Indiferent daca bei cafea, ceai, sucuri, bauturi energizante sau ciocolata, consumi intr-o anumita forma cofeina.
Acestea sunt modurile in care dependenta de cafeina ne poate afecta corpul si mintea:
• Cafeina afecteaza regiunile cerebrale asociate cu dependenta, creand dependenta fata de o stare artificiala de energie;
• Cafeina contribuie la deshidratarea organismului si afecteaza sistemul digestiv in diferite moduri;
• Cafeina are in special un impact negativ asupra sistemului digestiv;
La originea dependentei de cafeina se afla o dependenta fiziologica care se formeaza in creier.
Acest lucru se aseamana intr-o foarte mare masura cu o dependenta psihologica.
Acestea sunt cele PATRU efecte nocive ale consumului de cafeina:
#1. Cafeina si dependenta
Cofeina suprima o substanta chimica numita adenozina, care este secretata de creier pentru relaxarea intregului corp. Suprimarea acestei substante afecteaza organismul, facandu-l sa simta un val tensionat de energie.
In timp ce valul de energie este cu adevarat stimulant, pragul de stimulare continua sa creasca, ceea ce rezulta in cresterea necesarului de cofeina pentru stimularea aceluiasi efect. Acest fenomen creeaza dependenta in cazul consumatorilor care beau cafea zi de zi si in cazul celor care nu-si pot imagina dimineata fara o ceasca de cafea.
#2. Cofeina si deshidratarea
Un alt efect negativ al consumului de cofeina este deshidratarea.
Cofeina actioneaza ca un diuretic natural, aceasta substanta avand beneficii in cazul persoanelor care sufera de balonare. Cafeaua si bauturile energizante contribuie in cea mai mare masura la deshidratarea organismului si in ciuda cantitatilor mari de lichide consumate impreuna cu aceste bauturi, ele reusesc sa contribuie in continuare la deshidratarea organismului. Celulele deshidratate se afla in dificultatea de a absorbi nutrienti si de a elimina deseurile.
#3.
Cofeina si epuizarea suprarenala
Cantitatile mari de cofeina pot duce la epuizarea glandelor suprarenale. Simptomele epuizarii suprarenale includ: iritabilitate, anxietate, probleme cu somnul, fluctuatii ale poftei de mancare, modificari de dispozitie si letargie.
#4. Cafeina si digestia
Probabil cel mai daunator impact asupra organismului are lor la nivelul sistemului digestiv. Aceasta blocheaza absorbtia magneziului, un mineral esential pentru reglarea scaunelor sanatoase la nivelul colonului.
Cafeaua in sine accentueaza problema, actionand ca un laxativ, cauzand scaunelor sa fie eliminate inainte ca apa si substantele nutritive sa fie complet asimilate. Acest fenomen contribuie la deschidratarea si la malnutritia organismului. De asemenea, cafeaua creste nivelurile de acid la nivelul stomacului, iar nivelurile ridicate de acid pot provoca daune permanente la nivelul mucoasei intestinale.
Sursa: E-dimineata.ro
Acestea sunt modurile in care dependenta de cafeina ne poate afecta corpul si mintea:
• Cafeina afecteaza regiunile cerebrale asociate cu dependenta, creand dependenta fata de o stare artificiala de energie;
•
Cafeina contribuie la deshidratarea organismului si afecteaza sistemul digestiv in diferite moduri;
• Cafeina are in special un impact negativ asupra sistemului digestiv;
La originea dependentei de cafeina se afla o dependenta fiziologica care se formeaza in creier. Acest lucru se aseamana intr-o foarte mare masura cu o dependenta psihologica.
Acestea sunt cele PATRU efecte nocive ale consumului de cafeina:
#1.
Cafeina si dependenta Cofeina suprima o substanta chimica numita adenozina, care este secretata de creier pentru relaxarea intregului corp. Suprimarea acestei substante afecteaza organismul, facandu-l sa simta un val tensionat de energie. In timp ce valul de energie este cu adevarat stimulant, pragul de stimulare continua sa creasca, ceea ce rezulta in cresterea necesarului de cofeina pentru stimularea aceluiasi efect. Acest fenomen creeaza dependenta in cazul consumatorilor care beau cafea zi de zi si in cazul celor care nu-si pot imagina dimineata fara o ceasca de cafea.
#2. Cofeina si deshidratarea Un alt efect negativ al consumului de cofeina este deshidratarea. Cofeina actioneaza ca un diuretic natural, aceasta substanta avand beneficii in cazul persoanelor care sufera de balonare. Cafeaua si bauturile energizante contribuie in cea mai mare masura la deshidratarea organismului si in ciuda cantitatilor mari de lichide consumate impreuna cu aceste bauturi, ele reusesc sa contribuie in continuare la deshidratarea organismului. Celulele deshidratate se afla in dificultatea de a absorbi nutrienti si de a elimina deseurile.
#3. Cofeina si epuizarea suprarenala Cantitatile mari de cofeina pot duce la epuizarea glandelor suprarenale. Simptomele epuizarii suprarenale includ: iritabilitate, anxietate, probleme cu somnul, fluctuatii ale poftei de mancare, modificari de dispozitie si letargie.
#4. Cafeina si digestia Probabil cel mai daunator impact asupra organismului are lor la nivelul sistemului digestiv. Aceasta blocheaza absorbtia magneziului, un mineral esential pentru reglarea scaunelor sanatoase la nivelul colonului. Cafeaua in sine accentueaza problema, actionand ca un laxativ, cauzand scaunelor sa fie eliminate inainte ca apa si substantele nutritive sa fie complet asimilate. Acest fenomen contribuie la deschidratarea si la malnutritia organismului. De asemenea, cafeaua creste nivelurile de acid la nivelul stomacului, iar nivelurile ridicate de acid pot provoca daune permanente la nivelul mucoasei intestinale.
Sursa:
E-dimineata.ro Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Ultima conversație dintre Igor Cuciuc și fiica sa. Ce i-a transmis Andreea înainte cu câteva ore să se stingă din viață: „Tata nu...”. Artistul cânta în momentul în care adolescenta și-a dat ultima suflare- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro