Mâncare de post pentru pomană

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Pregătirea meniurilor de post reprezintă, de multe ori, o dificultate pentru noi, având în vedere numărul restrâns de ingrediente. Iată ce mâncare de post pentru pomană puteți pregăti:

Cele mai cunoscute obiceiuri pe care ortodocșii din România le au pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă reprezintă organizarea de pomeni și parastase, însă atunci când când acestea pică în post, mâncarea s-ar putea să fie o adevărată problemă. Află ce mâncare de post pentru pomană ai putea pregăti.

Citeste si: CITEȘTE: Ce nu se poate mânca cu mâna

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Mâncare de post pentru pomană. Ce rețete ai putea pregăti

Conform tradiției românești, pe lângă haine, încălțăminte și obiecte de uz casnic se mai dau de pomană, bineînțeles, și bucate. Categoric, acestea nu trebuie să fie „de dulce” în cazul în care parastasul se face în timpul postului.

Coliva, prescura și sticla de vin se duc la biserică pentru a fi sfințite, însă pe lângă acestea se mai duc și vasele cu mâncare sau pachetele cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire săracilor din

biserică, vecinilor și persoanelor sărmane întâlnite la cimitir.

Parastasul se face la anumite intervale de timp și anume în a treia zi după ce persoana a decedat, în a noua zi, iar mai apoi după 40 de zile. Parastase se fac și la trei, șase, nouă luni și un an de la trecerea în neființă a persoanei apropiate. La fiecare parastas se organizează o masă unde se oferă celor care au participat la slujba de pomenire diferite pachete cu alimente, care nu trebuie să conțină mâncare „de dulce” în cazul în care paraspasul pică în perioada postului.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se poate mânca de post

Ce mâncare de post pentru pomană puneți pe masă

De obicei, preparatele de la parastas ar trebui să fie persoanlizate în funcție de ceea ce prefera să mănânce persoana decedată, însă dacă acesta este organizat în post nu veți putea dărui nimic „de dulce”.

Află ce mâncare de post pentru pomană ai putea pregăti:

- pate de post cu ciuperci, măsline, ardei

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

- zacuscă de vinete, de ciuperci, de fasole

- brânză tofu clasică sau afumată

- conservă sau tocăniță de legume

- cartofi prăjiți, la cuptor, piure sau nature

- paste cu ciuperci, porumb, legume, măsline

- sarmale de post cu soia, ciuperci, morcov,

- chec, biscuiți, napolitane, ciocolată, sticksuri, covrigi

- pâine, chifle sau batoane

- fructe de sezon: mere, portocale, banane, cireșe, prune, gutui, pere

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

- legume de sezon: roșii, castraveți, ridichi, ceapă verde, ardei

- coliva, colac

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe SUPA de PUI

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Rețetă sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de varză acră

Ingrediente:

- 1 varză murată
- 250 g orez
- 250 g ciuperci din conservă
- 250 g ceapă tocată
- 100 g morcov
- 50 ml ulei
- sare și piper după gust
-

mărar verde tocat fin
- pătrunjel verde tocat mărunt
- 250 ml suc de roșii

Pentru început, se pregătesc foile de varză la fel cum se procedează pentru sarmalele cu carne, iar mai apoi se lasă câteva ore în apă cu sare. Legumele trebuie curățate și tocate mărunt, alături de pătrunjel, iar morcovul trebuie dat pe răzătoare. Se adaugă totul într-o cratiță și se călesc aproximativ 10 minute. Nu uitați să amestecați întreaga compoziție permamanent pentru a nu se lipi de recipientul care se află pe foc.

Ulterior, adăugați orezul și suscul de roșii. Așteptați încă 3-4 minute, în timp ce amestecați, iar mai apoi adăugați sarea și piperul după gust. În fiecare foaie de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalelor.

Baza unei oale de lut se acoperă cu varză deja tocată, iar mai apoi se așază sarmalele una lângă alta. Adăugați mai apoi un litru de apă fierbinte și acoperiți totul cu varză tocată. Se lasă la 180 de grade timp de aproximativ trei ore.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă HALLOUMI

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies