Controversă în Belgia – Doi copii, de 9 şi 11 ani, grav bolnavi, au fost eutanasiaţi

Controversă în Belgia – Doi copii, de 9 şi 11 ani, grav bolnavi, au fost eutanasiaţi

Un raport publicat în 2018 a dezvăluit două decizii extrem de controversate luate de autorităţile belgiene în ceea ce priveşte eutanasia.

 

Potrivit documentului, doi copii, în vârstă de 9 şi 11 ani, bolnavi în fază terminală, au primit injecţii letale. Practic, cei doi copii sunt cei mai tineri oameni din Uniunea Europeană eutanasiaţi voluntar.

 

Băiatul de 9 ani avea o tumoare cerebrală, iar cel de 11 ani suferea de fibroză chistică. Primul a primit injecţia letală în 2016, iar celălalt, în 2017.

 

4.337 de oameni, eutanasiaţi în doi ani

 

Raportul, publicat în luna iulie a acestui an de CFCEE (autoritatea belgiană care reglementează eutanasierea), arată că în Belgia au murit în acest mod 2.028 de oameni în 2016, şi alţi 2.309, în 2017.

 

Cei mai mulţi dintre cei 4.337 de pacienţi eutanasiaţi aveau vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani şi sufereau de cancer. Totuşi, raportul a arătat că, în perioada de referinţă, printre cei eutanasiaţi s-au numărat trei minori.

 

Este vorba despre cei doi copii menţionaţi anterior şi un pacient de 17 ani (despre care se relatează în reportajul video de mai sus), care suferea de distrofie musculară Duchenne.

 

Luc Proot, membru al CFCEE, crede că decizia de a le permite minorilor să-şi sfârşească viaţa a fost „cea corectă”.

 

„Am văzut o suferinţă psihică şi fizică atât de copleşitoare, încât eu cred că am făcut un lucru bun”, a afirmat Proot pentru The Washington Post.

 

Legislaţia nouă a eliminat criteriile de vârstă

 

Moartea celor trei minori a fost posibilă în baza controversatei legi din 2014 privitoare la eutanasie, adoptată de statul belgian. Printre altele, această lege a eliminat toate restricţiile legate de vârstă.

 

Potrivit legii, pentru a se putea lua decizia eutanasiei, copilul trebuie să fie „într-o situaţie medicală fără speranţă, să aibă suferinţe constante de nesuportat, care nu pot fi calmate şi care îi vor cauza moartea într-un termen scurt.”

 

În plus, este necesară consiliere din partea unui doctor şi a unui psihiatru, iar părinţii trebuie să-şi dea consimţământul. Belgia avea deja una dintre cele mai tolerante politici legate de eutanasie, datorită legislaţiei din 2002, care prevedea „dreptul de a muri”.

 

Autorul acestei legislaţii, Philippe Mahoux, a numit eutanasia „ultimul gest de umanitate”. Politicianul a afirmat că acordarea acestei posibilităţi nu ar trebui să fie subiect de scandal.

 

„Scandalul sunt boala şi moartea copiilor din cauza bolii”, a afirmat Mahoux.

 

Belgia este a doua ţară europeană care permite eutanasierea minorilor. În Olanda, eutanasierea este permisă pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

 

Permisivitatea legii belgiene a întâlnit o opoziţie semnificativă. Opozanţii se îndoiesc de capacitatea unui copil de a lua o decizie atât de importantă.

 

„Nu există, de fapt, nicio unealtă obiectivă disponibilă care să ne poată ajuta să spunem că «acest copil are competenţa şi capacitatea de a-şi da consimţământul»”, a declarat, pentru cotidianul britanic The Telegraph, profesorul Stefaan Van Gool, specialist în cancerul la copii.

 

În 2017, un membru al comitetului de eutanasie a demisionat, în semn de protest. Demisia a venit după ce o femeie care suferea de demenţă, dar care nu ceruse eutanasia, a primit injecţia letală la cererea familiei.

 

De atunci, 360 de medici şi membri ai mediului academic din Belgia şi-au unit forţele şi au semnat o petiţie care cere un control mai strict al eutanasiei pentru pacienţii cu probleme psihiatrice.

 

Unele cazuri controversate se află şi acum în atenţia mass-media. Având mulţi susţinători şi mulţi oponenţi, este clar că, în Belgia, dezbaterea cu privire la eutanasie nu se va încheia prea curând.

 

Sursa: Incredibilia.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Un nou specialist la Kfetele.ro! Doctorul nutritionist Vera Daghie ne invata tot ce trebuie sa stim despre o alimentatie sanatoasa

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină