Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!

Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!
Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!

Aflați din rândurile următoare tot ce trebuie să știți despre constipație.

Constipația poate reprezintă pentru multe persoane un subiect delicat despre care adesea refuză să vorbească, dar din păcate multă lume se confruntă cu acestă problemă. Cauzele constipației sunt multiple și vizează atât probleme medicale, cât și un stil de viață dezechilibrat. Din păcate, dacă nu este tratată la timp, constipația poate reprezenta o adevărată problemă medicală care poate produce numeroase complicații.

În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a oferit mai multe detalii despre constipație.

Care sunt cauzele apariției constipației

Citește și: Care sunt condimentele care luptă împotriva cancerului

Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!

Factorii care duc la apariția constipației sunt multipli și pot reprezenta atât probleme medicale, cât și un stil de viață dezechilibrat sau o alimentație necorespunzătoare.

Potrivit specialistului în domeniu, deshidratarea este principalul factor care poate duce la apariția constipației.

Noi trebuie să extragem o parte de apă din alimentele aflate într-o fază finală de digestie. Cu cât suntem mai deshidratați, cu atât extragem mai multă apă, scaunul este mai greu de împins, de eliminat și mai uscat .”, spune specialistul în domeniu.

Pe lângă consumul insuficient de lichide există și alte cauze care facilitează apariția constipației, cum ar fi: dieta inadecvată și săracă în fibre, întârzierea defecației față de momentul când apare senzația, sarcina, vârsta avansată, lipsa activității fizice, stresul, nervozitatea excesivă, hipotiroidism și creșterea nivelului de calciu în sânge.

Dacă nu ai fibre în alimentație nu există balast alimentar. Dacă mănânci lucruri foarte grase, sucurile digestive nu fac față la grăsimea din alimente și apare acest fenomen de constipație .”, spune specialistul în  domeniu.   

Totodată, există și o serie de cauze gastrointestinale ca fistula anală, obstrucția intestinală, funcționarea anormală a nervilor colonului, cancerul colorectal sau sindromul intestinului iritabil.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Peste 90% din populație suferă de dezechilibre ale florei intestinale. Când ai astfel de dezechilibre poți să ai probleme cu constipația .”, spune specialistul în domeniu.

Simptome care pot apărea alături de constipație

Citește și: Care sunt alimentele bune atunci cand ai stomacul sensibil

Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!

De multe ori constipația este însoțită de alte stări de disconfort, care pot duce la numeroase complicații medicale.

Acestea sunt: dureri abdominale, balonare, flatulență, greață sau vărsături, dureri rectale și efort în timpul tranzitului intestinal.

Dacă scaunul lipsește de multe zile și se asociază cu stare de balonare, cu absența traznitului și dureri abdominale, aceasta este urgență majoră și trebuie să ne ducem la camera de gardă .”, ne avertizează specialistul în domeniu.

De asemenea, frecvența scaunelor diferă de la un individ la altul și de cele mai multe ori nu există motive de îngrijorare.

Normal este să ai și un scaun la două zile dacă el este normal și are aspectul corespunzător sau să ai și două scaune sau trei scaune pe zi, în funcție de ceea ce mănânci .”, spune specialistul în domeniu.

Alimente care duc la apariția constipației

Citește și: Cum tratăm bolile de piele provocate de stres

Alimente care duc la apariția constipației

Alimentația joacă un rol esențial în procesul de fluidizare al scaunelor. De aceea, este foarte important să ne alimentăm corespunzător. Există o serie de alimente care dacă sunt consumate în mod excesiv pot duce la apariția constipației.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Printre acestea se numără laptele, zahărul, brânza, diferite grăsimi și bananele.

Orice se absoarbe foarte rapid, adică ajunge în stomac și începe să se absoarbă pentru că este foarte rafinat, nu avem niciun pic de balast .”, a explicat specialistul în domeniu.

Cum prevenim constipația

Citește și: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice

Constipația, prevenție și tratament! Sfatul medicului!

Potrivit specialistului în domeniu, principalul mod în care putem preveni constipația este să adoptăm un stil de viață sănătos și să ne hidratăm corespunzător. De aceea, se recomandă să bem în fiecare dimineață câteva pahare de apă pentru a eficientiza acest proces.

Dimineața se încheie niște reflexe. Când în stomacul nostru ajunge o cantitate de apă sau de ceai cald, atunci creierul începe să inițieze niște impulsuri nervoase care comandă perisaltismul .”, spune specialistul în  domeniu.  

De asemenea, există anumite alimente care ne ajută să prevenim constipație. Acestea sunt: salată, fistic, diferite tipuri de semințe, broccoli, pâine integrală, prunele uscate, smochine, struguri, kiwi, mere și portocale.

Specialistul în domeniu recomandă folosirea ceaiului laxativ doar la indicațiile medicului.

Ceaiul laxativ doar în cantități și numai atunci când el este indicat. Altfel, orice fel de laxativ luat după ureche este contraindicat .”, spune specialistul în domeniu.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Care sunt îndulcitorii naturali care înlocuiesc zahărul

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies