Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 21 mai

constantin si elena 2023 traditii
Constantin și Elena 2023

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una dintre cele mai mari ale acestei luni. Însă știați ce anume trebuie să pună gospodinele pe masă?

Aflați din rândurile următoare când va avea loc sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, dar și care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei sărbători. În plus, descoperiți și ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 21 mai.

 

Constantin și Elena 2023

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena va avea loc, ca în fiecare an, pe data de 21 mai, fiind cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de duminică. 

In ceea ce o privește pe Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, aceasta a trăit între anii 248-329 și a fost cea care a înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, dar a găsit și Sfânta Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar și rămășițele celor trei magi.

Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, așa cum este cunoscută și în popor.

Sfântul Constantin Cel Mare a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al mamei sale, Elena, care odată cu trecerea în neființă a tatălui său,  a devenit împărat. Se pare că în anul 312, când avea loc lupta cu Maxentiu, Sfântul Constantin cel Mare a văzut o cruce deasupra soarelui, pe care scria: “în hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui), urmând ca în timpul nopții, Iisus Hristos să i se arate în vis, alături cu semnul sfintei cruci, pentru a-i cere să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru ca aceștia
să fie protejați de focurile bătăliei. Sfântul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

ce trebuie gatit de constantin si elena
Constantin și Elena 2023[Sursa foto: doxologia.ro]

Citește și: Constantin și Elena 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 21 mai

 

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin şi Elena 2023

  • Se spune că această sărbătoare anunță începutul oficial al verii, motiv pentru care, nimeni din gospodărie nu trebuie să muncească pământul.
  • Cei care o fac, se spune că vor avea culturi arse pe câmp, iar graurii le vor distruge strugurii.
  • Tot de muncă ține și faptul că, ulii le vor mânca puii, iar pentru a se feri de toate aceste rele, femeile sunt cele care ar trebui să tămâie și să binecuvânteze casa cu agheasmă.
  • În plus, ar trebui să nu cultive cereale după această dată, pentru ca acestea se vor usca. Prin urmare, aceasta este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei.
  • Aceasta este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor așeza stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

constantin si elena 2023
Constantin și Elena 2023[Sursa foto: freepik]

 

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în dată de 21 mai

Gospodinele pot prepară nenumărate feluri de mâncare, atunci când vine vorba despre masă din dată de 21 mai, însă ceea ce nu trebuie să lipsească este un preparat din peste, motiv pentru care, astăzi că prezentăm o rețeta numai bună de peşte cu legume la cuptor. Se poate prepară în numai o ora!

Ingrediente

  • 1 kg peşte (şalău, păstrăv)
  • 1 lămâie
  • sare
  • piper
  • 2 fire de praz
  • 3 căţei de usturoi
  • 3 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 600 g cartofi
  • 4 linguri ulei
  • mărar şi pătrunjel verde

Mod de preparare

  1. Tot ce trebuie să faceți este să curățați peştele ales, de solzi, de branhii şi intestine. Imediat apoi, îl veți spăla cu apă rece, usca şi tăia bucăţi, în funcție de preferințe. Se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă la rece timp de 30 de minute.
  2. Prazul şi usturoiul se curăţă, se spală, se toacă şi se călesc într-o tigaie încinsă cu ulei. Odată căliți, se sting cu apă şi se fierb înăbuşit timp de alte 5 minute. În continuare, se răstoarnă într-o tavă cu puţină apă, peste care se adaugă morcovii, pătrunjelul şi cartofii tăiaţi bucăţi. Se condimentează cu sare şi piper, iar deasupra se așază bucăţile de peşte, care se stropesc cu ulei.

Preparatul se coace pentru 30-40 minute, iar rețeta de pește cu legume la cuptor se serveşte imediat după acest interval de timp, presărat cu verdeaţă.

sf constantin si elena
Constantin și Elena 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Constantin și Elena 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 21 mai



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

60 SMS-uri de Sfinții Constantin și Elena 2023. "Un sfârşit de primăvară şi un început de vară deosebit! La muţi ani Elena!"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies