Părinții se confruntă adesea cu diverse episoade dificile provocate de proprii copii. În multe cazuri, cei mici au un comportament nepotrivit, iar adulții sunt copleșiți de situație, neștiind cum să reacționeze.
În cadrul unei emisiuni, Ruxandra Luca, specialist în parenting, a explicat ce înseamnă ca cel mic să se comporte nepotrivit, dar și care sunt soluțiile la care trebuie să apeleze părinții, pentru ca atmosfera să fie una pozitivă.
Ce înseamnă un comportament nepotrivit al copiilor
Citește și: Cum poate fi tratat diabetul cu celule stem
Indiferent de vârstă, toți părinții s-au confruntat cel puțin o data, cu un moment de tensiune, în care copilul a reacționat total nepotrivit. În funcție de temperament și vârstă, cei mici pot aborda diverse comportamente, care să reprezinte o problemă. Specialistul a explicat care sunt semnele că un copil are un comportament total nepotrivit.
„C ând ne trezim că urlă, că se trântește pe jos, scrie pe pereți la vârste la care știe că așa ceva nu se face.
Viața cotidiană, cu multe probleme de rezolvat, atât din viața profesională, cât și personală, îi face pe părinți să petreacă puțin timp cu cei mici, sau să nu fie cu adevărat atenți la ei.
De aceea, cei mici recurg la astfel de comportamente, pentru a fi băgați în seamă, chiar dacă sunt certați, pedepsiți sau atenționați.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce trebuie să facă părinții
Citește și: Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți
Atunci când copilul se comportă nepotrivit, reacția părintelui este să se enerveze și să îl certe. Totuși, Ruxandra Luca a mărturisit că această reacție nu este una eficientă, fiindcă cel mic nu își va rezolva problema, înțelegând că atunci câdnd se comportă în acest fel, va fi băgat în seamă. Pentru a evita astfel de momente tensionate, în care liniștea adultului și a copilului este tulburată, părinții trebuie să prevină această situație.
„Din nevoia de a fi văzuți de către părinți, fac lucruri negative, chiar dacă știu că o să îi certăm. Își asumă, tocmai pentru că nevoia lor este atât de mare. În astfel de situații, degeaba îi certăm, nu facem decât să întreținem comportamentele. Îi învățăm că atunci când se comportă așa, sunt singurele momente când îi băgăm în seamă. Ducem aceste comportamente în viața lor adultă.”, a povestit specialistul.
Citește și: Cum stabilim limite pentru adolescenți
Atunci când copilul se confruntă cu astfel de momente, este extrem de important cum se raportează adulții la situație. De aceea, specialistul înn parenting recomandă dialogul calm cu cel mic, pentru a înțelege care este problema și pentru a găsi o rezolvare.
„E important să ieși din zona în care ai foarte multă încărcătură emoțională și apoi să îi ajuți și pe ei să se tempereze. Trebuie să facem tot posibilul pentru a crea punți între noi și copilul nostru și nu să adâncim ditanța dintre noi, prin pedepse, amenințări, fiindcă sunt lucruri care nu funcționează. Hai să ne conectăm cu ei și să vedem care este motivul pentru care au făcut aaceste lucruri. Trebuie să îi iubim mult, fiindcă iubirea multă te încarcă cu energie bună și te ajută să treci peste orice.”, a declarat Ruxandra Luca.