Conjunctivita reprezintă o afecțiune inflamatorie a conjunctivei, care tapetează suprafața anterioară a globului ocular, și fața posterioară a pleoapelor. Află din rândurile de mai jos cum se tratează conjunctivita la copii, și ce fel de simptome apar!
Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog și doctor în științe medicale, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre care sunt simptomele și cum se tratează conjunctivita.
Ce este conjunctivita
Conjunctivita reprezintă denumirea unei afecțiuni ale ochilor, care presupune inflamația conjunctivei, mai exact, membrana transparentă care învelește albul ochiului și interiorul pleoapelor. Conjunctivita este, fără doar si poate, cea mai comună infecție care se manifestă la nivelul ochilor, putând să includă diverse afecțiuni inflamatorii ale conjunctivei.
”Noi avem niște glande lacrimale care secretă lacrimile, respectiv ceea ce simțim în momentul în care clipim, și lacrimile care ne curg atunci când plângem. Acele lacrimi, din păcate, ajung să fie și rezervorul unor bacterii sau a unor virusuri care se înmulțesc peste noapte, practic, având această clipire naturală, noi o folosim ca să spălăm suprafața ochiului, iar peste noapte bacteriile și virusurile se înmulțesc la suprafața ochiului și apar aceste simptome. Ochii sunt lipiți cu lacrimi și cu secreții purulente”, a explicat specialista.
Citește și: Cum se manifestă alergia la ambrozie. “Se înfundă nasul dintr-o dată şi apar strănuturi repetitive”
Citește și: Ce înseamnă când te mănâncă ochiul. Ce reprezintă această superstiție
Ce trebuie să facă părinții
Părinții care se confruntă cu conjunctivita la copii nu trebuie sub nicio formă să îi pună celui mic ceai la nivelul ochilor. Așadar, este recomandat ca aceștia să folosească apă călduță, sau șampoane speciale pentru zona ochilor, șampon fără lacrimi folosit pe suprafața corpului sau a capului celui mic. În cazul acestei afecțiuni, este indicat să se curățe ochii celui mic cu o compresă sterilă. Mai apoi, trebuie să se evalueze foarte bine zona afectată a ochilor copilului, pentru a observa dacă albul ochilor este roșu, dacă este curat, dacă vasele de sânge sunt dilatate, dacă cel
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
”Niciun fel de ceai nu este bun la nivelul ochilor, este mult mai la îndemână să folosim apă călduță, sau mai există șampoane speciale pentru zona ochilor, șampon special pentru copii, acela fără lacrimi, pe care îl folosim pe suprafața corpului sau a capului copilului.
Citește și: Ce contraindicații are ceaiul de cimbru și cum poți să-l utilizezi corect
Citește și: Ce înseamnă dacă ți se zbate ochiul. Care este semnificația?
Cum se tratează conjunctivita
Este foarte importantă vizita la un medic oftalmolog. Acesta va examina suprafața ochilor celui mic cu ajutorul unei lumini, pentru a se asigura că nu există răni pe suprafața ochilor. Mai apoi, vor fi administrate picături speciale pentru ochi. Cea mai la îndemână variantă în care se poate convinge copilul să primească respectivele picături, este aceea de a se administra în somn, când cei mici nu sunt conștienți.
”Examinăm suprafața ochiului cu ajutorul unei lumini, și ne asigurăm că nu există răni pe suprafața ochiului. Picăturile vor fi administrate in ochi, avem tot felul de variante. Cea mai la îndemână este cea în care le spun părinților să se trezească noaptea și să le pună în somn”, a mai spus ea.
Citește și: Cu ce nu trebuie să mâncăm niciodată micii. Este extrem de periculos pentru sănătate
Citește și: 7 greseli grave care ne strica vederea. Care sunt obiceiurile la care trebuie sa renunti
Cât durează conjunctivita la copii
Conjunctivita este, de obicei, la fel ca o răceală cu 7-8 zile tratament, și o săptămână întreagă fără. Totodată, este necesar ca părinții timp de aproximativ 24-36 de ore să urmărească evoluția respectivei afecțiuni, și să îi facă copilului igiena cu o compresă sterilă. De asemenea, există șervetele speciale care scad puțin din cantitatea de bacterii de la suprafața ochiului. După această igienă, dacă se agravează sau nu arată foarte bine, copiii trebuie să înceapă un tratament.
”De cele mai multe ori este ca și răceala, 7-8 zile cu tratament, o săptămână fără. Eu personal le spun părinților cam 24-36 de ore să urmărească, să facă igiena, există și șervetele speciale care mai scad puțin cantitatea de bacterii de la suprafața ochiului. După această igienă, dacă se agravează sau nu e mai bine, ne apucăm să dăm tratament”, a încheiat ea.