Aceasta reteta de cozonac este deosebit de gustoasa si usor de facut pentru Craciun si Revelion.
Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale (optional)
2 linguri ulei
Umplutura
700 gr nuca macinata
100 ml lapte
100 gr zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 albusuri
1 ou pentru uns
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc.
Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, pudra de portocale si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor.
Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet.
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Cat timp dospeste aluatul facem umplutura.
Ciocolata o punem pe foc impreuna cu laptele si zaharul. In momentul in care ciocolata este topita complet adaugam nuca si zaharul vanilat si amestecam bine. La final adaugam si albusurile batute usor, apoi dam crema deoparte la racit.
Pregatim doua tavi mari de cozonac si le ungem bine cu ulei.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il trecem pe masa de lucru si-l impartim in doua parti egale.
Luam o bucata si o impartim din nou in doua parti. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi mai lung putin decat dimensiunea tavii si distribuim uniform pe el 1/4 din umplutura. Rulam cat mai strans pe lungime si asezam ‘sulul’ intr-un loc infainat. Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Impletim cele doua suluri cat mai strans posibil apoi le punem in tava de cozonac.
Din cealalta bucata de aluat formam un nou cozonac dupa acelasi procedeu. Ungem cozonacii cu ou batut apoi ii lasam pentru inca o ora la dospit, pana cand isi maresc considerabil volumul.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos.
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar si ii acoperim cu un prosop curat. Cozonacii se feliaza cel mai bine cand sunt raciti complet. Se servesc cu pofta!
Sursa
Aluat
1 kg faina
25 gr drojdie
1 ou
4 galbenusuri
100 gr smantana
500 ml lapte
1 lingurita sare
5 linguri zahar
1 lingurita pudra de portocale (optional)
2
linguri ulei
Umplutura
700 gr nuca macinata
200 gr ciocolata neagra
100 ml lapte
100 gr zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 albusuri
1 ou pentru uns
Pregatim toate ingredientele pentru aluat cu doua ore inainte de a ne apuca de treaba. Faina o cernem intr-un vas mare si facem o adancitura in mijloc. Incalzim usor 100 ml de lapte, adaugam o lingura de zahar si drojdia si lasam 10 minute sa stea la loc caldut.
Galbenusurile le amestecam cu oul intreg, smantana, sarea, pudra de portocale si restul de zahar. Punem maiaua in adancitura facuta in faina, apoi adaugam amestecul de galbenusuri si smantana si incepem sa framatam. Laptele il adaugam treptat si ne oprim in momentul in care aluatul devine suficient de moale si framantatul devine mai usor. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale dar nelipicios. Asadar, dupa caz, mai punem lapte sau faina. La final adaugam uleiul si framantam pana cand este incorporat complet.
Pudram aluatul cu faina si-l acoperim cu un prosop curat apoi il punem la loc caldut pentru o ora, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cat timp dospeste aluatul facem umplutura. Ciocolata o punem pe foc impreuna cu laptele si zaharul. In momentul in care ciocolata este topita complet adaugam nuca si zaharul vanilat si amestecam bine. La final adaugam si albusurile batute usor, apoi dam crema deoparte la racit.
Pregatim doua tavi mari de cozonac si le ungem bine cu ulei.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il trecem pe masa de lucru si-l impartim in doua parti egale. Luam o bucata si o impartim din nou in doua parti. Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi mai lung putin decat dimensiunea tavii si distribuim uniform pe el 1/4 din umplutura. Rulam cat mai strans pe lungime si asezam ‘sulul’ intr-un loc infainat.
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Impletim cele doua suluri cat mai strans posibil apoi le punem in tava de cozonac.
Din cealalta bucata de aluat formam un nou cozonac dupa acelasi procedeu. Ungem cozonacii cu ou batut apoi ii lasam pentru inca o ora la dospit, pana cand isi maresc considerabil volumul.
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro
Preincalzim cuptorul la 190 de grade iar cand este incins introducem cozonacii. Dupa 10 minute micsoram focul la 180 de grade si ii mai coacem pentru 35-40 de minute, pana cand sunt rumeniti si crescuti frumos.
Scoatem cu grija cozonacii din cuptor si-i lasam in tava 10 minute pentru a se racori usor apoi ii transferam pe un gratar si ii acoperim cu un prosop curat. Cozonacii se feliaza cel mai bine cand sunt raciti complet. Se servesc cu pofta!
Sursa