Atingerea unei note înalte fără să forțeze vocea este visul oricărui vocalist.
Poate părea o sarcină ușoară pentru tenori precum Jose Carreras sau Placido Domingo, însă mulți alții se luptă din greu să atingă notele înalte.
Este imposibil să îți extinzi registrul vocal peste noapte și, pentru a deveni un cântăreț bun, care poate să atingă cu ușurință atât notele înalte, și pe cele joase, este nevoie de ani de exerciții, concentrare, efort și multe sacrificii.
Am auzit cu toții multe povești bizare despre sacrificiile făcute de diferiți artiști de dragul artei lor și am învățat că arta nu este pentru cei slabi sau pentru cei care caută confortul. Însă nu mulți artiști au mers atât de departe precum cântăreții castrati, care au făcut un sacrificiu ireversibil cu scopul de a-și păstra vocea într-un registru înalt, arată VintageNews.
Castrarea se practică din vremurile antice – mulți conducători puternici castrau sclavii care lucrau în haremurile lor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Copiii castrați pentru o voce perfectă: Istoria cântăreților „castrati”
Oficial, Biserica Catolică dezaproba îndepărtarea organelor dacă nu era făcută în scopul de a salva viața cuiva, dar se pare că, în secolul XVI, Vaticanul a încurajat castrarea băieților care cântau la cor.
Este sigur că, începând cu 1599, mulți băieți castrați au fost primiți în corul papal.Câteva decenii mai târziu, când papa Inocențiu al XI-lea a interzis femeilor să apară pe scenă, castrati au început să fie recrutați de multe instituții de operă din Europa, iar unii dintre ei au devenit la fel de celebri și bogați ca starurile rock moderne.
Cei mai mulți dintre băieții italieni care erau supuși la această procedură inconfortabilă nu au devenit staruri, însă cei care au reușit au devenit atât de populari și au câștigat atât de mulți bani, încât multe familii sărace din Italia își castrau din proprie inițiativă băieții, sperând că într-o zi aveau să ajungă staruri de operă, aducând prosperitate pentru întreaga familie.
S-a estimat că în secolele XVII și XVIII au fost castrați în fiecare an cam 4.000 de băieți italieni. Unii dintre cântăreții castrati au debvenit celebri și bogați.
Corurile bisericești erau foarte comune în Italia pe atunci, și băieții care dovedeau că au un anumit talent la cântat treceau uneori prin procesul de castrare. Cei mai mulți erau operați la nouă ani, înainte să ajungă la pubertate.
Putem presupune că procedura traumatizantă pentru orice copil: nu existau anestezice, iar cel care făcea operația era bărbierul-chirurg din sat.
Citeste mai multe aici.