Cozonac fara framantare! Usor, ieftin si delicios

Cozonac fara framantare! Usor, ieftin si delicios
Cozonac fara framantare! Usor, ieftin si delicios

Acest cozonac se face mult mai usor pentru ca este fara framantare. Gustul lui desavarsit o sa te cucereasca pe loc.

Ingrediente:

Pentru aluat:
1 kg faina+ cca 100 g
500 ml lapte
15 linguri ulei
350 g zahar
3 linguri smantana
50 gr drojdie proaspata
15 linguri unt topit caldut
4 galbenusuri
coaja de la o portocala
1 lingurita sare
esenta vanilie

Pentru umplutura:
200 gr nuca macinata
200 gr zahar
4 albusuri
40 gr cacao
100 gr stafide
esenta de rom
sare
cateva picaturi suc de portocale
1 ou+ 1 plic zahar

vanilat

Mod de preparare:

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute.

Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul.
Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.


Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.

Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat.
Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina. Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Sursa



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Secretul Annei Lesko pentru cârnații de casă delicioși. “O informație valoroasă.”

Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Sanda Țăranu a rupt prietenia cu Marina Voica: "Asta e viața. Nu pot să dau vina". Ce spun cele două despre această situație

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Virginia de la “Casa iubirii”, curtată de un celebru artist din România: „Aș vrea să-ți trimit un buchet de flori”. Ce se întâmplă, de fapt, între cei doi

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia


Cookies