Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească
Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Probabil ai auzit și tu cel puțin o persoană că iubește mirosul filelor de cărți. Există chiar și un cuvânt pentru asta: bibliosomie.

Din păcate nu mulți își mai fac timp pentru lectură, iar copiii abia dacă mai citesc câteva pagini pe săptămână, și atunci fiind “obligați” de către profesori și învățători.

Dacă specialiștii pot trece cu vederea faptul că din ce în ce mai mulți adulți uită cum arată o carte, în ceea ce îi privește pe prichindei, lucrurile se schimbă. Fie că vorbim despre basme, romane, cărți S.F, cărți de poezii sau chiar cărți cu pilde povestite de parinti duhovnicesti, lectura este esențială pentru o dezvoltare armonioasă. Dacă și tu vrei să-l convingi pe cel mic să petreacă mai mult timp citind, atunci ai ajuns în locul potrivit. Iată 5 modalități salvatoare:

Aplică metoda recompenselor

Vrei să-l apropii pe cel mic de lectură? Atunci poți aplica metoda recompenselor. Propune-i să citească cel puțin 10 minute pe zi, iar la final de săptămână va primi un preparat dulce sau minute extra de petrecut în fața calculatorului. S-ar putea să fie o înțelegere profitabilă!

Ajută-te de tehnologie

Copiii sunt din ce în ce mai atașați de ecrane. Tableta și telefonul au devenit nelipsite din rutina lor zilnică, dând uitării cărțile cu povești sau poezii. Dacă și micuțul tău petrece mult prea mult timp cu tableta în mână, ai putea să te folosești de tehnologie pentru a-i face cunoștință cu fascinanta lume a lecturii. Caută cărți online și încearcă să creezi o rutină zilnică. Înainte de culcare, lecturați împreună câteva pagini. Ușor, ușor, cel mic s-ar putea atașa de personajele preferate și, în acest fel, poți face tranziția către o carte adevărată, una pe care o poate atinge și o poate răsfoi după bunul plac.

Integrează-l în cluburile de pe Social Media

Deși nu accepți ca cel mic să aibă cont pe paginile de socializare, ai putea să-i oferi telefonul tău pentru a discuta cu alți copii interesați de aceeași carte cu povești pe care o citiți și voi. Schimbul de impresii din cluburile de lectură s-ar putea să-l motiveze mai mult.

Oferă-i un exemplu personal

Ție îți place să citești? Va fi destul de greu să-l convingi pe cel mic să ofere interes lecturii dacă el nu vede această activitate ca pe un exemplu din partea părinților. Încearcă să-i explici pe înțelesul lui care sunt beneficiile lecturii și asigură-te că citești și tu măcar 10 minute pe zi. S-ar putea ca tu să fii modelul lui în viață!

Lectură progresivă

Nu te aștepta ca cel mic să dezvolte o mare pasiune pentru lectură din prima zi! Optează pentru o strategie de atingere a scopului final în mod progresiv. Cere-i să citească măcar 5 – 10 minute la două zile și mărește timpul dedicat lecturii de la o săptămână la alta.

Așadar, lectura trebuie să facă parte din rutina zilnică a copilului tău. Chiar dacă tehnologia ne acaparează viețile din ce în ce mai mult, cărțile vor avea întotdeauna o semnificație aparte și un rol esențial în dezvoltarea celor mici.

 

Sursă foto: Canva



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies