Acest cozonac se face mult mai usor pentru ca este fara framantare. Gustul lui desavarsit o sa te cucereasca pe loc.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg faina+ cca 100 g
500 ml lapte
15 linguri ulei
350 g zahar
3 linguri smantana
50 gr drojdie proaspata
15 linguri unt topit caldut
4 galbenusuri
coaja de la o portocala
1 lingurita sare
esenta vanilie
Pentru umplutura:
200 gr nuca macinata
200 gr zahar
4 albusuri
40 gr cacao
100 gr stafide
esenta de rom
sare
cateva picaturi suc de portocale
1 ou+ 1 plic zahar
Mod de preparare:
Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute.
Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul.
Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.
Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat. Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina. Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro