Consumul de alcool seara poate duce la insomnii si provoaca sforait

Consumul de alcool seara poate duce la insomnii si provoaca sforait
Consumul de alcool seara poate duce la insomnii si provoaca sforait

In folclorul urban de pretutindeni s-a crezut mult timp ca un pahar de bauturi spirtoase baut seara inainte de culcare ar avea ca efect prevenirea sforaitului pe timpul somnului.

Cu toate acestea, un studiu stiintific despre efectele bauturilor alcoolice asupra tulburarilor respiratiei pe timpul somnului a demonstrat cu totul si cu totul altceva.
Autorul studiului, dr. Christian Nicholas, cercetator asociat in cadrul Laboratorului de Studiere a Somnului de pe langa Universitatea din Melbourne, Australia, avertizeaza ca alcoolul nu este nici macar o solutie pentru insomniaci, cu atat mai putin un remediu babesc pentru sforait.

„Consumul de alcool in speranta obtinerii unui somn odihnitor este un obicei cat se poate de gresit si fara efectele scontate.

De fapt, calitatea somnului este alterata si scade simtitor daca bem cateva pahare seara inainte de culcare. Oamenii cred in schimb ca efectul sedativ al alcoolului duce si la un somn bun. In realitate, consumul de alcool are tendinta de a crea o stare de somnolenta initiala, insa este devastator pentru somn de-a lungul intregii nopti”, adauga specialistul australian.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Pentru realizarea studiului sau, dr.

Nicholas si colegii sai au apelat la ajutorul a 24 de voluntari cu varstele cuprinse intre 18-21 ani, tineri care obisnuiau sa bea frecvent cu prietenii in cluburi.

Acesti tineri au consumat  mai putin de 7 pahare de bauturi alcoolice pe zi, timp de 30 de zile. Fiecare dintre ei a trebuit sa indeplineasca doua conditii tipice experimentului: anume sa bea alcool sau un alt lichid cu efect de placebo inainte de somn, in timp ce parametrii organismului lor erau monitorizati continuu.

Dr. Nicholas a mai anuntat ca: „In cazul indivizilor studiati, s-a constatat ca somnul adanc a fost influentat negativ in urma consumului de alcool. La fel, s-au observat tulburari in cadrul activitatii undelor alfa-delta ale creierului, tulburari asociate cu alte schimbari subtile care au indicat intreruperi frecvente ale somnului. Prin urmare, daca somnul este intrerupt des in urma consumului de alcool din timpul serii, acest fapt poate avea efecte negative asupra activitatilor de peste zi ale subiectilor, precum capacitatea de invatare si memorare.

Nu mai vorbim de sforait, care nu dispare deloc in urma consumului de alcool”
, incheie dr. Nicholas.

Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Premii pe bandă rulantă la “The Floor”: la fiecare patru ediții, un mare câștigător “The Floor” intră în posesia sumei de 50.000 de lei

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

Schimbarea la care a apelat Tavi Clonda, înainte de petrecerea aniversară a fiicei sale. „Marele blond! Artiștii, știți cum e, își schimbă părul, dar năravul, ba.”

În ce zile și la ce oră va fi difuzat noul serial turcesc „Inimă rebelă”, care va începe pe 2 octombrie la Kanal D

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies