Cofeina - tot ce trebuie sa stii despre aceasta substanta!

Cofeina - tot ce trebuie sa stii despre aceasta substanta!
Cofeina - tot ce trebuie sa stii despre aceasta substanta!

Daca ritualul tau din fiecare dimineata consta in savurarea unei cani de cafea sau de ceai pentru a-ti obtine “necesarul” de cofeina care sa te tina activa intreaga zi, afla ca nu esti singura.

Cofeina este folosita de milioane de oameni, zi de zi, pentru obtinerea energiei si imbunatatirea nivelului de concentrare.

Cofeina este cel mai consumat drog din lume. Desi consumul moderat de cafea sau ceai este, in mod normal, sigur si are o multime de beneficii pentru organism, cofeina este si o sursa destul de sigura a anumitor probleme de sanatate.

Iata, deci, tot ce ar trebui sa stii despre aceasta substanta!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Ce este cofeina?

- In Statele Unite, mai mult de 90% dintre adulti consuma cofeina regulat, intr-o cantitate de cel putin 200 mg pe zi – adica mai mult de 400 de ml pe zi.
Cofeina este o substanta amara, un alkaloid care face parte din familia de compusi heterociclici, cunoscuti si sub numele de purine si un membru al unui grup de substante care apar in mod natural, numite metilxantine.
Se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana si cacao.
Formula chimica a cofeinei este C8H10N4O2 .  Are o masa molecular de 194.19 grame, este solubila in apa si multi alti solventi organici si are un punct de topire de 238°Celsius. In forma pura, cofeina apare sub forma de cristale albe si poate fi preparata prin extractia din surse naturale sau prin sinteza, din acid uric.

Unde se gaseste cofeina?- Cofeina apare in mod natural in frunze, seminte sau fructele a mai mult de 60 de specii de plante, printre care:
•  

 Boabe de cafea – seminte
•    Frunze de ceai – frunze
•    Nuci Kola – seminte
•    Boabe de cacao – seminte
•    Guarana – seminte
•    Yerba mate – frunze
•    Yoco – coaja

Cofeina actioneaza ca un pesticid natural pentru plante si omoare insectele care incearca sa se hraneasca cu plantele respective. Chimisul german Friedrich Ferdinand Runge a fost cel care a izolat prima molecula, in anul 1819.

Astazi, cofeina artificiala este deseori folosita la productia de alimente, bauturi sau medicamente.

La ce se foloseste cofeina?- FDA (Food and Drug Administration) sustine ca aceasta substanta, cofeina, este si un drog si un aditiv alimentar. Cofeina este folosita si in retetele medicale ca un remediu pentru tratarea oboselii, somnolentei si ameliorarea anumitor dureri.
Atunci cand este purificata, cofeina se transforma intr-o pudra foarte amara.

Se adauga la anumite bauturi racoritoare pentru a le oferi o nota amara placuta. Cu toate acestea, cofeina este, de asemenea, considerata a fi o substanta stimulenta care poate da dependenta. In cazul oamenilor, cofeina stimuleaza sistemul nervos central, ritmul cardiac si respiratie, actionand totodata ca un diuretic natural.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies