Angajații din sistemul bugetar vor beneficia de măriri salariaje de până la 10%, iar salariul minim pe economie va crește la 3.000 de lei brut, în fiecare lună. De asemenea, punctul de pensie va crește și el cu 12,5% de anul următor, iar automat va crește și valoarea tichetelor de vacanță.
Anul acesta, voucherele de vacanță pentru salariații de la stat au fost de 2.550 de lei, valoarea acestora va fi mai mare de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât a fost valoarea unui voucher de vacanță în 2022, anul viitor se va ajunge la 3.000de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.
Crește valoarea tichetelor de vacanță din 2023
De la începutul anului 2023, tichetele de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic. Perioada de valabilitate a vocuherelor, care s-au emis în anul 2022, este de un an, iar încă o veste bună pentru turiși este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în anul 2026.
De aceste vouchere se vor putea bucura salariații din sectorul bugetar, care au început deja să primească sumele pe card, însă și cei din mediul privat pot beneficia de tichete de vacanță, în cazul în care companiile lor iau o decizie în acest sens.
În momentul în care intră în posesia voucherelor de vacanță, turiștii pot începe să-și facă planuri pentru următoarele vacanțe.
Tichetele pot fi utilizate numai la noi în țară, iar procedura este una foarte simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit. Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și nici rambursabile.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cu voucherele de vacanță 2023 se pot plăti şi taberele elevilor
Parlamentul a adoptat miercuri un proiect de lege, care are în vedere modificarea legii privind acordarea biletelor de valoare, care prevede instituirea posibilității ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută și cu voucherele de vacanță acordate părinților.
Pe lângă aceste aspecte, voucherele de vacanță pot fi folosite și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor, potrivit prezentului alineat se stabilește prin ordin comun al ministrul educației și al ministrul finanțelor.
Cum pot fi folosite voucherele de vacanță
În momentul în care a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță, iar apoi verifică dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei.
Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este complet interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este în valoare de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Citește și: Valoarea tichetelor de masă va crește în România. Care este suma de bani de care vor beneficia românii