Copiii nascuti prin cezariana au un risc crescut de obezitate si diabet!

Copiii nascuti prin cezariana au un risc crescut de obezitate si diabet!
Copiii nascuti prin cezariana au un risc crescut de obezitate si diabet!

Operatia cezariana poate duce la nasterea unor copii vulnerabili la probleme de sanatate cronice cum sunt astmul, diabetul si obezitatea, conform unui studiu publicat in “British Medical Journal”, informeaza Reuters.

Co-autorii studiului, dr. Jan Blustein, profesor de medicina si politica de sanatate la Universitatea din New York si Jianmeng Liu de la Institutul pentru sanatatea reproductiva si a copilului din Beijing afirma ca ratele efectuarii unor operatii cezariene nenecesare sunt mari in unele tari in parte deoarece unele astfel de servicii chirurgicale sunt facute doar pentru ca femeile le-au solicitat si pentru ca mamele care au deja o operatie cezariana sunt adesea incurajate sa opteze din nou pentru aceeasi cale.

Analizand cercetari similare efectuate in trecut, cercetatorii au descoperit 20 de studii care leaga operatia cezariana de diabetul de tip1 dobandit in copilarie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legatura intre nasterea prin cezariana si astmul la copii, iar noua studii sugereaza existenta unei legaturi cu obezitatea infantila, mentioneaza Reuters.

In SUA, unde aproximativ o treime dintre nasteri se fac prin cezariana, se inregistreaza 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-nascuti, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-nascuti la cei nascuti pe cale naturala.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Aproximativ 9,5 la suta dintre copiii nascuti prin cezariana dezvolta astm, comparativ cu 7,9 la suta la cei nascuti pe cale naturala. Obezitatea se dezvolta la 19,4 la suta dintre copiii nascuti prin cezariana, comparativ cu 15,8 la suta pentru cei nascuti pe cale naturala.

Inca nu a fost stabilit cu claritate de ce operatiile cezariene ar putea duce la probleme de sanatate cronice, insa o teorie predominanta este ca in cazul unei nasteri pe cale naturala femeile pot

transfera copilului bacterii sanatoase care ii pot proteja impotriva bolilor, a spus Blustein. O alta posibilitate este ca hormonii eliberati in timpul travaliului sa joace un rol in reducerea riscului, a mai spus sursa citata.

Pe baza dovezilor care leaga operatia cezariana de problemele de sanatate cronica, autorii recomanda atat American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) cat si National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie sa revizuiasca ghidurile practice prin includerea riscului pe termen lung de imbolnavire cronica pentru nou-nascuti in cazul nasterilor prin cezariana.


Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies