Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una dintre cele mai mari ale acestei luni. Însă știați ce anume trebuie să pună gospodinele pe masă?
Aflați din rândurile următoare când va avea loc sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, dar și care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei sărbători. În plus, descoperiți și ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 21 mai.
Constantin și Elena 2023
Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena va avea loc, ca în fiecare an, pe data de 21 mai, fiind cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
In ceea ce o privește pe Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, aceasta a trăit între anii 248-329 și a fost cea care a înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, dar a găsit și Sfânta Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar și rămășițele celor trei magi.
Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, așa cum este cunoscută și în popor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Constantin și Elena 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 21 mai
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin şi Elena 2023
- Se spune că această sărbătoare anunță începutul oficial al verii, motiv pentru care, nimeni din gospodărie nu trebuie să muncească pământul.
- Cei care o fac, se spune că vor avea culturi arse pe câmp, iar graurii le vor distruge strugurii.
- Tot de muncă ține și faptul că, ulii le vor mânca puii, iar pentru a se feri de toate aceste rele, femeile sunt cele care ar trebui să tămâie și să binecuvânteze casa cu agheasmă.
- În plus, ar trebui să nu cultive cereale după această dată, pentru ca acestea se vor usca. Prin urmare, aceasta este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei.
- Aceasta este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor așeza stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în dată de 21 mai
Gospodinele pot prepară nenumărate feluri de mâncare, atunci când vine vorba despre masă din dată de 21 mai, însă ceea ce nu trebuie să lipsească este un preparat din peste, motiv pentru care, astăzi că prezentăm o rețeta numai bună de peşte cu legume la cuptor. Se poate prepară în numai o ora!
Ingrediente
- 1 kg peşte (şalău, păstrăv)
- 1 lămâie
- sare
- piper
- 2 fire de praz
- 3 căţei de usturoi
- 3 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 600 g cartofi
- 4 linguri ulei
- mărar şi pătrunjel verde
Mod de preparare
- Tot ce trebuie să faceți este să curățați peştele ales, de solzi, de branhii şi intestine. Imediat apoi, îl veți spăla cu apă rece, usca şi tăia bucăţi, în funcție de preferințe. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă la rece timp de 30 de minute.
- Prazul şi usturoiul se curăţă, se spală, se toacă şi se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei. Odată căliți, se sting cu apă şi se fierb înăbuşit timp de alte 5 minute. În continuare, se răstoarnă într-o tavă cu puţină apă, peste care se adaugă morcovii, pătrunjelul şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se condimentează cu sare şi piper, iar deasupra se așază bucăţile de peşte, care se stropesc cu ulei.
Preparatul se coace pentru 30-40 minute, iar rețeta de pește cu legume la cuptor se serveşte imediat după acest interval de timp, presărat cu verdeaţă.
Citește și: Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 21 mai