Curtea de Apel a anulat legea prin care li se interzicea credincioșilor din alte localități, să participe la pelerinaje.
Curtea de Apel a luat decizia ca toți credincioșii să participe la pelerinaje, indiferent că locuiesc în alte localități decât cele unde se țin slujbele.
Credincioșii pot participa la pelerinaje
La începutul lunii octombrie, șeful DSU, Raed Arafat, susținea că doar credincioșii care au reședința în localitatea unde se ține pelerinajul, au voie să participe la desfășurarea acestuia.
Citeste si: Alexandru Rafila, avertisment fără precedent: "Acesta este un mesaj..."
„ Organizarea sărbătorilor religioase(...) este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
La pelerinajul de Sfânta Parascheva, au reușit să ia parte doar credincioșii din Iași, deoarece așa prevedea legea.
De aceea, Curtea de Apel București, a apelat la o acțiune introdusă în justiție de Mihaela Meucă, cea care a dat în judecată Guvernul.Citeste si: Carantină totală în București?! Marcel Ciolacu: „Nu se poate altfel."
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art. 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU”, conform deciziei Curții de Apel București.Hotărârea nr.47/2020 a CNSU prevede următoarele: „Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”.
Decizia poate fi atacată cu recurs, dat fiind faptul că nu este una definitivă.