Cresc salariile cu 75%. Cine sunt bugetarii care beneficiază de o sumă mai mare de bani în 2023

Cresc salariile cu 75%. Cine sunt bugetarii care beneficiază de o sumă mai mare de bani în 2023

MAI a stabilit condițiile în care se oferă majorarea salarială de 75%, pentru munca suplimentară executată de militari și polițiști în acest an.

Guvernul a refăcut cuantumul soldei de grad sau a salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiști sau polițiști de penitenciare, însă acest lucru nu este singurul anunț important pentru ei.

Salarii majorate pentru bugetari

În anul 2023, după cum s-a stabilit anul trecut, cadrele militare în activitate, polițiștii și soldații și gradații profesioniști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, în cazul muncii suplimentare care nu poate fi compensată cu timp liber, o creștere cu 75% a soldei sau a salariului de funcție. În prezent, printr-un proiect de ordin dezbătut public miercuri, MAI dorește să fixeze modul exact în care se va stabili creșterea salarială, inclusiv activitățile specifice pentru care se oferă aceasta.

În decembrie 2022 s-a hotărât, prin OUG 168/2022, ca munca suplimentară efectuată în acest an peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a țării, în situații de urgență, în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple, în emiterea și evidența permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, dar și de către polițiștii de penitenciare, care nu au posibilitatea de a se compensa cu timp liber corespunzător, să fie răsplătită cu o creștere de 75% din solda sau salariul de funcție, proporțional cu timpul efectiv lucrat în respectivele condiții.

Citește și: Salarii mărite în luna februarie, pentru o categorie de angajaţi

Cresc salariile cu 75% [Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Salariile majorate se pot acorda doar în situația în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare. Prin proiectul de ordin aflat în dezbatere, MAI a discutat despre regulile acordării acestei majorări salariale. Mai exact, viitorul act normativ arată clar că personalul cu statut special este reprezentat de cadrele militare în activitate, polițiștii și soldații și gradații profesioniști în activitate din unitățile MAI.

Condiții pentru majorarea salariilor

Așadar, vor fi considerate activități speciale pentru care se va putea acorda majorarea cele care se vor desfășura într-una dintre următoarele condiții:

• au un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat;
• au un grad ridicat de complexitate și dificultate;
• presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență și/ sau gravitate al situației/ evenimentului;
• la creșterea capacității operaționale a unității, precum și în situații de catastrofe, calamitați, tulburări de amploare ale ordinii și siguranței publice ori alte asemenea evenimente.

Citește și: “Au crescut salariile.” Care este salariul lui Raed Arafat. Suma de bani pe care șeful DSU o încasează în fiecare lună

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

Cresc salariile cu 75% [Sursa foto: freepik]

De asemenea, munca suplimentară în condițiile de mai sus va trebui dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore pe an sau, în cazuri cu totul deosebite, 360 de ore anual. Creșterea se va plăti personalului cu statut special dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

• există ordinul sau dispoziția șefului ierarhic de prestare a muncii suplimentare în format fizic. În situațiile care implică desfășurarea de urgență a muncii suplimentare, ordinul sau dispoziția șefului ierarhic poate fi comunicat(ă) și verbal, dar cu obligația de a fi consemnat(ă) ulterior în scris, în cel mai scurt timp posibil;
• nu beneficiază de alte drepturi salariale sub formă de majorări, sporuri, compensații etc. ori de cuantumul acestora, prevăzute expres pentru munca suplimentară;
• compensarea muncii suplimentare, prin ore libere plătite, nu a fost posibilă în următoarele 60 de zile de la prestarea acestei munci;
• se asigură încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinație.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

“Au crescut salariile.” Care este salariul lui Raed Arafat. Suma de bani pe care șeful DSU o încasează în fiecare lună

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."