Daca ritualul tau din fiecare dimineata consta in savurarea unei cani de cafea sau de ceai pentru a-ti obtine “necesarul” de cofeina care sa te tina activa intreaga zi, afla ca nu esti singura.
Cofeina este folosita de milioane de oameni, zi de zi, pentru obtinerea energiei si imbunatatirea nivelului de concentrare.
Cofeina este cel mai consumat drog din lume. Desi consumul moderat de cafea sau ceai este, in mod normal, sigur si are o multime de beneficii pentru organism, cofeina este si o sursa destul de sigura a anumitor probleme de sanatate.
Iata, deci, tot ce ar trebui sa stii despre aceasta substanta!
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce este cofeina?
Cofeina este o substanta amara, un alkaloid care face parte din familia de compusi heterociclici, cunoscuti si sub numele de purine si un membru al unui grup de substante care apar in mod natural, numite metilxantine.
Formula chimica a cofeinei este C8H10N4O2 . Are o masa molecular de 194.19 grame, este solubila in apa si multi alti solventi organici si are un punct de topire de 238°Celsius. In forma pura, cofeina apare sub forma de cristale albe si poate fi preparata prin extractia din surse naturale sau prin sinteza, din acid uric.
Unde se gaseste cofeina?- Cofeina apare in mod natural in frunze, seminte sau fructele a mai mult de 60 de specii de plante, printre care:
•
• Frunze de ceai – frunze
• Nuci Kola – seminte
• Boabe de cacao – seminte
• Guarana – seminte
• Yerba mate – frunze
• Yoco – coaja
Cofeina actioneaza ca un pesticid natural pentru plante si omoare insectele care incearca sa se hraneasca cu plantele respective. Chimisul german Friedrich Ferdinand Runge a fost cel care a izolat prima molecula, in anul 1819.
Astazi, cofeina artificiala este deseori folosita la productia de alimente, bauturi sau medicamente.La ce se foloseste cofeina?- FDA (Food and Drug Administration) sustine ca aceasta substanta, cofeina, este si un drog si un aditiv alimentar. Cofeina este folosita si in retetele medicale ca un remediu pentru tratarea oboselii, somnolentei si ameliorarea anumitor dureri.
Atunci cand este purificata, cofeina se transforma intr-o pudra foarte amara.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro