Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată

Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată
Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată

Conjunctivita reprezintă o afecțiune inflamatorie a conjunctivei, care tapetează suprafața anterioară a globului ocular, și fața posterioară a pleoapelor. Află din rândurile de mai jos cum se tratează conjunctivita la copii, și ce fel de simptome apar!

Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog și doctor în științe medicale, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre care sunt simptomele și cum se tratează conjunctivita.

Ce este conjunctivita

Conjunctivita reprezintă denumirea unei afecțiuni ale ochilor, care presupune inflamația conjunctivei, mai exact, membrana transparentă care învelește albul ochiului și interiorul pleoapelor. Conjunctivita este, fără doar si poate, cea mai comună infecție care se manifestă la nivelul ochilor, putând să includă diverse afecțiuni inflamatorii ale conjunctivei.

Oamenii au glande lacrimale care secretă lacrimile, respectiv ceea ce se simte în momentul în care clipesc, sau când plâng. Lacrimile respective, din nefericire, ajung să fie și rezervorul unor bacterii sau a unor virusuri care se înmulțesc deodată. Se folosește clipirea naturală pentru a spăla suprafața ochiului, însă peste noapte bacteriile și virusurile se înmulțesc la suprafața ochiului. Conjunctivita se manifestă prin ochi lipiți cu lacrimi, și cu secreții purulente.

”Noi avem niște glande lacrimale care secretă lacrimile, respectiv ceea ce simțim în momentul în care clipim, și lacrimile care ne curg atunci când plângem. Acele lacrimi, din păcate, ajung să fie și rezervorul unor bacterii sau a unor virusuri care se înmulțesc peste noapte, practic, având această clipire naturală, noi o folosim ca să spălăm suprafața ochiului, iar peste noapte bacteriile și virusurile se înmulțesc la suprafața ochiului și apar aceste simptome.

Ochii sunt lipiți cu lacrimi și cu secreții purulente”, a explicat specialista.

Citește și: Cum se manifestă alergia la ambrozie. “Se înfundă nasul dintr-o dată şi apar strănuturi repetitive”

Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce înseamnă când te mănâncă ochiul. Ce reprezintă această superstiție

Ce trebuie să facă părinții

Părinții care se confruntă cu conjunctivita la copii nu trebuie sub nicio formă să îi pună celui mic ceai la nivelul ochilor. Așadar, este recomandat ca aceștia să folosească apă călduță, sau șampoane speciale pentru zona ochilor, șampon fără lacrimi folosit pe suprafața corpului sau a capului celui mic. În cazul acestei afecțiuni, este indicat să se curățe ochii celui mic cu o compresă sterilă. Mai apoi, trebuie să se evalueze foarte bine zona afectată a ochilor copilului, pentru a observa dacă albul ochilor este roșu, dacă este curat, dacă vasele de sânge sunt dilatate, dacă cel

mic se ferește de lumină, acest lucru purtând numele de fotofobie. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

”Niciun fel de ceai nu este bun la nivelul ochilor, este mult mai la îndemână să folosim apă călduță, sau mai există șampoane speciale pentru zona ochilor, șampon special pentru copii, acela fără lacrimi, pe care îl folosim pe suprafața corpului sau a capului copilului.

Mai departe, e bine să evaluam cum arată suprafața ochiului, dacă albul ochiului este roșu, dacă este curat, daca ni se par vasele de sânge dilatate, dacă cel mic se ferește foarte tare de lumină, există un semn pe care noi îl căutăm foarte repede, respectiv, fotofobia. În momentul în care deschizi lumina, pur și simplu nu vrea să mai deschidă ochii, lăcrimează foarte intens și dă semne de durere”,
a mai menționat ea.

Citește și: Ce contraindicații are ceaiul de cimbru și cum poți să-l utilizezi corect

Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul. Care este semnificația?

Cum se tratează conjunctivita

Este foarte importantă vizita la un medic oftalmolog. Acesta va examina suprafața ochilor celui mic cu ajutorul unei lumini, pentru a se asigura că nu există răni pe suprafața ochilor. Mai apoi, vor fi administrate picături speciale pentru ochi. Cea mai la îndemână variantă în care se poate convinge copilul să primească respectivele picături, este aceea de a se administra în somn, când cei mici nu sunt conștienți.

”Examinăm suprafața ochiului cu ajutorul unei lumini, și ne asigurăm că nu există răni pe suprafața ochiului. Picăturile vor fi administrate in ochi, avem tot felul de variante. Cea mai la îndemână este cea în care le spun părinților să se trezească noaptea și să le pună în somn”, a mai spus ea.

Citește și: Cu ce nu trebuie să mâncăm niciodată micii. Este extrem de periculos pentru sănătate

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată[Sursa foto: freepik]

Citește și: 7 greseli grave care ne strica vederea. Care sunt obiceiurile la care trebuie sa renunti

Cât durează conjunctivita la copii

Conjunctivita este, de obicei, la fel ca o răceală cu 7-8 zile tratament, și o săptămână întreagă fără. Totodată, este necesar ca părinții timp de aproximativ 24-36 de ore să urmărească evoluția respectivei afecțiuni, și să îi facă copilului igiena cu o compresă sterilă. De asemenea, există șervetele speciale care scad puțin din cantitatea de bacterii de la suprafața ochiului. După această igienă, dacă se agravează sau nu arată foarte bine, copiii trebuie să înceapă un tratament.

”De cele mai multe ori este ca și răceala, 7-8 zile cu tratament, o săptămână fără. Eu personal le spun părinților cam 24-36 de ore să urmărească, să facă igiena, există și șervetele speciale care mai scad puțin cantitatea de bacterii de la suprafața ochiului. După această igienă, dacă se agravează sau nu e mai bine, ne apucăm să dăm tratament”, a încheiat ea.

 

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce înseamnă când te mănâncă ochiul. Ce reprezintă această superstiție

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies