Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021
Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Descoperă superstițiile și tradițiile românești în pragul prăznuirii Sfinților Mihail și Gavriil.

În România, cultul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este extrem de răspândit. Există numeroase biserici și mânăstiri care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și mai mult de un milion de români sunt botezați astfel. Prăznuirea Sfinților Mihail și Gavriil are loc pe data de 8 noimebrie în Calendarul Ortodox și tot în această zi sfântă, ortodocșii care poartă numele lor își serbează ziua de nume.

„Luna noimbrie, din punct de vedere religios are în centru, sărbătoarea sfinţilor creştini Mihail şi Gavriil. Prima săptămână din lună este intitulată  Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară. Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi."

Conform calendarului popular, soborul Sfinților Mihail și Gavriil se întinde pe parcursul a trei zile (8, 9 și 10 noiembrie). Prima zi este denumită capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului și cea de a treia zi, coada Arhanghelului.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Ce alimente sunt interzise în această perioadă

Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil

În ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, odinioară, sătenii nu lucrau deloc, întrucât se spune că acești sfinți iau sufletele celor care mor și în cazul în care vor munci în ziua în care sunt sărbătoriți, la momentul morții, vor munci groaznic până când sufletul se va desprinde de trup.

În satele şi târgurile bucovinene, pe 8 noiembrie, se făceau pomelnice și prăznuiri pentru cei adormiți, ofrandele fiind date de pomană în numele morților, denumite popular „moșii de Arhangheli”.

Creștinii aprindeau, cu ocazia acestei sărbători, câte o lumânare, ca aceasta să-i călăuzească atunci când vor pleca dintre noi. Lumânările aprinse de Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerate talismane pentru cei care au trecut la cele veșnice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Se aprind lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătatea și fericirea celor dragi.

 „Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.

În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

În timpul Sfintei Liturghii, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, mulţi credincioşi pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele şi a obţine vindecare şi sfinţenie pentru cel care le va purta. Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia.’’ (Ştefan Popa)

Citeste si: DESCOPERĂ: Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran, cel care a fost tras pe roată la 104 ani

În ziua prăznuirii Sfinților Mihail și Gavriil se mănâncă peşte, pentru a fi feriţi de boală, dar şi de pagube de toate felurile.

Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele). Mă rog ție și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!

Sfinților Arhangheli, rugați-vă pentru noi!

Pe toți cei ce-mi stau împotrivă biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apară-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sfânt Arhanghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde și chemările calde ale Domnului! Te conjurăm să fii mereu înaintea noastră, că să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, că să Îl servim mai bine și să ne supunem mai bine Voinței Lui și că să îndeplinim mai bine ceea ce El așteaptă de la noi. Ajută-ne să rămânem trezi pentru că atunci când Domnul va veni să nu ne găsească adormiți! Amin!”

Citeste si: Sfântul Mina 2021: Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies