Acest cozonac se face mult mai usor pentru ca este fara framantare. Gustul lui desavarsit o sa te cucereasca pe loc.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg faina+ cca 100 g
500 ml lapte
15 linguri ulei
350 g zahar
3 linguri smantana
50 gr drojdie proaspata
15 linguri unt topit caldut
4 galbenusuri
coaja de la o portocala
1 lingurita sare
esenta vanilie
Pentru umplutura:
200 gr nuca macinata
200 gr zahar
4 albusuri
40 gr cacao
100 gr stafide
esenta de rom
sare
cateva picaturi suc de portocale
1 ou+ 1 plic zahar
Mod de preparare:
Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute.
Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul.
Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.
Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro