitați nici de pâine și nici de mălai pentru mămăliguță, care se potrivește de minune cu sărmăluțele.