Controversa: Cum e mai bine sa mananci oul, doar albusul sau si galbenusul?

Controversa: Cum e mai bine sa mananci oul, doar albusul sau si galbenusul?
Controversa: Cum e mai bine sa mananci oul, doar albusul sau si galbenusul?

Toti cei care par interesati de alimentatia sanatoasa consuma numai albusul oului.

Tocmai de aceea exista restaurante care ofera omlete din care lipseste galbenusul. Oare de ce atat de multi oameni evita galbenusul? Oare cei care mananca oul complet gresesc? Este sanatos pentru ei sa manace galbenusul zi de zi? Acest obicei ar putea fi periculos?

„Daca ar fi sa fac o lista a unor super-alimente, oul s-ar gasi pe ea de fiecare data. Si asta este oarecum ironic, de vreme ce oul a fost pentru multa vreme catalogat gresit (la un moment dat s-a crezut despre el ca are un rol important in dezvoltarea bolilor de inima), insa cercetatorii

au rezolvat aceasta problema. Oul, in special albusul sau, este inclus in multe diete datorita faptului ca este o proteina slaba, satioasa. Insa multi vor fi surprinsi sa afle ca si galbenusul contine 3 g de proteina, aproape jumatate din cantitatea pe care o contine oul. De asemenea, in galbenus se gaseste tot colesterolul (aproximativ 185 mg). Societatea americana de protectie a inimii recomanda un consum de colesterol de sub 300 mg pe zi, ceea ce inseamna ca un ou zilnic poate fi inclus in orice dieta sanatoasa.
Eu recomand includerea galbenusului pentru ca acesta contine majoritatea nutrientilor din ou. In afara proteinelor, galbenusul contine vitamina D, riboflavina, seleniu si multe alte vitamine si minerale”.
Este opinia unui specialist in domeniu, Kelly Plowe pentru livestrong.com.

Daca vrei sa mananci mai mult de 1 ou pe zi, atunci Plowe recomanda pastrarea proportiei de 3:1 – adica 3 albusuri la 1 ou intreg.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Iata reteta nutritionistului Kelly Plowe pentru un mic dejun care iti

va tine de foame pana la ora pranzului:

Ingrediente:
½  o ceasca de ciuperci taiate;
½ o ceasca de spanac;
2 linguri de ceapa maruntita;
1 ou;
3 albusuri;
Sare si piper.

Mod de preparare
Imprastie putin ulei in tigaie (cu ajutorul unui pulverizator) sau unge putin tigaia. La focul moderat si adauga ciupercile, spanacul si ceapa, aproximativ 5 minute.

Adauga condimentele. Ia compozitia de pe foc si pune continutul intr-un castron.
Intre timp pregatesti ouale: bate ouale temeinic, apoi stropeste tigaia cu putin ulei (poate fi aceeasi tigaie in care s-au pregatit legumele), rastoarna ouale, astfel incat sa se acopere toata tigaia. In momentul in care ouale au inceput sa formeze crusta, adauga legumele si mesteca bine pana cand totul se omogenizeaza, iar ouale sunt bine gatite.
O omleta delicioasa! Pofta buna!

Sursa: www.sfatulparintilor.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies