Colonul iritabil, dieta care vindecă! Ce ar trebui să mâncăm și ce să evităm?

colon iritabil sfatul medicului
Ce recomandă medicul

În ultima perioadă, tot mai multe persoane se confruntă cu diverse intoleranțe, care conduc la diferite afecțiuni, dureri sau stări de rău în general. Toate acestea au legătură cu colonul iritabil, însă există soluții ce pot remedia situația neplăcută.

În cadrul emisiunii „Teo Show”, doctorul în științe medicale, Ovidiu Peleș, a explicat ce alimentație trebuie să abordeze persoanele ce suferă din cauza intoleranțelor, dar și ce schimbări este esențial să facă.

Cum apar intoleranțele

În ultimii ani, tot mai mulți oameni dezvoltă intoleranțe la diverse substanțe. Există cazuri în care persoanele se nasc cu aceste afecțiuni, dar și situații în care pe parcursul vieții, apar aceste situații neplăcute.

„Sistemul nostru imun, care este făcut să lupte cu bacteriile, cu virusurile, cu ciupercile cu care noi intrăm în contact și trebuie să le omorâm, începe să lupte împotriva propriilor celule din intestin. În unele cazuri, persoanele sunt intolerante la gluten în general și nu au și modificarea genetică. Cei care nu au genetic această problemă, dar intră în contact cu pâinea, pot dezolta această intoleranță.”, a explicat doctorul.

Intoleranța la gluten

intoleranta la histamina
Totul despre intoleranța la histamina[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum poți negocia dulciurile cu copiii. Ce strategie trebuie să adopte mamele

Pentru cei care se confruntă cu intoleranță la gluten, este recomandată o schimbare totală a alimentației. În primul rând, se vor schimba diverse tipuri de alimente, cu unele speciale, cum sunt pastele sau pâinea fără gluten.

De asemenea, medicul recomandă ca persoanele care sunt intolerante la gluten, să consume legume la abur și produse în general bio.

Intoleranța la lactoză

alimentatie colon iritabil
Alimentația corectă pentru colonul iritabil[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Această intoleranță produce diverse reacții adverse, care sunt foarte neplăcute, atât la nivelul inerior al organismului, cât și exterior.

În momentul în care ne confruntăm cu o intoleranță, ne scade imunitatea și cresc șansele să dezvoltăm rinite și infecții urinare.

„Sunt foarte multe lucruri pe care le consumăm și ne afectează, o serie de toxine provoacă această reacție autoimună. În cazul persoanelor care au intoleranță la lactoză, trebuie să scoată lactatele din dietă, pentru că aceste persoane nu au o enzimă care să le ajute să digere lactoza, oferind tulburări la nivel intestinal și ajung să facă patologia de colon iritabil.

Se pot dezvolta probleme cu tiroida sau cu pielea, mulți au eczeme, patologii autoimune ale pielii. Schimbarea lifestyle-ului este principala terapie și rezolvi problema unei boli.”, a declarat specialistul.

Totuși, există soluții care să ne îmbunătățească starea, însă depend doar de noi și de schimbările pe care vrem să le facem. Persoanele care au intoleranță la lactoză trebuie să elimine complet lactatele din alimentație.

Din fericire, există acum pe piață o mulțime de variante ce pot fi înlocuitoare, cum este laptele de migdale, cocos, soia, sau chiar produse fără lactoză. O dietă bazată în special pe legume, fructe, pește și carne slabă, va face ca organismal să se simtă mult mai bine.

ce poti manca daca ai intoleranta la gluten
Ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten[Sursa foto: Freepik]

„Există oameni care dezvoltă intoleranțe din cauza histamine. Ea este conținută în vin, în toate afumăturile, în lucrurile învechite. Lifestyle-ul, sportul, hidratarea, sunt foarte importante, dar apoi trebuie și niște lucruri specifice, să elemine lucrurile la care face reacție, să liniștească mucoasa intestinală

și să încerce să o vindece.”, a declarant doctorul.

Este important de rețiunut că intoleranțele au legătură cu stilul de viață și că acestea pot fi reglate, din cee ace mâncăm zi de zi. Un alt aspect important de care trebuie să ținem con teste hidratarea, care reprezintă un facot important pentru sănătate.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Indiferent ce intoleranțe aveți, evitați intoleranțele și aveți grijă să dați spre exemplu, rasol de vită, care are colagen și ajută să se vindece colonul. De asemenea, verdețurile și zarzavaturile au vitamine, fibre, care ajută la eliminarea toxinelor. De preferat este gătirea la abur sau chiar legume crude, acolo unde se poate.”,

a declarat specialistul Ovidiu Peleș.

 

 

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Care sunt capcanele dietelor de slăbire. Cum să-ți atingi obiectivele de pierdere în greutate în mod sănătos și sustenabil!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies