Aveai impresia ca bucataria ta este luna? S-ar putea sa fi ratat cateva locuri.
"Umezeala si particulele de mancare formeaza mediul perfect in care se pot dezvolta germenii care te imbolnavesc", spune Kelly A. Reynolds, medic si microbiolog la Colegiul de Sanatate Publica Zukerman din Arizona.
"Daca nu ucizi microbii, poti ajunge de la 10 la milioane in doar 24 de ore", continua specialistul. Iata care sunt cele mai murdare locuri din bucataria ta.
1. Chiuveta- Pot fi milioane de agenti patogeni care se ascund in chiuveta si in garniturile sale. In timp ce prepararea termica a alimentelor distruge multi dintre ei, salmonella, de exemplu, pe care o aduci in casa odata cu puiul, poate ramane in chiuveta dupa ce speli mancarea contaminata. Daca iti atingi fata dupa ce pui mana pe chiuveta, ai toate sansele sa te imbolnavesti.
2. Buretele si peria de bucatarie- Un studiu recent a scos la iveala faptul ca mai mult de 75% dintre buretii de bucatarie poarta microbi si bacterii precum E. Coli. Daca folosesti acest burete in fiecare zi, reusesti doar sa imprastii imicrobii.
3. Mainile tale- Daca tocmai ai spart un ou sau ai pus mana pe un produs nespalat, mainile tale vor transfera microbii urmatoarei suprafete pe care o atingi.
4. Aparatul de facut cafea- Un nou studiu a scos in evidenta faptul ca in recipientul pentru cafea cresc bacterii si ciuperci ce pot cauza reactii alergice.
5. Geanta ta de mana, servieta sau geanta pentru computer- Daca pui aceste obiecte pe suprafete murdare, apoi le aduci in bucatarie, vei muta inclusiv toti microbii pe care ii iei de afara.
6. Frigiderul, manerele, rafturile si intrerupatoarele- Pentru ca nu par murdare, de multe ori nu le spalam.
7. Cosul tau de gunoi- Indiferent de cat de atenta esti, particule de mancare, sucuri de la carne si alte resturi ajung in cosul de gunoi. De aceea incepe sa miroase. Mirosul iti atrage atentia asupra bacteriilor care incep sa se dezvolte.
8. Cuptorul cu microunde- Ai putea crede ca temperaturile ridicate ucid germenii, insa cuptorul tau cu microunde nu este un mediu steril. Bacteriile pot deveni rezistente daca nu dezinfectezi suprafetele.
" Umezeala si particulele de mancare formeaza mediul perfect in care se pot dezvolta germenii care te imbolnavesc", spune Kelly A. Reynolds, medic si microbiolog la Colegiul de Sanatate Publica Zukerman din Arizona.
"
Daca nu ucizi microbii, poti ajunge de la 10 la milioane in doar 24 de ore", continua specialistul. Iata care sunt cele mai murdare locuri din bucataria ta.
1. Chiuveta- Pot fi milioane de agenti patogeni care se ascund in chiuveta si in garniturile sale. In timp ce prepararea termica a alimentelor distruge multi dintre ei, salmonella, de exemplu, pe care o aduci in casa odata cu puiul, poate ramane in chiuveta dupa ce speli mancarea contaminata.
Daca iti atingi fata dupa ce pui mana pe chiuveta, ai toate sansele sa te imbolnavesti.
2. Buretele si peria de bucatarie- Un studiu recent a scos la iveala faptul ca mai mult de 75% dintre buretii de bucatarie poarta microbi si bacterii precum E. Coli. Daca folosesti acest burete in fiecare zi, reusesti doar sa imprastii imicrobii.
3. Mainile tale- Daca tocmai ai spart un ou sau ai pus mana pe un produs nespalat, mainile tale vor transfera microbii urmatoarei suprafete pe care o atingi.
4. Aparatul de facut cafe a- Un nou studiu a scos in evidenta faptul ca in recipientul pentru cafea cresc bacterii si ciuperci ce pot cauza reactii alergice.
5. Geanta ta de mana, servieta sau geanta pentru computer- Daca pui aceste obiecte pe suprafete murdare, apoi le aduci in bucatarie, vei muta inclusiv toti microbii pe care ii iei de afara.
6. Frigiderul, manerele, rafturile si intrerupatoarele- Pentru ca nu par murdare, de multe ori nu le spalam.
7. Cosul tau de gunoi- Indiferent de cat de atenta esti, particule de mancare, sucuri de la carne si alte resturi ajung in cosul de gunoi. De aceea incepe sa miroase. Mirosul iti atrage atentia asupra bacteriilor care incep sa se dezvolte.
8. Cuptorul cu microunde- Ai putea crede ca temperaturile ridicate ucid germenii, insa cuptorul tau cu microunde nu este un mediu steril. Bacteriile pot deveni rezistente daca nu dezinfectezi suprafetele.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sursa: womansday.com
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro