Compotul de prune este delicios in timpul iernii, atunci cand il savurezi rece din camara. Iata reteta simpla a bunicii.
Ingrediente- in jur de zece kilograme de prune cu samburi- un kilogram de zahar- aproximativ sapte litri de apa Tipurile de borcane folosite sunt foarte importante, in functie de acestea stabilindu-se cate kilograme de prune se folosesc li ce cantitate de sirop trebuie facut.
Preparare
Spalam bine borcanele si prunele, dupa care umplem trei sferturi din vas cu prune fara samburi, pentru a economisi spatiu, dar si pentru a verifica daca acestea au sau nu viermi.
Se masoara, cu ajutorul unui borcan, cata apa intra intr-un vas, apoi se inmulteste cantitatea cu numarul borcanelor pe care il avem. Se pune apa la fiert intr-un vas incapator, iar cand da in clocot se adauga zaharul. Lasam lichidul pe foc pana cand se dizolva tot zaharul, dupa care luam apa de pe foc si se lasa cateva minute la racit. Urmatorul pas este sa se toarne apa fiarta in borcanele cu prune, sub care se pune lama unui cutit, pentru ca acestea sa nu crape.
Punem capacele borcanelor si le asezam cu grija intr-un vas mare, in care punem mai intai un prosop. Borcanele nu trebuie sa se atinga intre ele. Se adauga apa in cratita si se pune la foc potrivit in jur de o ora, pana cand prunele incep sa crape, dupa care borcanele se scot si se acopera cu o patura.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sursa