Cozonac umplut cu cacao și rahat. Un desert apreciat și savurat de toată lumea!

Cozonac umplut cu cacao și rahat

Cozonac umplut cu cacao și rahat, o rețetă ideală pentru sărbători. Este un desert perfect pentru a celebra acest eveniment important, aducând o notă dulce și festivă mesei.

Cozonacul umplut cu cacao și rahat este un desert tradițional românesc, cunoscut pentru bogăția sa de arome și textura sa pufoasă. Preparat cu ingrediente simple, cozonacul se evidențiază prin aluatul său moale, care se desface în fâșii delicioase. În interior, umplutura generoasă de cacao creează o pastă bogată și aromată, în timp ce cubulețele de rahat colorate adaugă o notă de dulceață și o textură ușor gumată. Cozonacul are un aspect festiv și apetisant indiferent de modalitatea in care este preparat.

Citește și: Pizza cu legume. Va aduce întotdeauna un strop de prospețime și bucurie pentru toți!

Cozonac umplut cu cacao și rahat [Sursa foto: freepik]

Citește și: Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

- 1 kg de făină
- 250 g de zahăr
- 50 g de drojdie proaspătă
- 500 ml de lapte călduț
- 200 g de unt topit
- 5 ouă (la temperatura camerei)
- 1 lingură de extract de vanilie
- Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 1 praf de sare

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Cozonac umplut cu cacao și rahat [Sursa foto: freepik]

Ingrediente pentru umplutură

- 100 g de cacao
- 200 g de zahăr
- 100 g de unt topit
- 200 g de rahat (de diverse culori), tăiat cubulețe mici

Ingrediente pentru uns

- 1 ou bătut
- 2 linguri de lapte

Cozonac umplut cu cacao și rahat [Sursa foto: freepik]

Citește și: Roberta și Sebastian, primele declarații după descalificarea din „Casa Iubirii”: „Fiecare primește ceea ce merită” Unde se află acum cei doi, alături de fetița lui Sebastian- kanald.ro

Citește și: Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul - stirilekanald.ro

Mod de preparare desert

Mod de preparare aluat

  1. Într-un bol mic, dizolvați drojdia proaspătă în 100 ml de lapte călduț și adăugați 1 lingură de zahăr. Lăsați amestecul să stea într-un loc cald pentru aproximativ 10-15 minute, până devine spumos și activat.
  2. Într-un bol mare, cerneți făina și adăugați sarea.
  3. Într-un alt bol, bateți ouăle cu restul de zahăr până devin spumoase. Adăugați extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și portocală, și restul de lapte (400 ml).
  4. Turnați amestecul de drojdie activată peste făină și începeți să amestecați. Adăugați treptat amestecul de ouă și lapte, continuând să amestecați până obțineți un aluat moale.
  5. Începeți să frământați aluatul adăugând treptat untul topit. Frământați aluatul timp de 15-20 de minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini sau de bol. Formați aluatul într-o bilă, puneți-l într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop curat. Lăsați-l să dospească într-un loc cald pentru aproximativ 1-1,5 ore, sau până își dublează volumul.

Mod de preparare umplutură

  1. Într-un bol, amestecați cacao cu zahărul. Topiți untul și lăsați-l să se răcească puțin. Adăugați untul topit peste amestecul de cacao și zahăr și amestecați până obțineți o pastă omogenă.
  2. Tăiați rahatul în cubulețe mici și puneți-l deoparte.

Asamblarea, coacerea și servirea

  1. După ce aluatul a dospit, împărțiți-l în două părți egale, pentru doi cozonaci. Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm. Întindeți uniform jumătate din amestecul de cacao pe fiecare dreptunghi de aluat, lăsând marginile libere. Presărați jumătate din cubulețele de rahat peste cacao.
  2. Rulați aluatul strâns pe lungime, sigilând bine marginile pentru a nu ieși umplutura în timpul coacerii. Ungeți două tăvi de cozonac cu unt și puneți rulourile de aluat în tăvi. Acoperiți tăvile cu prosoape curate și lăsați cozonacii să mai dospească încă 30-45 de minute, până aproape își dublează volumul.
  3. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  4. Într-un bol mic, bateți oul cu laptele și ungeți cozonacii pe deasupra folosind o pensulă de patiserie.
  5. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până devin aurii și trec testul scobitorii.
  6. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi timp de 10 minute, apoi transferați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Poftă bună!

Cozonac umplut cu cacao și rahat [Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!, pentru delicatese realizate dintr-un amestec fin de ciocolată și smântână, care se topesc în gură. Acoperite cu un strat generos de cacao sau alte ingrediente la alegere, trufele oferă o explozie de aromă și textură la fiecare mușcătură. Sunt perfecte pentru a fi savurate la ocazii speciale si nu numai.

Cozonac umplut cu cacao și rahat [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Oana, mama și tatăl său au fost găsiți morți în casa din Bistrița! Erau în țară de câteva zile și urmau să se întoarcă în Spania, dar au murit într-un mod cumplit

Decizia neobișnuită luată de Ștefan Stan după divorț. Ce promisiune a făcut pentru fetițele lui

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Care este secretul căsniciei lui Leonard Doroftei cu Monica! „Ea mi-a oferit tot ce am acum”. Cum s-a cunoscut celebrul boxer cu soția lui

"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de un vecin...