Institutul pentru Informatii Ştiintifice despre Cafea prezinta rezultatele unei cercetari pentru a marca Ziua Mondiala a Diabetului .
In pofida accesului tot mai extins la informatii despre sanatate, un nou studiu ilustreaza faptul ca persista o stare de confuzie in randul consumatorilor referitoare la mesajele legate de alimentatie si stil de viata in ceea ce priveste riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Studiul a aratat, de asemenea, ca gradul de constientizare a informatiilor cu privire la diabetul zaharat de tip 2 difera considerabil in Europa de la o tara la alta, si a identificat un decalaj semnificativ intre ceea ce stiu europenii ca ar trebui sa faca pentru a reduce riscul si ceea ce fac efectiv in
Studiul derulat in 2015 de catre Institutul pentru Informatii Ştiintifice despre Cafea (ISIC – Institute for Scientific Information on Coffee) a fost realizat pe un numar de peste 2.800 de europeni adulti din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Danemarca, Olanda si Finlanda pentru a identifica miturile si perceptiile gresite referitoare la rolul factorilor alimentari si al stilului de viata in ceea ce priveste riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.
Constatari cheie:
Exista o confuzie cu privire la rolul alimentatiei in riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Astfel, multi consumatori considera ca un aport total ridicat de carbohidrati provoaca diabet, iar un numar si mai mare considera ca alimentele cu un continut ridicat de zahar cauzeaza diabet.
- Peste 80% dintre respondentii din Danemarca, Finlanda si Italia si 70% dintre cei din Marea Britanie si Olanda considera ca alimentele cu un continut mare de zahar reprezinta un factor de risc. Totusi, cel mai recent raport publicat in 2015 de Scientific Advisory Committee on Nutrition 1 din Marea Britanie (Comitetul Consultativ Ştiintific privind Nutritia) a confirmat doar o asociere intre bauturile care contin zahar si riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, dar nu si o asociere intre riscul de diabet si zaharul din alimente.
- 70 – 80% dintre respondentii din Finlanda, Germania, Italia, Spania si Olanda considera ca bauturile cu zahar sunt asociate cu un risc de diabet zaharat de tip 2. In Marea Britanie, procentul este mai mic de 70% in randul adultilor si mai mic de 30% in randul consumatorilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani.
- Dintre toti participantii la studiu din cele sapte tari, peste jumatate (58%) au spus ca isi vor reduce aportul de grasimi saturate chiar daca acesta nu este un factor de risc specific asociat cu dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. In schimb, 10% dintre finlandezi si-ar creste aportul.
- De asemenea, 55% dintre participantii la studiu au declarat ca isi vor reduce aportul de sodiu pentru a scadea riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, chiar daca acesta nu este un factor specific de risc.
Consumatorii
sunt constienti ca supraponderalitatea reprezinta un factor de risc principal pentru diabetul zaharat de tip 2, insa multi considera ca IMC (Indice de Masa Corporala) este un indicator confuzCitește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- Cand au fost intrebati despre riscurile asociate cu supraponderalitatea, 80% dintre respondentii din Italia, Spania, Olanda si Marea Britanie, 90% dintre cei din Danemarca si Germania si 95% dintre cei din Finlanda, precum si 100% dintre adultii tineri din Spania inteleg ca supraponderalitatea este un factor de risc cheie.
- Totusi, 64% dintre respondentii din Danemarca, Germania, Finlanda si Olanda, si 56% dintre cei din Marea Britanie considera ca un IMC ridicat este un factor de risc cheie.
Vestea
- 87% dintre participantii la studiu considera ca supraponderalitatea poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2.
- Aproape 60% dintre respondentii din cele 7 tari sunt constienti ca lipsa de activitate fizica poate creste riscul.
Exista insa diferente semnificative intre ceea ce stiu europenii ca ar trebui sa faca si ceea ce fac efectiv pentru a-si reduce factorii de risc ai diabetului zaharat de tip 2.
- Cand au fost intrebati care sunt factorii de stil de viata care, in opinia lor, pot creste riscul de diabet zaharat de tip 2, 87% dintre participantii la studiu au raspuns ca stiu ca supraponderalitatea creste riscul de diabet de tip 2, insa numai 60% ar pierde in greutate daca ar fi diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.
- 72% dintre participanti considera ca o alimentatie nesanatoasa creste riscul de diabet zaharat de tip 2, dar numai 57% dintre britanici si-ar imbunatati alimentatia daca ar fi diagnosticati cu acest tip de diabet.
Cercetarea
a realizat, de asemenea, un clasament al celor 7 tari europene, de la cea mai informata la cea mai putin informata cu privire la factorii de alimentatie si stil de viata asociati cu reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2. Pe primul loc s-a clasat Finlanda, urmata de Italia, Danemarca, Germania, Spania si Olanda. Marea Britanie s-a clasat pe ultimul loc.Tot mai multe dovezi indica faptul ca un consum de trei – patru cesti de cafea pe zi este asociat cu o reducere de aproximativ 25% a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu lipsa consumului sau consumul a mai putin de doua cesti pe zi 3,4. Din nou, studiul ISIC a evidentiat o disparitate in ceea ce priveste gradul de constientizare in Europa. Conform clasamentului final, Finlanda s-a dovedit cel mai bine informata cu privire la potentialele beneficii ale cafelei pentru sanatate raportat la riscul de diabet de tip 2, urmata de Italia, Danemarca, Olanda, Germania si Spania. Din nou, Marea Britanie s-a clasat pe ultimul loc.
Constatari cheie:
Desi europenilor le place sa bea cafea si consuma peste 725 de milioane de cesti de cafea pe zi 5, multi nu cunosc datele studiilor care sustin efectele potentiale asupra sanatatii ale consumului moderat de cafea.
Dintre cele 7 tari participante la studiu, peste un sfert (28%) dintre respondenti considera ca nu exista beneficii ale consumului de cafea. Persoanele in varsta de 45-55 de ani erau cele mai informate, 30% fiind de acord ca ar putea exista beneficii ale cafelei pentru sanatate. Adultii finlandezi s-au clasat pe primul loc, 40% dintre acestia cunoscand asocierile dintre cafea si sanatate.
Gradul de cunoastere a asocierilor dintre consumul de cafea si diabetul zaharat de tip 2 variaza considerabil in Europa
- Dintre cele 7 tari studiate, 31% dintre respondenti considera ca consumul moderat de cafea nu joaca nici un rol in cresterea sau reducerea riscului de diabet de tip 2.
- 85% dintre respondenti nu stiau ca o serie de studii au demonstrat ca un consum moderat de cafea poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.
- 8% dintre respondentii din cele 7 tari au declarat ca mai degraba si-ar creste consumul de ceai decat de cafea pentru a-si reduce riscul de diabet de tip 2.