Mâncare de post pentru pomană

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Pregătirea meniurilor de post reprezintă, de multe ori, o dificultate pentru noi, având în vedere numărul restrâns de ingrediente. Iată ce mâncare de post pentru pomană puteți pregăti:

Cele mai cunoscute obiceiuri pe care ortodocșii din România le au pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă reprezintă organizarea de pomeni și parastase, însă atunci când când acestea pică în post, mâncarea s-ar putea să fie o adevărată problemă. Află ce mâncare de post pentru pomană ai putea pregăti.

Citeste si: CITEȘTE: Ce nu se poate mânca cu mâna

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Mâncare de post pentru pomană. Ce rețete ai putea pregăti

Conform tradiției românești, pe lângă haine, încălțăminte și obiecte de uz casnic se mai dau de pomană, bineînțeles, și bucate. Categoric, acestea nu trebuie să fie „de dulce” în cazul în care parastasul se face în timpul postului.

Coliva, prescura și sticla de vin se duc la biserică pentru a fi sfințite, însă pe lângă acestea se mai duc și vasele cu mâncare sau pachetele cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire săracilor din

biserică, vecinilor și persoanelor sărmane întâlnite la cimitir.

Parastasul se face la anumite intervale de timp și anume în a treia zi după ce persoana a decedat, în a noua zi, iar mai apoi după 40 de zile. Parastase se fac și la trei, șase, nouă luni și un an de la trecerea în neființă a persoanei apropiate. La fiecare parastas se organizează o masă unde se oferă celor care au participat la slujba de pomenire diferite pachete cu alimente, care nu trebuie să conțină mâncare „de dulce” în cazul în care paraspasul pică în perioada postului.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se poate mânca de post

Ce mâncare de post pentru pomană puneți pe masă

De obicei, preparatele de la parastas ar trebui să fie persoanlizate în funcție de ceea ce prefera să mănânce persoana decedată, însă dacă acesta este organizat în post nu veți putea dărui nimic „de dulce”.

Află ce mâncare de post pentru pomană ai putea pregăti:

- pate de post cu ciuperci, măsline, ardei

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

- zacuscă de vinete, de ciuperci, de fasole

- brânză tofu clasică sau afumată

- conservă sau tocăniță de legume

- cartofi prăjiți, la cuptor, piure sau nature

- paste cu ciuperci, porumb, legume, măsline

- sarmale de post cu soia, ciuperci, morcov,

- chec, biscuiți, napolitane, ciocolată, sticksuri, covrigi

- pâine, chifle sau batoane

- fructe de sezon: mere, portocale, banane, cireșe, prune, gutui, pere

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

- legume de sezon: roșii, castraveți, ridichi, ceapă verde, ardei

- coliva, colac

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe SUPA de PUI

Mâncare de post pentru pomana
Mâncare de post pentru pomana

Rețetă sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de varză acră

Ingrediente:

- 1 varză murată
- 250 g orez
- 250 g ciuperci din conservă
- 250 g ceapă tocată
- 100 g morcov
- 50 ml ulei
- sare și piper după gust
-

mărar verde tocat fin
- pătrunjel verde tocat mărunt
- 250 ml suc de roșii

Pentru început, se pregătesc foile de varză la fel cum se procedează pentru sarmalele cu carne, iar mai apoi se lasă câteva ore în apă cu sare. Legumele trebuie curățate și tocate mărunt, alături de pătrunjel, iar morcovul trebuie dat pe răzătoare. Se adaugă totul într-o cratiță și se călesc aproximativ 10 minute. Nu uitați să amestecați întreaga compoziție permamanent pentru a nu se lipi de recipientul care se află pe foc.

Ulterior, adăugați orezul și suscul de roșii. Așteptați încă 3-4 minute, în timp ce amestecați, iar mai apoi adăugați sarea și piperul după gust. În fiecare foaie de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalelor.

Baza unei oale de lut se acoperă cu varză deja tocată, iar mai apoi se așază sarmalele una lângă alta. Adăugați mai apoi un litru de apă fierbinte și acoperiți totul cu varză tocată. Se lasă la 180 de grade timp de aproximativ trei ore.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă HALLOUMI

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies